U POTRAZI ZA NOVIM XAVIJEM I INIESTOM: / Koji kandidati za osvajanje Lige prvaka imaju najvrijednije akademije za mlade igrače?

Image
Foto: AFP

Najveći europski klubovi troše sve više i više novaca na igrače

12.9.2018.
18:43
AFP
VOYO logo

Izvučene su skupine i sve je spremno za novo izdanje elitnog europskog nogometnog natjecanja – Lige prvaka. Real Madrid će po treći puta za redom braniti titulu prvaka Europe, a njegovu krunu će i ove godine loviti najveći izazivači – Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Manchester City, između ostalih.

Međutim, u podivljalom svijetu nogometnog tržišta, gdje najveći europski klubovi troše stotine milijuna eura na pojedine igrače, snaga i važnost nogometnih akademija koje proizvode mlade igrače ubrzano pada. Odlučili smo se zato, uz pomoć jednog Reddit korisnika, pogledati kako izgleda stvar među klubovima u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Koliko vrijede momčadi ukoliko računamo samo igrače iz njihovih akademija, s tim da je uvjet da su igrači potpisali prvi profesionalni ugovor sa njima? Naravno, daleko ispred svih je Barcelona, čija Masia dugo nije prozivela prvotimca ali i dalje živi na "staroj slavi" – Leo Messi, Sergio Busquets, Gerard Pique i Sergi Roberto svi su produkti slavne Barcelonine akademije.

Vrijednost katalonskih "klinaca" tako je vrtoglavih 370 milijuna eura, što je duplo više od prvog sljedećeg kluba – Manchester Uniteda (210 milijuna eura). Slijede Bayern (178 milijuna), Tottenham Hotspur (169), Real Madrid (140), PSG (119) o Atletico Madrid (111).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo