DA, I TO SE KONAČNO DOGAĐA / Ako ste mislili da nije moguće, varate se: 'U Maksimiru će se srušiti stari stadion i gradit će se novi'

Image

Tomašević je rekao kako je stadion u Kranjčevićevoj samo dio plana koji je ključan kako bi se mogao srušiti maksimirski stadion

11.6.2023.
13:15
VOYO logo

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević prikazao je idejno rješenje rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj. Planirani početak radova je u proljeće iduće godine, a radovi bi trebali biti zgotovljeni u roku od godine dana, dakle do proljeća 2025. godine.

Image

''Bit će ovo jedan od najmodernijih stadiona u Europi, trudili smo se da se uklopi u kvart. Kapacitet će se udvostručiti, bit će 12 tisuća ljudi jer će se dodati još dvije tribine kako bi se zadovoljili UEFA-ini standardi. Uz njega će biti izgrađen i parking te novi gradski trg. Na krovu će biti velike solarne ploče od kojih će se stadion napajati energijom. Bit će energetski održiv i po tome bi trebao biti jedan od najmodernijih stadiona u Europi", rekao je gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Po onome što je prikazano, točan kapacitet trebao bi biti 12.016 mjesta, zapadna tribina sa 4284, istočna sa 4205, dok bi novi jug i sjever trebali imati 1813 odnosno 1714.

Image
NEŠTO SE POKREĆE /

Pogledajte fotografije 'nove Kranjčevićeve', a pričalo se i o Maksimiru: 'Ne želimo ponavljati greške bivšeg gradonačelnika'

Image
NEŠTO SE POKREĆE /

Pogledajte fotografije 'nove Kranjčevićeve', a pričalo se i o Maksimiru: 'Ne želimo ponavljati greške bivšeg gradonačelnika'

Tomašević: 'Ruši se maksimirski stadion'

Gradonačelnik se danas ponovno dotaknuo te teme u razgovoru za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruši se maksimirski stadion, gradi se novi, bit će međunarodni natječaj", pojasnio je Tomašević.

Dodao je i kako za projekt obnove tribina postojećeg stadiona u Kranjčevićevoj nije potrebno raspisivati natječaj, ali prema njegovim riječima, pozvan je Arhitektonski fakultet i dva privatna arhitektonska ureda da izrade idejni projekt. Arhitektonski fakultet je bio najpovoljniji i izabrano je njihovo rješenje, a sad ide javni natječaj za glavni i izvedbeni projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Bilo je nužno povećati kapacitet Kranjčevićeve'

Na optužbe arhitekta Otta Barića da je tako radio Milan Bandić, Tomašević kaže: "Arhitektonski fakultet je dobio posao, Arhitektonski fakultet. Mi smo svjetlosnim miljama udaljeni od načina na koji je radio Milan Bandić. Mogli smo direktno dodijeliti posao, ali smo tražili tri ponude. … Nije bilo nikakvog sukoba interesa i to je to."

Kaže i kako je stadion u Kranjčevićevoj samo dio plana koji je ključan kako bi se mogao srušiti maksimirski stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi Dinamo, ali i reprezentacija, mogao igrati negdje, bilo je nužno povećati kapacitet Kranjčevićeve. Dodana su na parcelu nova parkirna mjesta koja se u vrijeme kad se ne igraju utakmice koriste kao igrališta. U kampanji sam jasno govorio da se slažem da stadion ostane u Maksimiru. Srušit će se stari i graditi novi. Rekao sam uvjete za dodjelu zemljišta i svega se toga držim", kaže.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo