DINAMO NIJE USPIO I PO ČETVRTI PUT U SEZONI POBIJEDITI HAJDUK, PO PRVI PUT IKAD: / Livaja u derbi-debiju zabio gol, Diamantakos u 91. pogodio gredu

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dinamo po prvi put ikad nije i po četvrti put u istoj sezoni pobijediti Hajduk

5.5.2021.
19:50
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Zaostali susret 22. kola HNL-a: Poljud - Split

Hajduk - Dinamo 1:1

HAJDUK: Kalinić; Todorović, Simić, Vušković - Čolina, Fossati, Jurić, Kačaniklić, Biuk - Livaja, Ljubičić.

Klupa: Posavec, Jakoliš, Diamantakos, Umut, Atanasov, Jairo, Skorup, Ševelj, Teklić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO: Livaković; Teophile, Lauritsen, Ristovski, Gvardiol – Jakić, Ademi, Majer, Ivanušec – Oršić, Petković.

Klupa: Zagorac, Hajrović, Čabraja, Kastrati, Tolić, Mišić, Stojanović, Franjić, Perić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dvoboj nogometaša Hajduka i Dinama, koji je u srijedu odigran na Poljudu završio je 1:1 (1:1), a radilo se o zaostaloj utakmici 22. kola Prve HNL. Dinamo je poveo u 16. minuti pogotkom Lovre Majera, a izjednačio je Marko Livaja u 44. minuti. Prvak Hrvatske ostao je na sedam bodova od drugog Osijeka, dok je Hajduk na 5. mjestu s 4 boda iza Rijeke koja je na 4. koje vodi u Europu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

BITKA ZA POLJUD: Pogledajte prizore s posljednjeg ovosezonskog derbija

Image

BITKA ZA POLJUD: Pogledajte prizore s posljednjeg ovosezonskog derbija

Ništa od podviga Dinama

Bio je to posljednji prvenstveni dvoboj Hajduka i Dinama u ovoj sezoni i jedna kvalitetna i dobra utakmica, a nakon tri pobjede zagrebačke momčadi Splićani su uspjeli osvojiti prvi bod. Nikad još Plavi nisu pobijedili Bijele 4 put u istoj sezoni, kao ni što do ovog sraza Marko Livaja nije igrao derbi protiv Dinama. Na kraju je upravo Livaja zabio jedini gol za Splićane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika na kraju govori sve, 11 udaraca po golu obje momčadi, kao i šest udaraca u okvir isto obaju momčadi. Kao da su se dogovorili... Nekako smo dojma kao da su ovim bodom zadovoljniji Zagrepčani. Jer, Splićani su mogli i pobijediti zbog stative Diamantakosa. Dinamo je bio umoran, došlo je na naplatu igranje u Europi.

Prilika Hajduka u dvadesetoj sekundi susreta

Najveći hrvatski nogometni derbi započeo je prilikom za domaću momčad već nakon 20 sekundi igre, kad je dugom loptom u prostor Kačaniklić došao oči u oči s Dominikom Livakovićem. Dinamov vratar je izlaskom s vrata skratio kut, a Hajdukov veznjak ga je pogodio loptom u prsa pri pokušaju loba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osmoj minuti je snažno iz voleja sa 20 metara pucao Marco Fossati, ali je lopta išla ravno u Livakovića pa reprezentativni vratar nije imao problema s intervencijom.

Početnog Hajdukovog pritiska se Dinamo počeo oslobađati nakon deset minuta. Prve udarce prema Hajdukovim vratima uputili su MislavOršić i Arijan Ademi, ali nije bilo potrebe za ozbiljnijim angažmanom Lovre Kalinića. Inače, Petković je na Fossatiju radio flaster svaki put kad bi ovaj izašao na poziciju lijevog stopera i upravo je na taj način Dinamo poveo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petkovićev flaster na Fossatiju

Iako je Hajduk djelovao opasnije, u 16. minuti do vodećeg pogotka stigao je Dinamo. Fossati je pod pritiskom Brune Petkovića pao i izgubio loptu uz aut crtu što je ostavilo puno prostora Dinamovom napadaču da se namjesti, pogleda i uputi precizan ubačaj na peterac, gdje je Lovro Majer dočekao loptu i glavom pogodio suprotan kut Kalinićevih vrata.

Polupriliku za izjednačujući pogodak imao je Stipe Biuk u 22. minuti, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora pogodio vanjski dio mreže. Još bolju situaciju u 33. minuti imao je Marin Ljubičić, ali je njegov udarac glavom nakon Jurićevog ubačaja bio preslab pa je Livaković lakoćom to obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U brzom protunapadu Dinamo je došao blizu drugom pogotku, ali je Ivanušecov udarac s ruba kaznenog prostora efektnom paradom obranio Kalinić. Veći dio prvog poluvremena prošao je u terenskoj premoći Hajduka, kojemu je Dinamo svjesno prepustio veći posjed lopte i aktivno se branio čekajući prilike za brze protuudare. No, u završnici prvog dijela Splićani su došli do zasluženog izjednačenja.

Bijeli nisu odustajali, nisu se predavali, pali nakon gola

Prvo je u 41. minuti Livaja sjajnom loptom poslužio Jurića, ali je njegov udarac Livaković obranio nogom. Tri minute poslije ni Dinamov vratar nije mogao spriječiti izjednačujući pogodak koji je došao djelomično i kao plod loše reakcije Dinamove obrane, odnosno Rasmusa Luritsena koji nije dobro očistio Kačaniklićev ubačaj pred vrata. Lopta se dokotrljala do Marka Livaje koji je s deset metara pogodio desni kut Dinamovog gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak dvoboja donio je i dalje prilično otvorenu utakmicu u kojoj su obje momčadi imale svoje prilike za pogotke, ali su dobre reakcije vratara i obrambenih igrača, a ponekad i nepreciznost napadača, ostavili mreže u mirovanju.

Najbolju priliku za pogodak u drugom poluvremenu Dinamo je imao u 65. minuti. Petković je odličnom loptom poslužio Ademija koji je nastavio akciju i pravovremenom loptom izbacio u priliku Lirima Kastratija. No, Dinamov brzonogi napadač nije uspio zahvatiti loptu pa je odlično izrađena akcija propala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diamantakos unio iskustvo, opasnost i energiju u igru Hajduka

Najveću prijetnju Dinamovim vratima je u drugom dijelu predstavljao grčki napadač Dimitros Diamantakos. U 75. minuti je iz neposredne blizine lukavo petom pokušao poslati loptu u mrežu, ali je Gvardiol blokirao taj udarac. U prvoj minuti sučevog dodatka Diamantakos je loše zahvatio loptu na ubačaj s lijeve strane, ali se od travnjka odbila i preletjela Livakovića. No, umjesto u mreži, lopta je završila na gredi i tako je propala i posljednja velika prilika u ovom derbiju.

Nakon tri pobjede u prethodna tri ovosezonska sraza s Hajdukom, Dinamo nije uspio ostvariti maksimalan učinak i tako gotovo i matematički osigurati obranu naslova prvaka, ali u zadnja četiri kola ulazi s velikih sedam bodova prednosti pred Osijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Krznar: 'Ne možemo biti zadovoljni, ali rezultat je realan'

"Ne možemo biti zadovoljni, ali rezultat je realan prema viđenom na terenu. Čestitam igračima, bili su potrošeni, umorni. Strpljivo smo stajali u bloku, a zadnjih 15 minuta bilo je run and gun. Išli su do zadnjih granica, polijegalo ih je 18 od 20 na terenu nakon završetka", kazao je nakon utakmice trener Dinama Damir Krznar za kameru ArenaSport3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tramezzani: 'Zadovoljan sam karakterom i stavom igrača, pristupom kako su odradili utakmicu'

"Zadovoljan sam karakterom i stavom igrača, pristupom kako su odradili utakmicu. To je nogomet, ali način na koji smo pokušavali zabiti nakon što smo dobili gol, to veseli, to je bitno zbog mentaliteta. U prošlosti sam možda trenirao bolje igrače, ali naklon ovim mladim momcima zbog truda, načina na koji igraju, kako su reagirali. Promijenili su mentalitet, to sigurno. Riskirali smo, ali htio bih da moji igrači igraju ovako svaku utakmicu. Bilo je dosta otvoreno u drugom dijelu. Nadamo se sjajnoj utakmici i u Varaždinu", istaknuo je trener Hajduka Tramezzani.

Četiri kola prije kraja prvenstva Dinamo je na vrhu ljestvice sa 75 bodova, sedam više od drugoplasiranog Osijeka. Treća je Gorica sa 56, a četvrta Rijeka sa 52. Hajduk ima 48 bodova i nalazi se na petom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prva HNL - 22. kolo Hajduk - Dinamo 1:1 (Livaja 44 / Majer 16)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gotova je utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91' - GREDA HAJDUKA: Nema udarca iz kuta. Ajooooj, što je sad ovo moglo biti. Spasio se Dinamo, Bijeli su mogli matirati Zagrepčane, šokirati ih u potpunosti. Diamantakos od podloge u gredu.

90' - Mladi Biuk pada, Ademi mu moćno uzima loptu, nema tu prekršaja, to je seniorski nogomet. Uffff, kakav udarac Ademija. Bilo je to blizu. S desnom. Promjena kod Plavih, ulazi Hajrović, izlazi Oršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

85' - "Ajmo Dinamo mi to možemo, oni su gotovi", čuje se glas s klupe Plavih. Čini nam se da je Alen Peternac to bio.

83' - Ristovski je pokušao ubaciti na peterac, centaršut na drugu vratnicu, nema nikoga tamo. Čini se kako je Hajduk pao fizički.

78' - Akcija Dinama, Oršić za Mišića, prvi udarac Kalinić brani, u drugom je pogođena vratnica. Uf, Hajduk je sad mogao dobiti gol samo tako. Uzbudljiva utakmica, Dinamo je opasan iz polukontri, Hajduk nekako ima više od igre, više napada.

77' - Ademi uzvraća sad, nije to bilo loše.

75' - Jurić je natrčao na loptu, petom tražio udarac Diamantakos ispred Livakovića. Dobra šansa za Hajduk. Zahuhtava se, do kraja još 15 minuta, barem onog regularnog dijela.

73' - Teophile-Catherine je pokupio Livaju koji je s bolnom grimasom na licu pao, promjene u Dinamu. Marko Tolić ulazi, Jakić izlazi. Krznar traži još kreativnosti u veznom redu svoje momčadi.

71' - Simić se vratio u igru.

70' - Slobodni udarac za Dinamo, Oršić je ubacio, izlazi Kalinić na loptu. Simić je ostao ležati na travnjaku, dobio je jak udarac očito u tom izletavanju Kalinića i popio udarac u glavu očito.

68' - Petković je na travnjaku, Fossati ga je faulirao.

64' - Ajoooooj, što je sad fulao udariti Kastrati na asistenciju Ademija, tj sjajan potez ranije Petkovića, koji je jednim potezom izbacio čitavu momčad Hajduka, odnosno Ademija i Kastratija u prigodu.

61' - Mišić ulazi umjesto Majera.

59' - Uskoro bi moglo doći do promjena u Dinamu, Krznar i Peternac tamo nešto razgovaraju. Evo, čini se kako je Josip Mišić odgovor Damira Krznara.

55' - Dinamo nastoji sad malo umrtviti igru zadržavanjem posjeda.

54' - Minijatura sad Livaje, ubacuje na peterac ali obrana Dinama to izbija.

53' - Čim se Fossati izvuće na lijevog stopera, odmah ga napada Petković. To je ta taktika, Dinamov flaster na njemu.

51' - Oršić i Gvardiol kombiniraju na lijevoj strani, Gvardiol lukavo pronalazi Oršića s loptom na nekih 20 metara, ovaj dolazi do lopte ali nema tu opasnosti za Hajduk.

47' - I odmah je Diamantakos u centru zbivanja. Već je grčki napadač Hajduka napravio prekršaj nad Jakićem i pokazao agresivnost. Ipak, Tramezzanijeva je želja staviti jednog iskusnijeg igrača u fazu napada, jer Ljubičić nije bio konkretan.

46' - Počeo je nastavak na Poljudu. Bit će i promjena u oba sastava. U Dinamu ulazi Lirim Kastrati umjesto Ivanušeca, a ući će i Dimitrios Diamantakos umjesto očito preimpresioniranog Ljubičića kod domaćih. Da sad vidimo odgovor Dinama.

47' - Gotovo je prvo poluvrijeme.

44' - GOOOL: Marko Livaja zabija za 1:1 nakon loše izbijene lopte Lauritsena.

40 - Auuuu, kakva šansa za Hajduk, Livaković se raširio i nogom sjajno reagirao za korner Bijelih.

37' - Zakratko su Modri s desetoricom, i dalje se Ristovskom uz teren ukazuje pomoć. Istovremeno, Petar Stojanović poslan je na zagrijavanje. Krznar ima i plan B ako Ristovski neće moći nastaviti.

35' - Uh, sada nezgodan sudar Livakovića i Ristovskog nakon jednog ubačaja pred Dinamova vrata. Makedonac je izvukao nešto deblji kraj pa će se sprejom vidati udarac.

33' - Kakva šansa za Hajduk! Još jedna Livakovićeva obrana, bila je to poluprilika za Ljubičića nakon ubačaja Jurića, a s druge strane morao se iskazati i Kalinić koji je zaustavio pokušaj Ivanušeca.

30' - Zanimljiva slika na Poljudu sada, Dinamo se kompletno povukao na svoju polovicu, ostavljena je lopta Hajdukovim stoperima na centru da kreiraju igru. Bijeli imaju napad, Plavi lukavo čekaju.

23' - Fossati je blokiran, Jurić mu ide u pomoć. Zanimljivo je na travnjaku, Ćolina je sad potegnuo i pao na nekih 25 metara od gola. Jakić je dobio žuti jer ga je povlaćio za dres.

22' - 3 naprema 4 u udarcima za Dinamo, ali Hajduk ima u okvir 3 pokušaja, Dinamo 2 ali jedan je završio u mreži.

20' - Biuk je pokušao ubaciti s lijeve strane, ali blokirala je to obrana Dinama.

16' - GOOOL: Dinamo vodi 1:0. Simić i Jurić zakasnili su ispred gola, Petković je ubacio. Baš skupo plaćena pogreška Hajduka. Nitko nije izašao Fossatiju u pomoć, ostao je pod Petkovićevim pritiskom, Petković je ukrao loptu i pronašao Majera koji je glavom zabio. Petkovićev 'flaster' na Fossatiju urodio je plodom. VAR je provjerio ispravnost gola i potvrdio ga.

15' - Evo nam sad i opasnog Dinama. Protunapad Plavih Oršić je zaključio udarcem pored gola.

10' - Ademi je, s druge strane, iz teške pozicije s desne strane tukao za Dinamo, obranio je to Kalinić. Dinamična utakmica, dosta otvorena, iznenađujuće rekli bi smo... Jer, bodovi za obje momčadi su bitni, samo su ambicije kud i kamo drugačije.

8' - Evo i drugog udarca Hajduka u okvir gola, Fossati je tukao po sredini s nekih 16 metara. Ravno u Livakovića.

6' - Zanimljivo, ali trener Bijelih Paolo Tramezzani danas ima odjeću bez ikakvih sponzorskih obilježja.

5' - Prekršaj u napadu sada je načinio Kačaniklić nad Gvardiolom. Hajduk nastoji ovladati terenom od samog početka, bit će to velika borba na sredini terena. Inače, dosta se otvoreno krenulo u večerašnji derbi.

3' - Čolina i Jurić bit će važan faktor Hajduka protiv Dinama. Vidi se respekt Splićana ali isto tako i želja da se iznenadi suparnik.

1' - Dvadeseta sekunda susreta, odmah dobra prigoda. Kačaniklić je tukao s desne strane, Livaković je to skinuo za korner Hajduka. Na kraju ništa od kornera, Dinamo ima loptu i kreće u svoj prvi napad.

1' - Počela je utakmica. Pajač sudi derbi, Bebek je u VAR sobi.

17.45 - Zanimljivo, ali Dinamo ima priliku po prvi put pobijediti Hajduk sva četiri puta u sezoni, dok Marko Livaja igra svoj prvi derbi protiv Dinama.

17:00 - Stigli su sastavi, a u prvoj postavi Hajduka dvojica su igrača koji su oduševili u utakmici protiv Rijeke - Biuk i Ljubičić.

16:00 - Aktualnog prvaka i vodeću momčad HNL-a, zagrebački Dinamo, u srijedu u 18 sati na Poljudu očekuje veliki derbi s najvećim rivalom Hajdukom, koji je trenuto pretoplasirana momčad lige.

"Modri" i "Bijeli" sastat će se u zaostaloj utakmici 22. kola Prve HNL i u tom će dvoboju zagrebački sastav tražiti pobjedu kako bi se na vrhu tablice još više odvojio od drugolplasiranog Osijeka te napravio novi korak prema obrani naslova.

'Ajmo ući u jednu pravu sportsku bitku'

Hajduku, s druge strane trebaju bodovi kako bi ostao u borbi za četvrtu poziciju, koja će najvjerojatnije sljedeće sezone voditi u europska natjecanja.

Uoči utakmice oglasio se na konferenciji za medije trener Dinama Damir Krznar koji je najavio zanimljivu i atraktivnu utakmicu.

“Sigurno, to neće biti ista utakmica kao u Zagrebu. Hajduk je bio izuzetno dobar protiv Rijeke, reaktivirali su Splićani mogućnost borbe za Europu i njihov motiv će također biti na najvećoj razini. Očekujem dobru, atraktivnu, zanimljivu utakmicu, veseli me što i njima igra samo pobjeda, ajmo ući u jednu pravu sportsku bitku, gdje obje momčadi žele tri boda. S obzirom da je Tramezzani već neko vrijeme tamo, uspjeli smo naći njihove loše i dobre točke, uspjeli smo se pripremiti. Imao je Hajduk novosti i specifičnosti i u zadnjoj utakmici s Rijekom, razmotrili smo ih, očekujemo sličan sastav i stil kao protiv Rijeke, jer su imali dobar rezultat”, rekao je Krznar.

Bijeli će se drugačije postaviti?

Trener Hajduka Paolo Tramezzani naglasio je da vjeruje kako njegova momčad neće razočarati protiv Modrih.

“Mislim da se moramo postaviti drukčije s taktičke strane u usporedbi s prvom utakmicom. Izostanci koje imamo u obrani iziskuju od nas da tražimo drukčiji način igre. Vjerujem da oni neće mijenjati njihove principe igre i to kako stoje na terenu. Po mom mišljenju ovaj derbi nikad nije obična utakmica i što se tiče karaktera, motivacije i pripreme utakmice, tu se vrlo malo mijenja. Postoje i utakmice u kojima često ne treba mnogo, već je dovoljan nekakav detalj i vjera u sebe dok pokušavaš raditi stvari u kojima si dobar i koje mogu promijeniti tijek, bilo pozitivno, bilo negativno. Nadamo se da ćemo biti dovoljno vješti da možemo iskoristiti pozitivne stvari koje dolaze s naše strane. A ako ne dođu morat ćemo ih potražiti s karakterom, odlučnošću i željom. Ovi elementi su bitni, naročito kad igraš protiv momčadi koje dobro stoje na terenu”, poručio je Tramezzani.

Prijenos utakmice je na kanalu Arenasport 3, a možete je praviti i u tekstualnom prijenosu na portalu Net.hr.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo