NEVJEROJATNO / Pa nije mu valjda presudila snimka na kojoj se vidi kako plješće? Odveo ih do svjetskog naslova pa dobio otkaz

Image
Foto: Profimedia

To se dogodilo deset dana nakon što je Međunarodna nogometna federacija (Fifa) suspendirala predsjednika RFEF-a Luisa Rubialesa

5.9.2023.
18:13
Profimedia
VOYO logo

Španjolski nogometni savez (RFEF) u utorak je objavio da je otpustio Jorgea Vildu, izbornika po čijim su vodstvom španjolske nogometašice osvojile naslov svjetskih prvakinja.

Image
OBRAĆANJE NACIJI /

Gvardiol dobio pitanje, Majer se ubacio: 'Reci što si rekao meni'; obojica otkrila i koliko prate HNL

Image
OBRAĆANJE NACIJI /

Gvardiol dobio pitanje, Majer se ubacio: 'Reci što si rekao meni'; obojica otkrila i koliko prate HNL

To se dogodilo deset dana nakon što je Međunarodna nogometna federacija (Fifa) suspendirala predsjednika RFEF-a Luisa Rubialesa, zbog toga što je na dodjeli medalja u Sydneyju poljubio španjolsku reprezentativku Jenni Hermoso u usta bez njenog pristanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jorgeu Vildi otkaz je uručio novi odbor, oformljen nakon što je Fifa izrekla privremenu suspenziju Rubialesu, dok se protiv njega provodi disciplinski postupak. U priopćenju, u kojem se ne spominju Hermoso, Rubiales ili skandal oko poljupca, RFEF je zahvalio 42-godišnjem Vildi za njegovu 'izvanrednu sportsku ostavštinu'.

"Trener je bio ključan za nevjerojatan razvoj ženskog nogometa i ostavlja Španjolsku s naslovom svjetskih prvakinja te drugu žensku reprezentaciju na Fifinoj ljestvici", stoji u priopćenju RFEF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Rubiales i njegov poljubac brzo su postali predmetom nacionalne rasprave o pravima žena i seksističkom ponašanju. Smatran Rubialesovim bliskim suradnikom, Vilda je bio na udaru kritika od prošle godine, kad je 15 igračica pokrenulo pobunu tražeći njegovu odlazak s izborničke dužnosti zbog neprikladnih metoda treniranja, a zahtijevale su i uvjete jednake onima koje ima i muška reprezentacija. Većina igračica koje su pokrenule pobunu je izbačeno iz reprezentacije, iako su neki zahtjevi ispunjeni.

Sportska novinarka Danae Boronat, koja je intervjuirala vodeće španjolske igračice za svoju knjigu 'Ne zovite ih djevojkama, zovite ih nogometašicama', rekla je da su igračice optužile Vildu za manipulativne metode, kao što je sugeriranje starijim reprezentativkama što bi trebale govoriti u intervjuima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilda i izbornik muške reprezentacije Luis de La Fuente snimljeni su kako plješću Rubialesu kad je 25. kolovoza izjavio da neće podnijeti ostavku, ali su poslije u priopćenju izjavili da osuđuju njegovo ponašanje.

Sjajne borbe s FNC-a 12 iz pulske Arene ekskluzivno možete pogledati na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo