Kako su sijali, tako će žeti / Superkup istine: Otkrivamo što očekivati od utakmice koja će pokazati snagu Dinama i Hajduka u novoj sezoni

Image
Foto: pixsell

Navijači oba kluba su iskazali velik interes te se očekuje lijepo popunjen maksimirski stadion što bi trebala biti prava kulisa za praznik hrvatskog nogometa. Ipak, za dojam će ključno biti ono što će treneri složiti, a igrači prikazati na terenu

9.7.2022.
8:00
pixsell
VOYO logo

Dva najveća hrvatska nogometna kluba Dinamo i Hajduk u subotu će od 20 sati će na stadionu u Maksimiru otvoriti novu natjecateljsku sezonu u Hrvatskoj susretom za Superkup.

Prošle sezone je Dinamo osvojio peti uzastopni naslov prvaka, dok je Hajduk trijumfom u Kupu osvojio prvi trofej nakon devet godina. Navijači oba kluba su iskazali velik interes te se očekuje lijepo popunjen maksimirski stadion što bi trebala biti prava kulisa za praznik hrvatskog nogometa. Ipak, za dojam će ključno biti ono što će treneri složiti, a igrači prikazati na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatski superkup /

Ludilo uoči derbija između Dinama i Hajduka: Zagrepčani po vrućini čekaju u redu za ulaznice

Image
Hrvatski superkup /

Ludilo uoči derbija između Dinama i Hajduka: Zagrepčani po vrućini čekaju u redu za ulaznice

Dinamovo pumpanje samopouzdanjem na pripremama

S obzirom na to da je prva utakmica sezone i da su obje momčadi vrlo vjerojatno tempirale formu za kraj ljeta kada igraju europske susrete teško je precizno prognozirati što će se točno događati na terenu no ipak postoje smjernice koje u predviđanju mogu pomoći.
Sad je jasno da su Zagrepčani i Splićani otišli na pripreme s različitim ciljevima, a vratili se s istim takvim rezultatima.

Ante Čačić je birao protivnike koji renomeom nisu dorasli Dinamu kako bi momčad razigrao, raspucao i vratio joj samopouzdanje koje je, usprkos osvojenoj tituli, krajem prošle sezone bilo poljuljano. I dojam je da je iskusni trener u tome i uspio. Modri su protiv Škendije, Nafta Lendave, Spartaka iz Trnave i Arsenala iz Tivta upisali tri pobjede i jedan remi uz gol razliku 14:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te utakmice s nogometne strane ne mogu biti baš neko mjerilo što se tiče igračke kvalitete no Čačić je zasigurno dobio odgovore na neka pitanja te je napunio momčad prijeko potrebnim samopouzdanjem. Koliko je Dinamo moćan vjerojatno neće pokazati ni Superkup već tek ozbiljniji europski ispiti.

Splićani bez pobjede protiv ozbiljnih protivnika

S druge strane, Valdas Dambrauskas je iskoristio svoje prve pripreme s Bilima da ekipu bez kvalitetnog europskog iskustva izloži ozbiljnijem podražaju, da ih natjera da igraju protiv ekipa s kakvim će se susretati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Također, tko je gledao Hajdukove pripremne utakmice mogao je vidjeti da je Litavac pokušao uvesti neke nove mehanizme u igru splitskog kluba. Ono najočitije je bilo to što je inzistirao na izlasku iz zadnje linije kroz pas igru po zemlji izbjegavajući duge lopte na napadače što je prošle u bilo jako oružje Hajduka, osobito u derbijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te ideje djeluju logično no Dambrauskasa bi trebalo brinuti što Hajduk veći dio priprema nije izgledao pretjerano dobro te je protiv rumunjskog prvaka Cluja, HSV-a, osvajača belgijskog kupa Genta i druge momčadi mađarskog prvenstva Kisvarde upisao dva remija (HSV, Kisvarda) i dva poraza od kojih je osobito bolan bio onaj od 3:0 protiv belgijske momčadi. Belgijanci su pokazali da se Hajduk još nije uspio priviknuti na mehanizme koje su pred kraj Dambrauskasovog mandata u Gorici funkcionirali fantastično te su Splićani bili nemoćni u tom dvoboju.

Litavca ne može biti zadovoljan ni činjenicom da je u četiri utakmice njegova momčad postigla svega tri pogotka. Nisu Hajdukovci stvorili puno šansi, a i ono što su stvorili nisu realizirali. Svijetla točka Hajdukovih priprema je svakako buđenje Stipe Biuka koji je pokazao formu nalik na onu koja mu je priskrbila etiketu velikog talenta i budućnosti hrvatskog nogometa. Ipak, pripreme su jedno, a natjecateljski dvoboji nešto sasvim drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modri pokazali mišiće na tržištu, Hajduk zadržao nositelje

Transferni rok je još uvijek u tijeku no u dosadašnjoj fazi Dinamo je bio znatno aktivniji od Hajduka. Modri su doveli drugog strijelca prošlogodišnjeg HNL-a Josipa Drmića bez odštete, a za ukupno 6.5 milijuna eura su kupili Boška Šutala iz Atalante i Roberta Ljubičića iz bečkog Rapida, a otišao je Bartol Franjić u Wolfsburg za 7.5 milijuna eura.

Na papiru, reklo bi se, odličan posao. Ono što Čačića može brinuti jest da na pripremama nismo vidjeli Boška Šutala kao ni njegovog prezimenjaka i suigrača iz obrane. Drmića mora nekako ukomponirati u napadački koncept s Petkovićem, Oršićem i Ivanušecom te je pitanje koliko će za to biti potrebno vremena. Ljubičić se svidio na prvu te je pokazao da može pokriti uz svoju primarnu poziciju zadnjeg veznog i onu deficitarnu na lijevom boku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šoping ludila Mindaugasa Nikoličiusa prošlih 18 mjeseci tijekom kojih je Litavac uspješno promijenio cijelu momčad, Hajduk je ovog ljeta u transferni rok ušao opreznije. Kostur ekipe je ostao manje-više isti. Posudbu nisu produžili Nikola Katić i Ferro te su se vratili u matične klubove, a prazninu je Nikoličius popunio dovođenjem Tonija Borvekovića koji ima višegodišnje iskustvo iz portugalske lige te povlačenjem mladog i perspektivnog Prpića u prvu momčad.

Očekuje se eventualno još pokoja prinova u kadru no kao što je najavio na krajem prošle sezone – pojačanja dolaze ciljano. Hajduk je napokon uspio zadržati sve nositelje igre te ostvariti kontinuitet struke što bi Splićanima trebao biti zalog za bolju budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče utakmice Superkupa protiv Dinama jasno je da su Zagrepčani blagi favoriti, što zbog širine kadra, što zbog forme koju donose s priprema. Ipak, protekle tri sezone smo vidjeli da derbiji nisu više igra mačke i miša. Naime, od 2019. u 12 susreta Dinamo je zabilježio pet pobjeda, Hajduk četiri, a tri su susreta završila neodlučenim rezultatom.

Splićani posljednjih sezona vratili ravnotežu u derbije

Uz to Hajduk je prošle sezone bio uspješniji u međusobnim ogledima te je Dinamo tek u posljednjem kolu, u utakmici koja ni o čemu nije odlučivala slavio s 3:1 dok su hajdukovci slavili s 0:2 u Zagrebu i 1:0 u Splitu. Drugi poljudski dvoboj je završio 0:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preslikamo li neke paradigme iz prošlosezonskih ogleda ovih protivnika za zaključiti je da Hajduku šanse rastu ako uspije što dulje zadržati ravnotežu u sredini terena. Bili su dolazili do pozitivnog rezultata svaki put kada je Dambrauskasova momčad uspijevala držati balans među linijama u defenzivi, a prijetnja je u napadu dolazila iz kreacije neosporno kvalitetnog i talentiranog ofenzivnog reda bez obzira tko u njemu igrao. Svakako najopasniji igrač po Livakovićeva vrata je Marko Livaja, ali najbitniji za balans Hajdukove igre je Filip Krovinović.

Image
Foto: Sofascore

S druge strane, Dinamo svoje šanse za pobjedu dramatično povećava ako uspije razvući Hajdukove linije, zaljuljati ih brzim promjenama strana i 'ugušiti' kreaciju Krovinovića u fazi otvaranja napada Splićana. Tu će ključnu ulogu imati Mišić i Ademi s tim da bi kapetan morao što više dolaziti u posljednju trećinu igrališta, jer s njim u završnici je Dinamo daleko opasnija momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, odgovor na sva ova pitanja dobit ćemo u subotu navečer no vidjet ćemo kako su rivali 'sadili, jer tako će i žeti'.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo