števanje na svakom koraku / Upoznajte NK Vrčevo, simpatični klub pokraj Zadra u kojem gotovo svi igrači nose isto prezime

Selo Glavica pokraj Zadra specifično je u nogometnom smislu. Ondje na mjesnom travnjaku pobjede skuplja, lokalni nogometni klub Vrčevo, u kojem gotovo svi nose isto prezime

29.9.2016.
18:25
VOYO logo

U nogometnom klubu Vrčevo smještenom pokraj Zadra u prvoj postavi nema tko ne nosi prezime Števanja. 

"Zna se dogoditi da sudac čita Števanja, Števanja, Števanja, i tad se svi smiju, svima je to malo čudno, ali nama je to sasvim normalno. Svi smo Števanje, u školi smo bili cijeli razred. Bude prezimena sa strane, ali Števanja je uvijek ostala osnovica", rekao je Ante, jedan od brojnih Števanji iz Vrčeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U selu Glavica kod Zadra živi svega 185 stanovnika i barem 150 ih se preziva Števanja. Sad je malo jasnije zašto u NK Vrčevo svima na leđima stoji isto prezime.

A kako sa svojim igračima komunicira Željko Števanja, trener NK Vrčeva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa jednostavno, znam ih sve po imenima, po nadimcima i prije mene je bio trener Števanja, tako da ja sam samo naslijedio svog kolegu. U mlađem pogonu je Ante i Ivan isto Števanja, tako da smo i u trenerskom kadru popunjeni sa Števanjama."

Prosjek im kvari nekolicina igrača iz Zadra i okolnih sela, ali i predsjednik kluba koji se nekim čudnim čudom ne preziva Števanja. Ali iz Glavice je, pa mu je oprošteno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa slušajte, Števanje su donijeli jednoglansu odluku da ja budem predsjednik, što mi je izuzetna čast", rekao je predsjednik kluba Davor Dević. 

"A teško su nas primili, nije lako doći ovdje gdje je selo puno Števanja, ali kad malo prođe vremena, postaneš dio ekipe", rekao je Ivan Maruna, jedan od rijetkih igrača koji ne nosi prezime Števanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ovim silnim Števanja čak su tri Ivana, No u Dalmaciji ionako ime ne znači ništa kad su nadimci toliko živopisni. 

Sve te Števanje nisu nužno u rodu jer su nekoć postojala tri plemena koja dijele isto prezime, ali ne i gene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu su i Števanje juniori. I to ne samo sinovi već i kćeri. Glavica je razbila sve predrasude o Ravnim kotarima, pa su tako prigrlili i djevojčice koje igraju sve bolje.  

Stanovnice Glavice u šali će reći da im se djevojke smiju udati bez problema, samo neka ne mijenjaju prezime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Števanjama ništa nije problem. Sami su si izgradili igralište, imaju i curice i juniore i seniore. A kako su krenuli, dogurat će i do reprezentacije. Možda ne svih 11, ali bit će dovoljan i jedan Števanja među reprezentativnih 11. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo