SVI DVOBOJI HRVATSKE I TURSKE: / Povijesni trijumf u Nottinghamu, bečka tragedija i istanbulsko iskupljenje

Image
Foto: AFP, MUSTAFA OZER

Hrvatska i Turska danas će na pariškom Parku prinčeva odigrati sedmu međusobnu utakmicu.

12.6.2016.
11:00
AFP, MUSTAFA OZER
VOYO logo

Uoči današnjeg okršaja na Europskom prvenstvu prisjetili smo se dosadašnjih ogleda ovih dviju reprezentacija. Hrvatska je ostvarila dvije pobjede, tri su dvoboja završena neodlučenim ishodom, a Turska je slavila jednom i to boljim izvođenjem jedanaesteraca. Vjerujemo da nije ni potrebno spominjati kada i gdje. Zanimljivo je spomenuti da će nakon današnje utakmice vrlo brzo uslijediti novi dvoboji hrvatskih i turskih nogometaša budući da su u istoj skupini u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018.

Hrvatska - Turska 1-0 (Euro, 11. lipnja 1996.)

Prva utakmica protiv Turske bila je ujedno i prva za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Vatreni su do teško izborene pobjede došli toliko puta opjevanim pogotkom Gorana Vlaovića koji se u 86. minuti dvoboja u Nottinghamu sjurio s vlastite polovice, Alpay Özalan ga nije htio rušiti, a naš je napadač to znao iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Turska 1-1 (prijateljska utakmica, 12. lipnja 1997.)

Samo godinu dana kasnije Hrvatska i Turska su se susrele na Kirin kupu u japanskom Sendaiju. Ovaj put nije bilo pobjednika: za Hrvatsku je zabio Tomislav Erceg, a izjednačenje je Turcima donio Ertugrul Saglam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Turska 2-2 (prijateljska utakmica, 31. ožujka 2004.)

Na novu prijateljsku utakmicu čekalo se sedam godina. Igralo se u Zagrebu, a strijelci su bili Tomo Šokota i Darijo Srna za Hrvatsku, odnosno Zafer Biryol i Çagdaş Atan za Tursku.

Hrvatska - Turska 1-1, 1-3 nakon penala (Euro, 20. lipnja 2008.)

Uz polufinalni poraz od Francuske na SP-u 1998., ovo je najbolniji poraz u povijesti hrvatske reprezentacije. Izabranici Slavena Bilića u četvrtfinalnom su dvoboju u Beču poveli u pretposljednjoj minuti produžetka golom Ivana Klasnića i već su se vidjeli u polufinalu. No, u slavlju im je potpuno pala koncentracija, došlo je do pogreške u obrani i samo nekoliko sekundi kasnije Semih Şentürk je izjednačio. Potpuno potreseni hrvatski nogometaši u izvođenju jedanaesteraca nisu imali nikakve šanse, pogodio je samo Srna, a promašili Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska - Hrvatska 0-3 (dodatne kvalifikacije za Euro, 11. studenog 2011.)

Osvetu za tužnu bečku priču Hrvatska je čekala nešto više od tri godine, a onda je odigrala jednu od najboljih utakmica u eri Slavena Bilića. Bila je to utakmica života Vedrana Ćorluke koji je briljirao na lijevom boku, a zabio je i posljednji pogodak. Prije njega su strijelci bili Ivica Olić i Mario Mandžukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Turska 0-0 (dodatne kvalifikacije za Euro, 15. studenog 2011.)

Nakon briljantne istanbulske epizode četiri dana kasnije u Zagrebu nije bilo pogodaka. Hrvatska je mirno sačuvala prednost i otišla na Euro u Poljsku i Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo