Kao nitko prije / Bio je prvi deklarirani gej u svijetu nogometa i zvijezda Premiershipa, a doživio je tragičan kraj

Image
Foto: Screenshot

O ovom slučaju se nije govorilo puna tri desetljeća, a životna tragedija Justina Fashanua je gurnuta pod tepih kako bi lice nogometa moglo biti ponovno umiveno. Ipak Fashanu je ostavio traga pa je tako 2009. godine organiziran event pod agendom borbe protiv homofobije sponzoriran od FA-a, a jedna od ekipa je nosila ime Justin Fashanu All-stars

13.2.2023.
18:32
Screenshot
VOYO logo

Posljednjih godinu dana nekoliko je profesionalnih nogometaša izašlo u javnost razbijajući tabuu homoseksualnosti u tradicionalno mačističkom nogometnom okruženju. Prošle godine se na hrabar istup odlučio 17-godišnji Jake Daniels iz engleskog Blackpoola, a u ponedjeljak je to učinio i reprezentativac Češke Jakub Jankto.

Jankto je trenutno igrač praške Sparte, a u karijeri je nastupao za Udinese, Ascoli, Sampdoriju i Getafe te je nastupio čak 45 puta u češkoj nacionalnoj vrsti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tabu tema /

Bivši igrač Manchester Uniteda tvrdi: 'U svakom nogometnom klubu, najmanje su dvojica igrača homoseksualci'

Image
Tabu tema /

Bivši igrač Manchester Uniteda tvrdi: 'U svakom nogometnom klubu, najmanje su dvojica igrača homoseksualci'

"Imam posao koji godinama radim najbolje što mogu, ozbiljno, profesionalno i sa strašću. Kao i svi drugi, i ja želim živjeti svoj život u slobodi. Bez strahova. Bez predrasuda. Bez nasilja. Ali s ljubavlju. Ja sam homoseksualac i ne želim se više skrivati," poručio je 27-godišnji veznjak.

Priopćenjem se oglasio i njegov klub Sparta koji mu je dao podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jakub je prije nekog vremena s upravom kluba, trenerom i suigračima otvoreno pričao o svojoj seksualnoj orijentaciji. Sve ostalo tiče se njegovog osobnog života. Nema daljnjih komentara. Nema više pitanja. Ima našu podršku. Živi svoj život", kratko je poručio klub.

Tema koja se u nogometu ne spominje

Nedavno je temu homoseksualizma u profesionalnom nogometu komentirao i slavni francuski nogometaš Patrice Evra koji je konstatirao kako 'svaka momčad ima najmanje dvojicu gej igrača u svojim redovima te da su isti pod velikim mentalnim pritiskom zbog straha od neprihvaćanja i odbacivanja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No usprkos tome javna je tajna da je profesionalni nogomet vrlo konzervativan po pitanju seksualnih manjina te da je riječ o svojevrsnom tabuu. O toj se temi vrlo malo govori iako slučajevi Jakea Danielsa i Jakuba Jankta sugeriraju da bi se to u skoroj budućnosti moglo promijeniti.

'Nogometna zvijezda od milijun funti: Gej sam'

Ipak, jedan je profesionalni nogometaš progovorio o svojoj homoseksualnosti prije više od trideset godina, točnije 22. listopada 1990. godine. Njegovo ime je Justin Fashanu, do tada poznat kao prvi tamnoputi nogometaš u Engleskoj za kojeg je plaćena odšteta viša od milijun funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji igrač Manchester Cityja, Notthinham Forestta i Norwicha tog je dana dao intervju za tabloid The Sun, a njegova životna priča je eksplodirala u britanskom medijskom prostoru pod naslovom 'Nogometna zvijezda od milijun funti: Gej sam'.

Fashanu nije bio nekakav prolazni lik u engleskom nogometu tih sezona. Na sceni je bio već puno desetljeće, igrao je za velike klubove i bio je prilično poznat. Također je nosio titulu prvog tamnoputog nogometaša za kojeg je plaćena odšteta viša od milijun funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi tamnoputi nogometaš skuplji od milijun funti

Justin Fashanu je u 103 nastupa postigao čak 40 pogodaka za Norwich, a u sezoni 1979./1980. za pogodak Liverpoolu zavrijedio je i nagradu BBC-a za najljepši gol sezone. Njegov brat John bio je i reprezentativac Engleske tako da je cijela ta priča imala veliku težinu te je otvorila jednu dugo skrivanu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Fashanu, John i Justin o kojem ova naša priča govori, imali su težak život od ranih dana. Naime, rođeni su u obitelji nigerijskog bariste i gvinejske čistačice, a kad je otac napustio obitelj, majka se mučila sa siromaštvom i nije im uspijevala osigurati neophodne životne potrepštine. Dječaci su u dobi od pet odnosno šest godina poslani u udomiteljsku obitelj.

Vrlo brzo je nogomet postao centar njihovih života te su dva brata izrasli u ikonske ličnosti engleskog nogometa 80-ih godina. Često su javno zagovarali interese i prava tamnopute populacije u Britaniji, a doživljavani su i kao uspješne javne ličnosti koje su predstavljale tu zajednicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linč s tribina i medijska žeđ za skandalom

Justin Fashanu je već lagano ulazio u poznu fazu svoje karijere te 1990. godine kada je odlučio otvoriti novu stranicu u svojem životu i učiniti ono što ni jedan drugi profesionalni nogometaš nije učinio – javno priznati da je gej.

Nakon tog svjedočanstva kojem su mediji pristupili senzacionalistički, njegova karijera, ali i život su krenuli strmoglavo prema dolje. Te 1990. je promijenio čak tri kluba – West Ham, Leyton Orient te kanadski Hamilton Steelers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom narednih godina redovito se nalazio na žestokim udarima od strane navijača na stadionima gdje god da je igrao, a sam je posvjedočio da iako su ga suigrači načelno podržali nije bila rijetkost da se okrutno šale na račun njegove seksualne orijentacije.

Medijska kampanja koja je pratila ovaj slučaj nije mu baš pomogla. Naime, The Sun je priču fokusirao na navodne parlamentarne zastupnike i glazbene zvijezde koje su dovođene u vezu s Fashanuom što je on kasnije okarakterizirao kao 'uglavnom neistinita naklapanja'. Priznao je kako nije bio spreman na ono što se dogodilo nakon priznanja te da je taj slučaj imao golem utjecaj na njegovu nogometnu karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeg u SAD i vrhunac agonije

U svakom slučaju, tijekom naredne godine bio je na probama u nekoliko klubova od kojih je jedan bio i Newcastle no usprkos tome što je bio spreman i u solidnoj formi nije uspijevao više dobiti angažman. Uskoro se spustio u niže lige Engleske i Škotske da bi naposljetku 1995. godine otišao u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomatična situacija se zbila godinu dana kasnije kada je grupa studenata organizirala kampanju kojom su uspjeli izglasati Justina Fashanua za BBC-ovog sportaša godine (prvo e-mail glasovanje) no nagradu nije dobio, jer je produkcija odlučila da se glasovi za Fashanua neće računati.

Njegova agonija je dosegnula vrhunac 1998. godine kada ga je 17-godišnjak optužio za seksualni napad nakon cjelonoćnog opijanja. U to vrijeme je homoseksualnost bila ilegalna u Marylandu, a mladić je tvrdio da se odnos zbio bez pristanka u Fashanuovom stanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Shvatio sam da sam već smatran krivim'

Justin je ispitan početkom travnja no nije zadržan u pritvoru, a kada je policija naknadno stigla s nalogom za uhićenje u njegov stan, Fashanu je već pobjegao u Englesku.

Mjesec dana kasnije je pronađen mrtav u napuštenoj garaži u Londonu. U oproštajnoj poruci je negirao optužbe i napisao kako je pobjegao u Englesku, jer ne bi imao pravedno suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvatio sam da sam već smatran krivim. Nisam više želio sramotiti prijatelje i obitelj", napisao je Fashanu. U istrazi nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, detektiv Scotland Yarda je konstatirao kako Amerikanci nisu tražili da se Fashanua nađe i uhiti, a mrtvozornik je potvrdio kako nogometaš nije bio tražena osoba od strane policije u trenucima kada je sebi oduzeo život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tišina duga tri desetljeća

Godinama nakon smrti Justina Fashanua, njegov brat John izrazio je žaljenje zbog stvari koje je rekao kada je njegov brat obznanio javnosti svoju homoseksualnost, a 2012. je John konstatirao kako Justin zapravo nije bio gej već je samo žudio za pozornošću.

O ovom slučaju se nije govorilo puna tri desetljeća, a životna tragedija Justina Fashanua je gurnuta pod tepih kako bi lice nogometa moglo biti ponovno umiveno. Ipak Fashanu je ostavio traga pa je tako 2009. godine organiziran event pod agendom borbe protiv homofobije sponzoriran od FA-a, a jedna od ekipa je nosila ime Justin Fashanu All-stars. Također, Netflix je snimio seriju o njegovu životu prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je zahvaljujući Janktu, Fashanuov duh uskrsnuo, a njegova životna priča ponovno inspirira profesionalne nogometaše koji zbog straha od osude javnosti ne mogu biti slobodni i živjeti život kakav bi željeli.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo