TUZIBABA SUKER: / Cinkao vlast FIFA-i i UEFA-i, pa se pohvalio odgovorom

Hrvatski nogometni savez (HNS) objavio je na svojoj internetskoj stranici pismo podrske koje je dobio od Medunarodne (FIFA) i Europske nogometne federacije (UEFA).

10.3.2015.
18:31
VOYO logo

Podsjetimo, izmjenama bi se zabranilo biranje na funkcije u sportu osoba koje su pravomocno prekrsajno osudene po Zakonu o sprjecavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrecena im je mjera zabrane pristupa sportskim borilistima. Osim toga, udruga Nas Hajduk je predlozila da jaci klubovi imaju pravo na vise zastupnika kod izbora u predstavnicka tijela cime bi se povecao i utjecaj Hajduka unutar HNS-a.

Iz HNS-a su upozorili da bi takve izmjene dovele do situacije u kojoj bi deset klubova imalo priblizno jednaku snagu kao ostalih 1598 klubova koji djeluju u zemlji. Ocijenili su to kao mijesanje politike u ustroj saveza zbog cega su se pozalili FIFA-i i UEFA-i iz kojih su, ocekivano dobili podrsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu koje su potpisali glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke i njegov kolega iz UEFA-e Gianni Infantino stoji, izmedu ostaloga, da HNS mora u cijelosti ostati slobodan odlucivati o broju ili postotku zastupnika, te da drzava prije bilo kakvih izmjena mora kontaktirati HNS. Dodaje se kako FIFA i UEFA zurno zahtijevaju da HNS o ovom zajednickom stajalistu obavijesti relevantne vlasti kako izmjene ne bi bile usvojene u Saboru.

Priopcenje FIFA-e i UEFA-e donosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postovani Predsjednice,

obracamo Vam se u svezi navedenog predmeta te potvrdujemo primitak Vaseg pisma od 2. ozujka 2015., cijem smo sadrzaju posvetili nasu punu paznju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svezi s time, zeljeli bismo Vas podsjetiti da svi clanovi FIFA-e i UEFA-e moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trecih strana a kako je to jasno propisano clancima 13 st. 1(i) i 17 Statuta FIFA-e, kao i clancima 7bis(2) Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi, prema informacijama koje ste nam dostavili, predlozene izmjene i dopune Zakona o sportu u Hrvatskoj, mogle imati izravan utjecaj na kljucna pitanja kao sto su sastav opce skupstine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i sastav opcih skupstina clanova HNS-a. Stoga bi se provodenje predlozenih izmjena i dopuna smatralo uplitanjem drzave u nogometne poslove, a sto bi bilo neprihvatljivo i za FIFA-u i UEFA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svezi s time, zeljeli bismo dodati sljedece napomene:

(i) U bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(ii) HNS mora uvijek u cijelosti ostati slobodan odlucivati o broju ili postotku zastupnika razlicitih prije definiranih dionika (kao sto su klubovi, lige ili igraci), a koji imaju pravo prisustvovati opcoj skupstini HNS-a.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA zurno zahtijevaju da HNS o ovom zajednickom stajalistu obavijesti relevantne vlasti kako prije spomenute izmjene i dopune Zakona o sportu ne bi bile usvojene u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo