Šok s HTV-a: Dinamovci, žao nam je!

Dinamo i Rijeka u četvrtak igraju utakmice 1. kola Europske lige. I dok su se svi ljubitelji nogometa nadali da će to biti istinska večer hrvatskog klupskog nogometa na ekranima HTV-a, s nacionalne dalekovidnice stigla je za navijače Dinama šokantna vijest – prijenos utakmice iz Maksimira nećete moći gledati.

Unatoč činjenici da Hrvatska ima dva predstavnika u Europskoj ligi, HTV će prikazivati prijenos samo jedne utakmice po terminu. U četvrtak će tako HTV2 prenositi utakmicu iz Portugala između Vitorije i Rijeke, a susret Dinama i Černomoreca nećete moći gledati u izravnom prijenosu.

“Nažalost, to je istina. HTV2 će u četvrtak prenositi utakmicu Vitorije i Rijeke u 21.05 sati, a poslije toga slijedi snimka susreta Dinama i Černomoreca. Tako će biti do kraja Europske lige, odnosno svako kolo ćemo prenositi samo jednu utakmicu. Nismo uspjeli otkupiti prava na svih 12 utakmica Dinama i Rijeke, nego samo šest, tako da svako kolo imamo pravo prenositi jednu utakmicu, poslije čega će ići snimka druge utakmice u trajanju od sat vremena. To nema veze sa sportskom redakcijom, to je odluka programskog vijeća HRT-a”, rekao je za Sportski.net komentator HTV-a Drago Ćosić.

Sportska redakcija odlučila je prenositi utakmice Europske lige u terminu od 21.05 sati, što će ujedno biti najpoštenije prema navijačima obiju momčadi – gledat ćemo tri izravna prijenosa Rijeke i tri Dinama. Navijači će biti podjednako zadovoljni ili razočarani, kako god.

“Odlučili smo ne favorizirati klubove, nego ravnopravno podijeliti termine. Tako ćemo u izravnom prijenosu imati priliku gledati tri utakmice Dinama i tri utakmice Rijeke. No, postoji i mogućnost da dođe do promjene ako jedan od klubova izgubi šansu za prolazak dalje, a drugi u isto vrijeme bude blizu prolaska u drugi krug. Prednost će, naravno, dobiti ovaj potonji”, istaknuo je Ćosić.

“Firma koja prodaje prva potpisuje ugovore na tri godine, a ovaj je ugovor potpisan baš prije tri godine i tada nismo mogli znati u kojoj ćemo sezoni imati dva predstavnika u Europskoj ligi. Nismo mogli znati hoće li Dinamo igrati Ligu prvaka ili Europsku ligu, a jednostavno nemamo toliko novca da otkupimo sve. A i da otkupimo sve utakmice, opet ih nemamo gdje prikazati. Da mi kao nacionalna televizija imamo sportski kanal, onda bismo mogli prikazati sve utakmice, ali ovako ne možemo jer prema ugovoru s Vladom RH, sport možemo imati samo na HTV2 i to 10 posto od ukupnog programa, na HTV1 jedan posto, a na HTV3 i HTV4 uopće ne smijemo”, rekao nam je glavni urednik sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević.

No, ovoga smo ljeta imali sličnu situaciju kad su se poklapali termini utakmica Dila Gori – Hajduk i Rijeka – Žilina.

“To se inače ne smije raditi jer je određeno što može biti na programima, a ako se dogodi neki poseban slučaj, kao što je bio taj, možemo poslati poseban zahtjev za odobrenje. Ali ni to se uvijek ne događa”, nadodao je Kovačević.

Znači, ovoga ćemo četvrtka imati priliku gledati premijerni nastup Rijeke u Europskoj ligi, dok će se navijači Dinama, ako ne žele gledati momke s Kantride, morati snaći na drugi način ili se zadovoljiti emisijama Portreti – Sebetkana Milka i Vrijeme je za jazz – Black Coffee i klapa Mendula, koje se u isto vrijeme emitiraju na Trećem programu HTV-a, ili emisijom manjinski Mozaik – Kad se žene udruže na Četvrtom programu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr