Analiza sportskog psihologa / 'Poremetila se dugo građena kemija, no poraz je dobar, iz njega se više nauči'

Image
Foto: Vijesti.hr

Ni dva mjeseca nakon povijesnog uspjeha hrvatske reprezentacije - uslijedio je - povijesni neuspjeh. Sportski psiholog Amir Zulić za Vijesti.hr analizira težak poraz u Elcheu

12.9.2018.
17:43
Vijesti.hr
VOYO logo

Tužnu večer na stadionu Manuel Martinez Valero još ćemo dugo pamtiti. 

Ni dva mjeseca nakon povijesnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije - uslijedio je - povijesni neuspjeh. Finale Svjetskog prvenstva, pa najteži poraz od osamostaljenja u prvoj službenoj utakmici nakon bajke u Rusiji. Razvoj je to situacije kakvom se malo tko nadao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je nakon ovakvog debakla teško secirati događaje na terenu, ipak smo pokušali analizirati katastrofu koja se jučer u večernjim satima dogodila na istočnoj obali Španjolske, a za komentar smo upitali Amira Zulića, licenciranog sportskog psihologa koji će pogledati reprezentaciju kad god mu slobodno vrijeme to dopušta. 

Zulić je od 1994. godine surađivao je s najmanje 500 protagonista iz 40 sportskih grana za razna natjecanja te svojim radom Hrvatskoj pridonio osvajanju brojnih medalja na međunarodnim sportskim natjecanjima, a od prvih je dana i predavač na Akademiji nogometa HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva stvar koju treba istaknuti je činjenica da je reprezentacija dosta promijenjena u odnosu na SP i to nikako ne treba zanemariti. Smatram da je reprezentacija u Rusiji ostvarila veliki uspjeh ponajprije jer su ti momci dugo skupa igrali. Sad se ta momčad malo 'razbila' i to je problem, kao i nakon svakog ciklusa. Poremetila se dugo građena kemija i trebat će neko vrijeme da se stvari vrate na neku razinu", rekao je Zulić na početku razgovora za Vijesti.hr.

Uz igrače koji su se oprostili, problem su jučer svakako bili i izostanci Lovrena, Rebića i Kramarića, no Zulić tvrdi kako uzrok za poraz ne treba tražiti samo u našim redovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nešto se pitalo i Španjolce. Mislim da moramo objektivno sagledati situaciju i priznati da su Španjolci jednostavno nogometnija nacija od nas i da u svojoj momčadi imaju mnogo veću širinu, što su potvrdili i jučer jer su utakmicu počeli bez 4,5 standardnih prvotimaca."

U Elche smo stigli kao svjetski viceprvaci, Španjolska je ispala već u osmini finala i time nastavila već zabrinjavajuću tradiciju negativnih rezultata na velikim natjecanjima u posljednjih nekoliko godina. Je li u našim redovima možda, s obzirom na aktualan status, bilo malo bahatosti, lakoumnosti? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije. Pogledajte našu reprezentaciju, to su sve iskusni igrači koji su prošli najveća nogometna iskušenja. Sumnjam da su ušli sa stavom 'lako ćemo', to si ne smiju dozvoliti ni u klubovima. A oni koji su manje igrali, sasvim sigurno su imali motiv više za dokazivanje. Mislim da ne smijemo biti prekritični što se tiče njihova pristupa", kaže Zulić. 

Poraz od Španjolske je svakako neugodan, no ne toliko bolan. Kvalifikacije za Euro su tek u ožujku, je li ovaj poraz s druge strane možda i dobro za nas, s obzirom da se radi o Ligi nacija? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, mislim da bi se susreti u ovom natjecanju i trebali promatrati kao malo ozbiljnije prijateljske utakmice. Puno su važnije kvalifikacije i vjerujem da ćemo u njima biti pravi, iako i ove utakmice mogu biti vrlo bitne po pitanju uigravanja i kontinuiteta reprezentativnih nastupa. U svakom slučaju, mislim da igrači i sportaši općenito više uče iz poraza nego iz pobjeda, pa bi s te strane jučerašnja utakmica u Elcheu mogla donijeti i dosta toga pozitivnog", zaključio je Zulić u razgovoru za Vijesti.hr. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo