'SKUPINA SMRTI' / U Španjolskoj nisu previše uznemireni zbog Vatrenih: 'Španjolsku je danas teško pobijediti'

Image
Foto: profimedia

Španjolska, koja je prije šest mjeseci osvojila Ligu nacija, u lipnju će igrati u skupini B Europskog prvenstva s Hrvatskom, Italijom i Albanijom

3.12.2023.
9:59
profimedia
VOYO logo

Sportski direktor španjolske nogometne reprezentacije Albert Luque rekao je da je Španjolska sposobna osvojiti Europsko prvenstvo, ali da ga mora dobro otvoriti utakmicom protiv Hrvatske kako ne bi doživjela neugodno iznenađenje.

Image
GOTOVA STVAR /

Željko Kopić novi je trener Dinamo Bukurešta: ' Za mene je ovo privilegija, ali i odgovornost'

Image
GOTOVA STVAR /

Željko Kopić novi je trener Dinamo Bukurešta: ' Za mene je ovo privilegija, ali i odgovornost'

"Ne budemo li usredotočeni od početka moglo bi nam se dogoditi iznenađenje", rekao je 45-godišnji Luque španjolskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska, koja je prije šest mjeseci osvojila Ligu nacija, u lipnju će igrati u skupini B Europskog prvenstva s Hrvatskom, Italijom i Albanijom, određeno je ždrijebom u subotu.

"To je teška skupina, s renomiranim protivnicima", istaknuo je sportski direktor. "Ali Hrvatska i Italija su također zabrinute zbog ovakvog ždrijeba, jednako ili više od nas", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Španjolska pobijedila Hrvatsku u finalu Lige Nacija, ali da će 15.lipnja na otvaranju skupine šanse biti 50 posto za pobjedu.

"Hrvatska nas je u Ligi nacija odvela sve do penala", rekao je o utakmici u Roterdamu čiji je rezultat bio 0-0 nakon produžetaka. "Jedva čekam da počne prva utakmica s njom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska, koja je kvalifikacijsku skupinu okončala ispred Škotske i Norveške, drugi susret ima s europskim prvakom Italijom, a zatim će odmjeriti snage s Albanijom koja se plasirala na Europsko prvenstvo osvajanjem kvalifikacijske skupine u kojoj su bile Češka i Poljska.

"Sylvinho (izbornik Albanije) je stvorio pobjedničku momčad koja je osvojila skupinu", napomenuo je Luque.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski izbornik Luis de la Fuente označio je skupinu "zahtjevnom", a španjolski mediji su ju prozvali "skupinom smrti".

"Da sam igrač volio bih takvu vrstu utakmica, ali kao sportskom direktoru više bi mi se svidjelo da smo izvukli lakše protivnike jer se u loži napatim kada gledam takve susrete", izjavio je Luque, nekoć igrač Ajaxa, Newcastlea, Mallorce, Deportiva La Corune i Malage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ipak, uvjeren je u prolaz Španjolske temeljem prijašnjih rezultata protiv ta tri protivnika, ali i aktualne forme reprezentacije.

Španjolska je dosad odigrala 40 utakmica s Italijom, tijekom kojih je upisala 15 pobjeda, 13 neriješenih ishoda i 12 poraza. S Hrvatskom je odigrala 10 puta i pobijedila 6 puta, uz jedan remi i 3 poraza. Svih osam puta je svladala Albaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Španjolsku je danas teško pobijediti", naglasio je Luque.

To je, međutim, uspjelo Škotskoj u ožujku u Glasgowu gdje je slavila s 2-0. To je bio jedini poraz Španjolske uz sedam pobjeda u skupini gdje su se natjecale još Norveška, Gruzija i Cipar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je uspješno odveo momčad na Europsko prvenstvo, koje će se igrati u Njemačkoj, 62-godišnji izbornik De la Fuente će dobiti novi ugovor.

"Dokazao se na toj funkciji. Njegov posao govori sam za sebe", rekao je sportski direktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je "potrebno pričekati trenutak" za produženje ugovora koji bi mogao biti potpisan "manje ili više" u nadolazećim tjednima. "Nedostaju tek detalji", napomenuo je.

Luis de la Fuente je osvojio Europsko prvenstvo s mladim reprezentacijama Španjolske, s U-19 godine 2015., a s U-21 godine 2019. Zatim je 2021. osvojio srebrnu medalju s reprezentacijom na Olimpijskim igrama nakon poraza od 1-2 od Brazila u finalu na produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnjim osvajanjem Lige nacija uvjerio je vodstvo saveza da može osvojiti i nadolazeće Europsko prvenstvo.

"Španjolska je na razini Francuske i Portugala. Vjerujem da je sposobna osvojiti Europsko prvenstvo, ali to je potrebno dokazati", rekao je Luque. "Zato je važno biti jako koncentriran od početka kako bi se izbjegla iznenađenja", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku žensku rukometnu reprezentaciju na SP-u gledajte na Voyo i RTL Kockici. Prvenstvo u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj započeo je 29. studenog i trajat će do 17. prosinca. Budite uz Kraljice šoka

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/fa37cab4-9078-11ee-a3e9-0ee8f36581c7/original
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo