Žive europski san / Tko može zaustaviti Ajax? Ova momčad je zbilja posebna, ali nemoguće će ju biti zadržati na okupu

Sezonu pomicanja granica Ajax je čekao 22 godine i u njoj tek je Real slavio protiv Kopljanika

17.4.2019.
19:50
VOYO logo

"Ovo što radimo nije normalno, bizarno je", rekao je nakon velike pobjede junak i kapetan nizozemske momčadi, 19-godišnji Matthijs de Ligt

Čak 18 igrača nije se ni rodilo kad je Ajax bio strah i trepet u Europi, a čovjek koji je srušio Juventus na Allianz stadionu nije bio ni rođen kad je Ajax posljednji put igrao polufinale Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tresli su se hodnici Santiago Bernabeua, tresu se hodnici Juventosova stadiona. Ajax je burno proslavio ono što su Van de Beek i De Ligt donijeli na terenu - polufinale Lige Prvaka. Prvo od 1997. kada je većina od ovih igrača možda po prvi put dotaknula nogometnu loptu.

"Nismo bili favoriti za pobjedu u ovoj utakmici. Mi smo igrali protiv favorita za osvajanje Lige Prvaka. Ali, sljedeći našu filozofiju, uspjeli smo proći dalje i pomaknuti svoje granice", rekao je trener Ajaxa Erik ten Hag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezonu pomicanja granica Ajax je čekao 22 godine i u njoj tek je Real slavio protiv Kopljanika. U pretkolima Lige Prvaka padali su Sturm Graz, Standard Liege i Dynamo Kiev. Grupe E završili su na drugom mjestu, a djelili su ju s Bayernom, Benficom i AEK-om. Prvo veliko iznenađenje dogodilo se u osmini finala rušenjem aktualnog prvaka.

A nakon Reala, čestitkama se morao pridružiti i Juventus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega, Ajax je zaslužio proći dalje. U tri poluvremena ovih utakmica, prilike su bile podjednake za obje momčadi. U Amsterdamu smo bili slični kao i u prvom poluvremenu ove utakmice. U drugom poluvremenu, oni su bili bolji jer smo mi bili razjedinjeni. Imali su prilike koje su realizirali, a mi smo primili golove koje nismo smjeli i zato tvrdim da zasluženo idu dalje", morao je nakon utakmice priznati trener Juventusa Massimiliano Allegri.

I to ne slučajno. Sjajan skauting igrača, dobri transferi poput ono Frenkieja de Jonga kojeg su kupili za 1 euro 2015., a prodali Barci za 75 milijuna i povjerenje trenera ten Haga u mlade igrače danas su doveli Ajax na korak do sna. Slično je krasilo i Dinamo 2007. kada je senzacionalno srušen nizozemski velikan i zato danas Ajax može još dalje vjeruje Nikola Pokrivač koji je tada pisao Modru povijest.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nizozemskoj se na ulicama Amsterdama pobjeda slavila do kasno u noć. I sam je trener ten Hag rekao da će s igračima feštati 24 sata. Kočnicu su pustili i mediji pa su i naslovnice bile kreativne. S nestrpljenjem se tako čeka večerašnji uzvrat Manchester Citya i Tottenhama jer Ajaxa u polufinalu ide na jednog od Premierligaša.

"Teško je govoriti o tome jer na našem putovanju već smo igrali protiv momčad iz puno zemalja poput Portugala. Španjolske i sada Italije. Sada je sljedeći izazov Engleska. Guardiolina filozofija je jako bliska mojoj. Mogu samo reći da vidim velike izazove ispred nas", zaključio je ten Hag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu momčad bit će nemoguće zadržati na okupu na kraju sezone. Svjesni su toga i u Ajaxu. Još jedan je to motiv više da se ispiše romantična priča kakvu samo nogomet može kreirati.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo