UPOZNAJTE NAJVEĆU DINAMOVU PRIJETNJU: / Njegova priča podsjeća na Modrićevu, a ne zovu ga bez razloga novim Cruyffom

Image
Foto: AFP

Nakon što mu je velikan pokazao izazna vrata jer je premršav napravio je najbolji potez u životu

22.2.2019.
17:01
AFP
VOYO logo

Manchester United, Real Madrid i PSG samo su neki od europskih velikana koji s velikim zanimanjem prate 19-godišnjeg ofanzivnog veznjaka Benfice Joao Felixa. Riječ je o igraču opsjednutom Ronaldu o čemu svjedoči njegova izjava kako bi htio igrati s njim u Juventusu.

Ovog igrača, koji će idućeg mjeseca u osmini finala Europske liga zaigrati protiv Dinama, bivši je klupski potpredsjednik Rui Gomes da Silva, nazvao novim Benficinim wunderkindom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Felix je ove sezone promoviran u prvu momčad. I briljira od tada. U ukupno 26 nastupa u svim natjecanjima uspio je zabiti devet golova i namjestiti još šest.

Briljirao protiv Sportinga

Posebno se iskazao u nedavnom portugalskom derbiju sa Sportigom kada je hladno zabio pored vratara Renana Ribeira. Na toj utakmici bio je i Ronaldo, koji je također bio impresioniran novom portugalskom senzacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statističari su poslije te utakmice usporedili učinak ovog dvojca u prvih 1000 minuta seniorske karijere, s obzirom na to da ih je Felix tek prešao.

Ronaldo je u tom razdoblju zabio tri gola i upisao jednu asistenciju, dok ih je Felix u tom periodu zabio osam uz tri asistencije. Bolji je i od Neymara (četiri gola i dvije asistencije) i Kyliana Mbappea (četiri gola i šest asistencija), a samo je Liionel Messi bolje od njega započeo seniorsku karijeru (13 golova i osam asistencija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično poput Modrića i Hajduka

Felixa je s osam godina Porto doveo u svoj omladinski pogon. Počeci su mu bili teški jer je bio mršavo dijete pa je klub odlučio ograničiti njegovo vrijeme u igri da bi potom zaključili da nije fizički dovoljno jak za najvišu razinu.

Hajduk ga proglasio neperspektivnim i slabašnim za nogometaša

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRESNA PRIČA O MODRIĆU: /

Britanci detaljno i emotivno opisuju tragediju i uspon 'svemoćnog Luke'

Image
POTRESNA PRIČA O MODRIĆU: /

Britanci detaljno i emotivno opisuju tragediju i uspon 'svemoćnog Luke'

Nakon sedam godina 2014. Porto mu je pokazao izlazna vrata što je na koncu ispala ogromna pogreška. Poslije toga stigao je u Benficu i tamo je počeo njegov strelovit uspon. Postao je najmlađi igrač koji je ikada zaigrao i zabio u portugalskoj drugoj ligi dok je nastupao za B momčad.

Lani se pak nije našao na popisu U19 reprezentacije koja je tada osvojila Euro jer je htio odraditi pripreme s Benficom, a klub ga je zbog toga nagradio debijem protiv Boaviste 18. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana potom dobio je priliku i protiv PAOK-a u play-offu Lige prvaka, a potom je s klupe ušao u igru protiv Sportinga te je zabio u 86. minuti za izjednačenje.

Nakon što je u siječnju došlo do promjene na klupi te je umjesto Ruija Vitoria stigao Bruno Lage, koji ga je vodio u B momčadi, zabetonirao je mjesto u prvih 11. Postao je ključni igrač u sustavu 4-4-2, a zajedno s Harisom Seferovićom tvori ubojiti tandem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Joao Felix /AFP

Od tada je zabio sedam golova u svim natjecnjima. Felixa sada brojni stručnjaci uspoređuju s legendarnim desetkama Ruijem Costom i Zinedineom Zidaneom, zbog kreativnosti i sposobnosti diktiranja tempa igre. Neki misle da je sličniji Johanu Cruyffu i Bernardu Silvi jer uživa u slobodi na travnjaku dok uz to za svoju dob odlično razumije igru.

Kaka pa Neymar

Posjeduje sve što karakteristike modernog veznjaka. Sjajan je u završnici s obje noge i glavom, ima ogroman utjecaj na suigrače i čini ih boljim, a i sposoban je sam riješiti utakmicu. Što se tiče uzora, dok je bio mlađi obožavao je Kaku, a sad uživa u Neymarovoj igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga nije čudo da ga traži pola Europe, Benfica ga ne namjerava pustiti za ispod 120 milijuna eura.

"Volio bih igrati s Cristianom Ronaldom jer je on najbolji. On mi idol, svjetska ikona i primjer svakome. Igrajući kraj njega sigurno bih još više napredovao. On uvijek želi biti bolji. On mi je inspiracija", rekao je jednom prilikom za Tuttopsort. Sada je na redu Juve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo