Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru biti će kao niti jedno prije

Iako će konačna odluka biti donesena tek u ožujku slijedeće godine, sve je izvjesnije kako će se Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine održati u zimskom periodu.

9.11.2014.
14:38
VOYO logo

FIFA je na radnom sastanku početkom tjedna utvrdila kako su dvije najvjerojatnije opcije za održavanje SP-a u Kataru 2022. godine siječanj i veljača, ili studeni i prosinac. Predsjednik UEFE Michel Platini se slaže s tom odlukom krovne svjetske nogometne organizacije.

"Svima je jasno da je nemoguće igrati kad je temperatura 40 stupnjeva. SP će sigurno biti na zimu", kazao je Platini u razgovoru za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platini je, tako, stao uz Seppa Blattera, kojeg je proteklih mjeseci više puta napadao u svakom javnom istupu, a protiv Udruženja europskih nogometnih klubova (ECA) koje želi turnir u Kataru vidjeti u travnju i svibnju. Naime, u ECA-a tvrde kako bi svaka druga odluka previše poremetila uobičajeni klupski kalendar, što FIFA očito ne smatra dovoljno jakim argumentom.

//www.youtube.com/embed/DcAi3GLQyOI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni sam Paltini nije previše impresioniran prijedlogom Karla-Heinza Rummeniggea i njegovih suradnika.

"Neće igrati klubovi, nego igrači. A na prvom mjestu nam mora biti zdravlje igrača. Kao predsjednik Uefe nemam problema ni sa studenim ni prosincom ni siječnjom ni veljačom. Sve se može pomaknuti, pa i utakmice Lige prvaka. Doista nema problema", kazao je Platini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici klubova Premierlige, Bundeslige i španjolske Primere kažu kako će, u slučaju da se SP igra u zimskom periodu, europski kupovi pasti u drugi plan, te da igrači neće imati dovoljno odmora.

"Oni očito vide problem i zbog toga moramo pronaći kompromis. Svatko će nešto izgubiti, ali mislim da ćemo na kraju pronaći dobar datum", objašnjava Platini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blatter je još prije obećao kako se SP neće poklapati s Zimskim olimpijskim igrama. To bi značilo da će se onda uzeti ovaj termin u studenom i prosincu.

"Ne znam je li njegovo obećanje bila pogreška, ali uskoro ćemo doznati konačni ishod. Važno je da Katarci što prije dobiju termin natjecanja", izjavljuje čelni čovjek eiropskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar ga je upitao žali li što četiri godine nakon izbora domaćina ova tema još nije razriješena.

"Ako me pitate jesam li zažalio što sam glasao za Katar, odgovor je ne. I ne mislim da su kontroverze o namještenom glasovanju uzdrmale kredibilitet organizatora. Puno je ljudi glasalo za Katar. To je bio pravi izbor jer su se arapske zemlje i prije natjecale za domaćinstvo, ali ga nisu uspjele dobiti. Preciznije, sedam puta! Mislim da je bilo vrijeme da im se da Mundijal".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platini je osvrnuo na pitanje koje sve zanima, a to je zašto na izborima za čelnika Fife neće dati glas Blatteru.

"Na posljednjim je izborima zamolio europske predstavnike da glasaju za njega zadnji put. Nakon 40 godina koliko je tajnik ili predsjednik, vrijeme je za osvježenje. Kao potpredsjednik sam dio Fifina vrha, ali njezin imidž nije dobar. Za ugled, transparentnost i bolje upravljanje, mislim da je vrijeme da Sepp napusti svoju fotelju. I nadam se da će ga netko pobijediti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo