SRBIN OBJASNIO ZAŠTO SE USPROTIVIO ENGLESKOJ TRADICIJI: / 'Za mene je to podsjetnik na bombardiranje mog sela kad sam bio dijete'

Image
Foto: AFP

Nemanja Matić našao se na udaru kritika

5.11.2018.
15:10
AFP
VOYO logo

Simbol maka nosili su nogometaši Manchester Uniteda i Bournemoutha tijekom subotnje utakmice, ne i srpski nogometni reprezentativac i član Uniteda Nemanja Matić koji se zbog toga našao na udaru engleskih medija.

Prije je nosio mak

Matić je odbio staviti obilježje kojim se odaje počast poginulim engleskim vojnicima, među ostalim i u NATO-vim misijama, i - premda ono nije obvezno - na sebe je privukao bijes mnogih i lavinu komentara. Matić je kroz karijeru na dresu znao imati taj simbol, no sad je odlučio izostaviti ga s dresa, a nakon čuđenja mnogih i objasniti svoj potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravio je to putem Instagrama uz fotografiju sebe u klupskom dresu uz koju stoji sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunosti shvaćam zašto ljudi nose cvijet maka i u potpunosti poštujem svačije pravo da to čini i u potpunosti suosjećam s onima koji su u ratu izgubili voljene ljude.

Ipak, za mene je to samo podsjetnik na napad koji sam osobno osjetio kao mladi, uplašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu, budući da je tada moja država uništena tijekom bombardiranja Srbije 1999. godine. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osjećam da mi nošenje cvijeta maka nije primjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije mu namjera vrijeđati

Nije mi namjera umanjiti cvijet maka kao simbol ponosa u Britaniji niti mi je namjera ikoga uvrijediti, ali, mi smo svi u konačnici rezultat odrastanja i ovo je moj osobni izbor iz navedenih razloga.

Nadam se da svi razumiju moje iznesene razloge te da se sada mogu koncentrirati na pomaganje momčadi u nadolazećim utakmicama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo