prvi od tri 'el clasica' / Sportnetov dvoboj: Zašto je u prednosti Barcelona i zašto Real nije bez šanse?

Image
Foto: AP

Večeras je na rasporedu prvi od tri El Clasica, Barcelona na Camp Nouu dočekuje Real Madrid u prvom susretu polufinala Kupa kralja

6.2.2019.
12:16
AP
VOYO logo

Večeras je na rasporedu prvi od tri El Clasica, Barcelona na Camp Nouu dočekuje Real Madrid u prvom susretu polufinala Kupa kralja. Sportnetovi novinari pokušali su proanalizirati zašto svaka od ove dvije momčadi ima šanse ovaj dvoboj odvesti na svoju stranu...

Zašto je u prednosti Barcelona?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PIŠE: Petar Jenjić

Barcelona je, prije svega, u četvrtfinalu pokazala da može igrati protiv svakoga i da svaki zaostatak može nadoknaditi. Iako je Sevilla slavila s 2:0 u prvom susretu, katalonska momčad odigrala je briljantnu uzvratnu utakmicu i utrpala šest golova protivniku. Lakoća zabijanja ekipe koja ima već odavno opjevani odlični napad i vezni red trebala bi se nastaviti i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična je situacija bila i u ranijem kolu Kupa kralja kada je Levante na domaćem terenu slavio s 2:1, međutim, Barcelona je u uzvratu nadoknadila zaostatak te pobijedila s 3:0.

Iako ovaj El Clasico ne bi trebao potpuno odrediti putnika u finale, dojma sam kako Barcelona ne bi trebala imati toliko problema protiv momčadi koja se ove sezone itekako muči s formom. Jedini dvoboj ove sezone između ova dva protivnika odigran je upravo na Camp Nou gdje će se ponovno susresti i večeras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to velika večer Luisa Suareza koji je tri puta pospremao loptu u mrežu, dok su po jednom pogađali Arturo Vidal i Coutinho. Barceloninu nadmoćnu pobjedu tek je malo ublažio Marcelo, a do danas se previše toga nije promijenilo.

Barcelona i dalje čvrsto drži prvu poziciju u Primeri sa šest bodova ispred Atletica, dok trećeplasirani Real zaostaje osam bodova. U spomenutom dvoboju Kraljevski je klub vodio sada već bivši trener Julen Lopetegui, međutim, niti dolaskom Santiaga Solarija momčad nije pretjerano impresionirala. Teško je procijeniti koliko je Realov niz od pet pobjeda naznaka dobre forme s obzirom na to da su, osim Seville, to bili dvoboji s momčadima koje su niže u poretku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, El Clasico je El Clasico, posebna utakmica za obje momčadi. Motiva za ulazak u finale i prilike za osvajanje još jednog trofeja ne bi trebalo nedostajati, a u takvom razvoju situacije, kada znamo da bi obje momčadi trebale biti na vrhuncu, slaviti bi trebala Barcelona koja pokazuje puno bolji nogomet ove sezone.

Zašto je u prednosti Real Madrid?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PIŠE: Branimir Korać

Iako je Barcelona moćna, niti Real Madrid ovdje nije bez šanse. Ne treba sada ovaj susret gledati kroz prizmu prošlog El Clasica u kojem je Barcelona razmontirala Real i svladala ga s 5:1 te mu možda napravila i veliku uslugu. Naime nakon toga klupu je napustio Julen Lopetegui, čovjek koji je zalutao u Madridu i nije bio kapacitet za podići igrače i momčad nakon odlaska Cristiana Ronalda, ali i nakon potpunog pada forme Luke Modrića nakon Svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Real u puno boljem stanju nego što je bio tada i to dovoljno govori kako je izgledao u to vrijeme s obzirom da niti danas još uvijek ne igra na svom vrhuncu. Santiago Solari nije najbolji trener na svijetu, ali je uspio neke stvari posložiti, dogode se tu i tamo posrtaji, ali niti slično onim izdanjima iz rane faze sezone kada se Real uglavnom i doveo u probleme.

U Barceloni ne treba očekivati potpuno otvorene Madriđane, prije će Real stajati nešto zatvorenije i hvatati svoju priliku iz tranzicije što bi mu mogao biti dobar izbor. Naime Barceloni je nastup Lionela Messija pod velikim upitnikom, on je u krugu kandidata, ali s obzirom na problem s ozljedom, moguće je da će ga Valverdestaviti na klupu i po potrebi kasnije uvesti u igru. Već smo vidjeli koliko se Barcelona zna mučiti kada Messi ne igra i treba otključati obranu protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga Real bi mogao iskoristiti tranziciju kretanjem s Garethom Baleom u prvih 11. Velšanin je već pokazao kako mu takva igra u dobroj mjeri odgovara jer onda posebno dolazi do izražaja njegova brzina i s obzirom da je zbog pauze dosta daleko od prave forme, tu bi njegove kvalitete više došle do izražaja.

Madriđani isto tako znaju i da nisu u ulozi favorita, to je Barcelona i na njoj će biti veći pritisak. Jasno, ako ne bude nekakve golijade i visoke razlike, sve će ostati otvoreno uoči uzvrata. Solari je svjestan kako nema potrebe za nekim velikim rizikom jer je uzvrat u njegovom dvorištu, a može ga veseliti i rast forme gotovo svih igrača. Sjetimo se kako su neki izgledali prije samo dva mjeseca, a kako igraju danas. Nije niti čudno da je Real u nizu od pet uzastopnih pobjeda i pritom je zabio čak 16 golova, bez obzira tko mu bili protivnici. Barcelona, koja važi za iznimno efikasnu momčad, istovremeno je tri puta slavila te po jednom remizirala i izgubila uz ukupno 13 postignutih golova, od čega gotovo polovicu Sevilli (šest).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real ulazi u susret nešto opušteniji, od njega se ne očekuje na Camp Nouu ono što se očekuje od Barcelone koja bi mogla biti vrlo hendikepirana ako ne bude mogao igrati Messi. Kada se sve to stavi na papir, Madriđani bi mogli iznenaditi, uostalom, nisu oni uz svo poštovanje Huesca da nemaju baš nikakve šanse.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo