MISTERIOZNA 'VLADARICA' NEWCASTLEA / Tko je najmoćnija žena engleskog nogometa? Bila je model, boluje od teške neizlječive bolesti, odbila je udati se za princa...

Image
Foto: Profimedia

Poduzetnica Amanda Staveley i njezina tvrtka PCP Capital Partners bit će vlasnici 10 posto dionica kluba

19.10.2021.
12:08
Profimedia
VOYO logo

Prije nekoliko dana investicijski fond iz Saudijske Arabije, predvođen princom Mohammedom bin Salmanom, preuzeo je vlasništvo nad slavnim engleskom premierligašem Newcastle Unitedom, a odmah nakon preuzimanja u medijima se počelo pojavljivati još jedno novo i vrlo zanimljivo ime.

Naime, poduzetnica Amanda Staveley i njezina tvrtka PCP Capital Partners bit će vlasnici 10 posto dionica kluba i ona je bila jedna od glavnih osoba koje su organizirale ulazak Saudijaca u klub. Newcastle je sada najbogatiji klub na svijetu, a Amanda je samim time postala najmoćnija žena engleskog nogometa i svakako jedna od najmoćnijih žena u svijetu tog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Staveley, isto tako, ima vrlo zanimljivu životnu priču i ovo joj nije prvi put da pomaže prilikom preuzimanja nekog kluba. Pomogla je 2009. godine šeiku Mansouru da uđe u Manchester City i od njega napravi nogometnu velesilu, a prije toga bila je dio konzorcija koji je htio preuzeti vlasništvo nad Liverpoolom.

No, ima Staveley i zanimljivu privatnu priču. Naime, engleski su mediji jedno vrijeme bili okupirani Amandom je bila u vezi s princem Andrewom, sinom britanske kraljice Elizabete. Upoznali su se 2001. godine, bili u vezi dvije godine, a onda je ljubav pukla jer je Staveley navodno odbila udati se za princa jer, navodno, nije htjela biti dijelom kraljevske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Boluje od teške bolesti

Staveley je nekada davno bila model, ali kasnije je postala poduzetnicom, sama je podigla kompleks koji uključuj teretanu, restoran i konferencijski centar vrijedan više od 10 milijuna funti. Kasnije je postala financijskom savjetnicom i došla je u kontakt s Maktoumovima, dinastijom koja vlada Dubaijem od 1833. godine. Surađivala je godinama s arapskim prinčevima koji su joj s vremenom postali klijenti, a sve to joj je omogućilo kuću u Dubaiju i dionice vrijedne 120 milijuna funti.

Nažalost, Staveley ima i tešku i nesretnu životnu priču. Amandi je 2013. godine dijagnosticirana Huntigtonova bolest, koju je imala i njezina majka. Riječ je o neurodegenerativnom nasljednom poremećaju kod kojeg živčane stanice u mozgu s vremenom odumiru. Neki od simptoma su nekontrolirani pokreti, poteškoće s govorom i hodom, a liječnici su joj rekli kako bolest kod nje miruje, ali da joj se stanje može pogoršati ako će se izlagati stresu. Međutim, Amanda je upravo ušla u jedan od najstresnijih poslova na svijetu i ima zadaću od posrnulog Newcastlea napraviti svjetskog velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo