SOLSKJAER - SREĆKOVIĆ ILI PRAVA STVAR? / United živi svoju norvešku bajku, ali mogao bi učiti iz Chelseajevog primjera

Image
Foto: AFP

Manchester United leti pod vodstvom karizmatičnog Olea Gunnara Solskjaera, ali postoji presedan za ovakvu situaciju i on neće ispuniti navijače Vragova nadom.

9.3.2019.
10:53
AFP
VOYO logo

Svi znamo kako te stvari funkcioniraju - momčad puna zvijezda umorna je i nemotivirana, nezainteresirana za stil i tip nogometa koji pokušava u djelo sprovesti čovjek na klupi. Trener je, kao što obično biva, već pomalo rezigniran, svjestan da slavni klub kojeg vodi ne trpi poraze. Ubrzo, na klupi ga mijenja mladi stručnjak bez iskustva - klupska legenda koja vraća elan u igru i koja iskusnu svlačionicu oslobađa od okova disciplinirane taktičke igre.

Momčad je rehabilitirana, ponovo igra sa slobodom u nogama, a rezultati se nižu. Na koju situaciju vas je ovo podsjetilo? Ako ste rekli na ovogodišnji United pod Joseom Mourinhom, a prije dolaska Olea Gunnara Solskjaera, niste puno pogriješili, ali ja sam zapravo mislio na muke jednog drugog velikog engleskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije sada već sedam godina, Chelsea je vodio tada najperspektivniji mladi trener Europe - Andre Villas-Boas. Portugalac je godinu prije s Portom pomeo sve pred sobom igrajući atraktivan, napadački nogomet - osvojio je trostruku krunu: prvenstvo (bez poraza!), portugalski kup i Europsku ligu. Ubrzo je stigao poziv iz Londona - Villas-Boas nije mogao odoljeti ruskim milijunima i postao je novi trener Chelseaja.

Jose Mourinho 2018. kao Andre Villas-Boas 2012.

Krajem veljače 2012., Villas-Boasev Chelsea je poražen 3-1 od Napolija u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, a Portugalac je na klupi ostavio Ashleyja Colea, Franka Lamparda i Michaela Essiena - veterane koji su doveli u pitanje njegovu ekspresivnu taktiku. Ubrzo, Villas-Boas je bio smijenjen a na njegovo mjesto je doveden Roberto di Matteo - legenda kluba s malo trenerskog iskustva. Talijan je odustao od Villas-Boasevih ideja, spustio zadnju liniju nisko, odustao od inzistiranja na presingu, posjedu i asocijativnosti među igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Manchester United's English forward Marcus Rashford (R) celebrates after scoring a penalty during the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Manchester United at the Parc des Princes stadium in Paris on March 6, 2019. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Ostatak vam je poznat - Chelsea je preokrenuo zaostatak za Napolijem, izbacio Benficu u četvrtfinalu, Barcelonu u polufinalu i, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, slavio protiv Bayerna u finalu usred Munchena te Chelseaju donio njegov prvi naslov europskog prvaka. Trofeju Lige prvaka dodan je i trijumf nad Liverpoolom u finalu FA Kupa, a di Matteo se činio kao idealna zamjena za radikalnog Portugalca. Međutim, privremeni pozitivni šok kratko je trajao - sljedeće sezone, igrači su zaboravili na Villas-Boasa, a di Matteo je, bez jasnog taktičkog plana, počeo nizati loše rezultate. Krajem studenog, nakon poraza od Juventusa, di Matteo je dobio otkaz.

'Solskjaer: 14 pobjeda u 17 utakmica'

Paralele s trenutnom situacijom u Unitedu nisu samo površinske. Riječ je o strukturno sličnoj situaciji - Villas-Boas nije uspio motivirati igrače da prate njegov radikalno napadački taktički plan, Mourinho to nije uspio napraviti za svoj radikalno obrambeni. Na njihova mjesta dovedeni su treneri s malo iskustva, ali s ogromnom količinom reputacije unutar kluba - di Matteo i Solskjaer su 'oslobodili' igrače od kompliciranih taktičkih okova svojih prethodnika, dali im slobodu i ubirali plodove igrača koji su se ponovo mogli slobodno izražavat na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to, naravno, povlači pitanje - koliko je takva situacija održiva na duge staze? Solskjaer je od svog ustoličenja počeo nizati dobre rezultate - u 17 utakmica ostvario je čak 14 pobjeda, dva remija i tek jedan poraz. U srijedu je United napravio čudo i sa čak desetoricom ozlijeđenih prvotimaca pobijedio favorizirani PSG i izbacio ga iz Lige prvaka. Igrači su preporođeni, navijači su karizmatičnog Norvežanina zavoljeli na prvi pogled - što može poći po zlu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajmo što kažu brojke. Po broju očekivanih golova (xG), Solskjaerov United trebao je postići 29,8 pogodaka - postigao ih je 39. Po broju očekivanih primljenih golova (xGA) trebao je primiti 21,3 pogotka - primio ih je samo 13. Ako te podatke razvučemo na prvenstvenu tablicu United ima očekivani broj bodova (xPTS) od 47,71 - što je više od 10 bodova manje od konta koji trenutno imaju (58 bodova). U 17 utakmica pod Norvežaninom Unitedu je suđeno sedam jedanaesteraca, što je skoro pa jedan u svakoj drugoj utakmici.

Očekivani golovi i očekivani primljeni golovi nisu sveti gral nogometnih analiza, naravno, te postoje primjeri kada oni jednostavno ne mogu dati odgovore (recimo, momčadi Luciena Favrea konzistentno prolaze bolje nego što xG sugerira), ali oni ukazuju na dugoročni trend - na uzorke koji stoje iza kvalitete igre određene momčadi. A u ovom slučaju, zaključci su očigledni - Manchester United ne igra niti približno dobro kao što rezultati sugeriraju. Njegov uspjeh ne temelji se na sustavu ili kvaliteti igre nego na činjenici da njegovi napadači zabijaju puno više od očekivanog (ili, kako bi vam u kladionici ili birtiji rekli - 'sve živo im ulazi') dok istovremeno njihova obrana ne prima broj golova koji bi se očekivao s obzirom na šanse koje daju protivnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Veliki dio toga rezultat je, zasigurno, psihološke zanesenosti u kojoj se Unitedovi igrači nakon muka pod Mourinhom. Međutim, kao što je bio slučaj pod di Matteom, koliko je takvo stanje stvari održivo? Uostalom, pogledajte primjer još dvije momčadi koje su ove sezone uvelike odskakale od xG modela - Arsenal i Borussia Dortmund su početkom sezone letjeli visoko: zabijali su više nego što je xG predviđao, a primali manje. Oba kluba su se, s vremenom, vratila na prosjek koji im je model predviđao - Borussija je izgubila prednost nad Bayernom, a Arsenal nije ni blizu ekipe koja je složila gotovo 20 utakmica bez poraza.

Sve to ne kaže da je Solskjaer nužno loš izbor za United. Međutim, ako želi dugoročno uspjeti, morat će stvoriti sustav - napadački, obrambeni, s agresivnim presingom ili ne, kontraški, bilo kakav. Jer ako je jedno gotovo sigurno onda je to da ovakvi periodi gdje momčadi igraju debelo iznad svojih mogućnosti prije ili poslije završe. A onda nastaju ozbiljni problemi ako nemate pripremljenu strukturu i dugoročni plan za stvaranje novih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitajte samo Roberta di Mattea.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo