SVE NAŠE TURSKE: / Nijedna reprezentacija nije nas tako bacila u očaj, ali protiv njih smo odigrali jednu od najvažnijih utakmica u povijesti

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Susreli smo se i na Europskom prvenstvu 2016. godine. Utakmica je to u kojoj je Hrvatska dominirala, a Luka Modrić fantastičnu partiju okrunio prekrasnim pogotkom iz daljine

10.11.2020.
22:39
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija je u Istanbulu i u srijedu će s domaćinima Turskom odigrati prijateljsku utakmicu uoči posljednja dva kola elitne skupine Lige nacija.

Zlatko Dalić i njegova momčad morat će dobro rasporediti snage, tako da ta utakmica s Turskom ne obećava neki veliki spektakl. No nije to bio slučaj kroz povijest. Hrvatska i Turska odigrali su neke utakmice koje će zauvijek ostati upisane u povijest. Nijedna reprezentacija nije nas toliko bacila u očaj poput Turske. Bilo je tu, naravno i velikih pobjeda Hrvatske, no jedna je utakmica uistinu posebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je kao samostalna država protiv Turske upisala svoj prvi nastup na velikim natjecanjima. Bilo je to na Europskom prvenstvu 1996. godine. Ujedno, na toj smo utakmici upisali svoju prvu pobjedu na velikim natjecanjima u povijesti te smo zabili prvi pogodak. Tko može zaboraviti onu sjajnu loptu Asanovića i ono "ronaldovsko" pretrčavanje Vlaovića pored turskog vratara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Turcima se otad nismo sastali punih osam godina. 2004. godine igrali smo s njima prijateljsku utakmicu koja je završila rezultatom 2:2.

Teška depresija

Ako je ona utakmica 1996. godine bila povijesno slavlje, onda je ona 2008. godine bila povijesna tuga. Trebala je to biti prava bajka, Slaven Bilić sve je dobro posložio protiv legendarnog Fatiha Terima, povratnik Ivan Klasnić zabio je gol koji je trebao biti pobjednički, no sudbina je imala drugačije planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senturk je zabio u sudačkoj nadoknadi produžetka i Bilićevu mladu momčad bacio u očaj. Penale Vatreni nisu mogli ni koncentrirano pucati, što zbog razočaranja, što zbog silnog umora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasično razvaljivanje

Turcima smo se poprilično dostojno osvetili tri godine kasnije. Datum je bio znakovit 11.11.2011., a Vatreni su gostovali u Turskoj u prvoj utakmici doigravanja za plasman na Europsko prvenstvo. Bilo je to klasično razvaljivanje, u Istanbulu smo slavili 3:0 pogotcima Olića, Mandžukića i Ćorluke. U Zagrebu nam je remi bez golova nakon toga bio dovoljan za plasman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susreli smo se i na Europskom prvenstvu 2016. godine. Utakmica je to u kojoj je Hrvatska dominirala, a Luka Modrić fantastičnu partiju okrunio prekrasnim pogotkom iz daljine. Te nas je godine na sličan način kao i Turska zaustavio Portugal.

Image
DALIĆ UOČI UTAKMICE S TURSKOM 'BRANIO' DOSTA KRITIZIRANOG VATRENOG: /

'Ne može on baš stalno igrati na visokoj razini, imam povjerenje u njega'

Image
DALIĆ UOČI UTAKMICE S TURSKOM 'BRANIO' DOSTA KRITIZIRANOG VATRENOG: /

'Ne može on baš stalno igrati na visokoj razini, imam povjerenje u njega'

Svoje susrete s Turcima završili smo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Turci su tad u dvije utakmice ukupno bili bolji od nas. Izvukli su remi u Hrvatskoj, a doma su nam uzeli sva tri boda. Ipak, Hrvatska se plasirala na to Svjetsko prvenstvo, Turci nisu, a sve ostalo je povijest. Bar mogu pričati da su u kvalifikacijama bili bolji od doprvaka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo