U dubinama statistike / Analitičar usporedio Livaju sa zvijezdom Bayerna i otkrio zašto je najbolji igrač HNL-a: 'Nije riječ samo o golovima...'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Povremeno navijački dojam o predstavama igrača na terenu ne bude u skladu s ocjenama u aplikacijama pa smo odlučili porazgovarati sa stručnjakom za sportsku statistiku. Izbor je pao na Filipa Petkovića, Senior Content Specialista iz SofaScorea koji nam je otkrio tko su najbolji igrači HNL-a i zašto

11.5.2022.
22:06
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Većina ljubitelja domaćeg nogometa složit će se kako je HNL ove sezone odjenuo neko novo ruho. U prvom redu takav dojam kreira činjenica da se Dinamo nije odmah na početku odvojio na nedostižnu prednost već da smo u posljednjih mjesec dana ušli s četiri kandidata za naslov. No nije neizvjesnost jedini fakt koji stvara takav dojam. U HNL se vratio začin koji ga čini uzbudljivim, ali vratili su se ili tek pristigli igrači kalibra kakvog ranije nismo viđali u domaćim klubovima, pogotovo izuzmemo li Dinamo.

Tako je Rijeka na iznenađenje mnogih dovela Josipa Drmića, prekaljenog švicarskog internacionalca, a Osijek je u zimu 2021. na kratko doveo povremenog reprezentativca Ivana Santinija. Hajdukova pojačanja u posljednje vrijeme posebna su priča. Nekadašnji hrvatski reprezentativci Nikola i Lovre Kalinić, Mađar Gergo Lovrencsics, iz Benfice pristigli Filip Krovinović te 'princ Dalmacije' Marko Livaja su dali pečat ovosezonskom izdanju HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ekskluzivno /

Marko Livaja ili Mislav Oršić? Robert Prosinečki za RTL je otkrio tko je njegov favorit

Image
Ekskluzivno /

Marko Livaja ili Mislav Oršić? Robert Prosinečki za RTL je otkrio tko je njegov favorit

Također, ne treba zaboraviti kakvu koncentraciju kvalitete ima Dinamo, predvođen trojicom Vatrenih, Livakovićem, Oršićem i Petkovićem te neuništivim kapetanom Ademijem. Plavi dres je odjenuo i najpoznatiji ovogodišnji HNL prebjeg Petar Bočkaj. Osijek je zasukao rukave pa doveo Lovrića i vratio Hajdukovog bivšeg kapetana Miju Caktaša, pridružio ih iskusnim i borbenim reprezentativcima Mili Škoriću, Ivici Ivušiću i Laszla Kleinheisleru. Ima tu još imena koje bi vrijedilo spomenuti poput Pavičića, Murića, Miereza, Melnjaka…

'Brojke su egzaktne...'

Uzevši sve to u obzir odlučili smo pred kraj sezone otkriti tko je statistički najbolji igrač HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da s povremeno navijački dojam o predstavama igrača na terenu ne bude u skladu s ocjenama u aplikacijama, odlučili smo porazgovarati sa stručnjakom za sportsku analitiku i statistiku. Izbor je pao na Filipa Petkovića, Senior Content Specialista iz SofaScorea koji je najbolje upoznat s ocjenjivanja nogometaša na njihovoj aplikaciji. Otkrio nam je tko su najbolji igrači HNL-a i zašto.

Image

"Mislim, brojke su egzaktne, a one kažu da je Marko Livaja statistički najbolji igrač HNL-a ove sezone. To još nije sigurno, jer nije gotova sezona. Tu su još dvije utakmice no odigrane su već 34 i ima donekle prostora za promjenu, ali mislim da bi se trebao poklopiti nevjerojatan splet okolnosti da bi Lovrić, Mišić i Krovinović stigli Bočkaja i Livaju", konstatirao je prilično jasno Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zbilja, Marko Livaja kroz cijelu sezonu ima prosječnu ocjenu 7.59, a Petar Bočkaj 7.55 što govori da su njihove predstave ove godine bile na elitnom nivou, a naš sugovornik nam je otkrio što je najviše doprinijelo takvim ocjenama.

Bočkaja krasi ofenziva, ali i dobar defanzivni doprinos

"Kod Livaje je jasno da su to golovi, ali i drugi statistički podaci mu idu na ruku. Kad pogledamo da je uz 25 golova kreirao i 11 velikih prilika, to govori mnogo. Usporedbe radi, Thomas Muller ima 17 asistencija iz 19 velikih prilika. Gotovo svaka velika prilika je realizirana, doduše ima i asistencija koje nisu bile velike prilike, ali količina prilika je na vrhunskoj razini. Livaja je kreirao 11, a on ima samo 6 asistencija. Netko bi rekao da to nije puno, ali to ovisi o suigračima no zato je dobro da postoji vrijednost koja vrednuje i taj doprinos iako njegov suigrač nije zabio. Uz to mu ocjenu diže i to što ima preko 50 posto uspješnih driblinga što je za napadača odličan uspjeh. To je baš klasno", objasnio je Petković, a onda se s Livaje prebacio na njegovog glavnog konkurenta Petra Bočkaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bočkaj je odigrao odličan prvi dio sezone, a onda je zadržao kontinuitet nakon prelaska u Dinamo. U Osijeku je ipak napravio glavninu posla, jer je izvodio i jako puno prekida. Imao je jako puno ključnih dodavanja (svako dodavanje koje prethodi udarcu) što je njega baš poguralo. Bio je vodeći u ligi po ubačajima, ključnim dodavanjima. On ima osam asistencija što u usporedbi s Livajom nije velika razlika. Također ima manje kreiranih velikih šansi, jer nije igrač koji je često u situaciji da kreira zicer. Velika šansa je 1 na 1 s golmanom, udarac glavom s 5 metara i slično", nabrojio nam je Petković Bočkajeve ofenzivne kvalitete pa nastavio.

'Na svjetskom nivou to možemo usporediti s Trent A. Arnoldom ...'

"Uz to ima obrambene brojke koje su vrlo dobre. Mislim u prvom redu na startove i presječene lopte. Ima tri starta i 1.6 presječenih lopti po utakmici, što je za ofenzivnog beka jako dobro, a ako tome dodamo da ima preko 50 posto dobivenih duela onda imamo tako visoku prosječnu ocjenu kroz cijelu sezonu", konstatirao je te povukao paralelu s najboljim igračima svijeta na Bočkajevoj poziciji.
"Na svjetskom nivou to možemo usporediti s Trent A. Arnoldom. On je najbolje ocijenjen igrač kod nas zbog nevjerojatnog volumena napadačke igre, a opet i relativno dobre igre u obrani. To je moment koji nije dovoljno naglašen i bit će češće kritiziran nego hvaljen", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Naposljetku smo potražili insajdersko objašnjenje činjenice da se ponekad navijački dojam i njihova ocjena razlikuju, a Petković je imao spreman odgovor.

"Na navijački dojam uvijek najviše utječe taj jedan upečatljiv trenutak, a na statistiku ne. Evo na primjer, da Livaja zabije gol u 90. minuti na Maksimiru u zadnjem kolu za naslov prvaka bio bi to najupečatljiviji trenutak u povijesti HNL-a, a u statistici je samo gol za pobjedu. Statistika ne može kvantificirati i vrednovati da je to donijelo titulu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo