'UVIJEK IH GLEDAJTE': / Fascinantna priča o čovjeku koji je mali španjolski klub pretvorio u najatraktivniju momčad Europe

Image
Foto: AFP

Betis je pod vodstvom Quiquea Setiena izrastao u jednu od najatraktivnijih momčadi Europe, a njegova odanost nogometnim idealima stavlja ga uz bok trenerskim velikanima

9.12.2018.
16:05
AFP
VOYO logo

Marcelo Bielsa prolazio je kroz krizu vjere. Njegov Newell's Old Boys pregažen je u Copa Libertadores od San Lorenza i argentinski ekscentrik nalazio se uplakan u hotelskoj sobi. Nitko ga nije vidio tri dana.

Bielsa je prototip trenera-ideologa; njegove momčadi su projekti, dugoročni planovi – one imaju jasne ciljeve karakteristike i stil igre. Drugim riječima, za Bielsu je jednako, možda i više, važno kako momčad igra kao i što mu je samo pobjeđivanje. Estetika i rezultati za njega bile su dvije nerazdvojne stvari. On je jedan u nizu velikih nogometnih filozofa, istinskih vjernika u ideju da postoji određen način na koji se nogomet mora igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvorio sam se u sobu, ugasio svjetlo, spustio zastore i shvatio pravo značenje izraza kojeg ponekad koristimo olako: "Želim umrijeti".

'Uvijek gledajte Betis'

"Briznuo sam u plač. Nije mi bilo jasno što se događa, ali patio sam kao profesionalac i patio sam kao navijač".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poraza i suza, nakon bijega u hotel, Bielsa je donio odluku – neće odustati od svoje filozofije, pojačat će je. Te sezone, Bielsa je sa Newell's Old Boys došao do finala Copa Libertadoresa, bez kompromisa svoje vizije. Kada je model zakazao, riješenje je bilo vjerovati u njega još više. Sve ili ništa.

Više od 20 godina kasnije, na drugom kontinentu, Quique Setien u Sevilli nastavlja Bielsinu viziju. Lani je klub iz Seville odigrao sve tri utakmice sa najvećim brojem pogodaka u španjolskoj Primeri – u utakmicama protiv Valencije, Seville i Madrida postignuto je ukupno 25 pogodaka. Malo po malo, u diskurs španjolskog sporta uvukla se fraza koja se sada može čuti svugdje: "Uvijek gledajte Betis!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko vam ne može reći da ne možete igrati na određen način!", kaže Setien, nekada srednji vezni zvan El Maestro, a u njegovim riječima je teško ne prepoznati barem dašak onog prkosa koji je Marcela Bielsu natjerao da u najgorim trenucima karijere nastavi vjerovati u vlastitu filozofiju i način igranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Setien, koji je svoje igrače dane proveo u Racingu i Atleticu, u trenerske vode je krenuo 2001., ali sve do prije tri godine trenirao je isključivo klubove u španjolskim nižim ligama. "Ja sam romantičar, ja volim nogomet", kaže Setien.

'Nikada neću promijeniti svoj način'

"Imam moto, a to je da nikada neću promijeniti svoj način gledanja na stvari. Ponekad mi nije niti bitno pobijedi li momčad ili ne, bitno je kakav nogomet se igra, neke stvari su bitnije od rezultata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to ne znači da Setien nije donio rezultate. Nakon godina u sjeni svog gradskog rivala, Seville, Betis je lani izborio nastup u Europi, igrajući sjajan nogomet. Sada su prvi u svojoj skupini Europa lige. Nedavno su srušili veliku Barcelonu igrajući njihov stil nogometa, i to na Nou Campu. U posljednjih godinu dana otišli su i na San Siro, Sanchez Pizjuan i Bernabeu i svugdje pobijedili.

Ali, prije svega, Betis se ponosi načinom na koji igra – s loptom u nogama, proatkivno, hrabro. Beskompromisno. Setienova filozofija izravan je plod ideja Marcela Bielse i Pepa Guardiole – Betis ova igra izgrađena je na procesu, pažnji na detalje; brojčanoj superiornosti na terenu i konceptualnoj van njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces je dug i kompeksan, ali metode su jednostavne. Setienov Betis počiva na uzorcima i strukturama - vratar je prvi plejmejker, lopta se iznosi iz zadnje linije, kasnije se implementiraju strukture i mehanizmi preko kojih se kreiraju šanse u protivničkoj polovici. Baza se nalazi u koordinaciji i mehanizmima, funkcioniranju igrača unutar jednistvenog sistema.

Image
Foto: AFP

Real Betis' Spanish coach Quique Setien celebrates after Real Betis' Spanish forward Loren scored a goal during the Spanish league football match between Real Betis and Villarreal CF at the Benito Villamarin stadium in Sevilla on February 03, 2018. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)

"Ako igrate loše i izgubite, ne ostaje vam ništa. Ako izgubite, ali igrate dobro, ostaje vam nešto na čemu možete graditi", objašnjava svoj pristup Španjolac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tu se nalazi razlog Setienovog uspjeha u Betisu i meteorskog uspona u europskom nogometu. Vjera da je nogomet nešto više od rezultata, da on ima zadaću zabaviti i ushititi, pružiti zadovoljstvo ne samo navijačima nego i igračima na terenu.

U Betisu su Setien i njegova filozofija prihvaćeni širokih ruku, ali njegov pristup nije univerzalan, niti postoje garancije da bi uspio negdje drugdje. Uostalom, za uspjeh tako specifičnog i beskompromisnog pristupa potrebna je okolina koja će treneru omogučiti uvjete ne bi li je on mogao sprovesti u djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pitao sam Betis - Zašto želite baš mene?'

Upravo zato, Setien, koji za Lea Messija kaže da je "najistinskiji nogometaš u povijesti", svaki razgovor za posao počinje sa istim pitanjem. "Prije nego li sam potpisao za Betis, pitao sam: Zašto želite baš mene? Vidjeli ste kako moje momčadi igraju, jeste li sigurni da je to ono što želite? Morate to odlučiti, a ja ću biti iskren i reći vam da se neću mijenjati."

Setienov proces traje nešto dulje od godine dana, ali osim rezultata on je polučio uspjeh i van terena. Malo po malo, reputacija Betisa kao kluba kojeg "morate uvijek gledati" proširila se na Španjolsku, pa Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Marcelo Bielsa (Photo by DENIS CHARLET / AFP)

Ali bilo je i posrtanja. U prvih pet prvenstvenih ogleda ove sezone, upisali su samo jednu pobjedu, a trenutno su 10., sa negativnom gol-razlikom. Ali Setien nije odustajao, kao što niti Bielsa nije odustajao dvadesetak godina ranije. U trenutku krize, obojica su još više prigrlila svoju filozofiju, ne odustajući. Uostalom, kao što je sam Bielsa zaključio, ako sami ne vjerujete u svoj plan igre kada stvari krenu po zlu, zašto bi vaši igrači vjerovali u njega?

Setien, kao nekada Bielsa

I uistinu, ukoliko poslušate Španjolce i zaista gledate Betis, primjetit ćete da su protagonisti svojih utakmica, da ne odustaju od svojih principa – da grade igru iz zadnje linije, da rade agresivan presing na loptu, da napadaju opasne zone svojih protivnika. Bez respekta, bez kompromisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa potpunim uvjerenjem u način nogometa koji igraju, sa vjerom da drugi klub Seville može postati najatraktivniji klub Europe. Takve ambicije su, rekli bi mnogi, naivne, pogotovo u surovom polju suvremenog nogometa. Međutim, za Setiena, nikakve druge ambicije nemaju smisla.

Upravo zato – uvijek gledajte Betis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Real Betis' Spanish midfielder Sergio Canales (2R) celebrates after scoring a goal during the UEFA Europa League group F stage football match Real Betis vs Olympiakos at the Benito Villamarin stadium in Sevilla on November 29, 2018. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo