Šokantno priznanje suca: 'Svi su namještali, baš svi!'

'Uvijek se znalo koji klub koje godine treba gurati, tko mora biti pri vrhu, a tko pri dnu.

15.12.2011.
13:39
VOYO logo

Bivši hrvatski nogometni sudac Miroslav Jedvaj je, kako kaže, zbog namjere da spasi hrvatski nogomet i ozdravi hrvatski sport, progovorio o nečasnim radnjama u hrvatskom nogometu u proteklih 20 godina, a tvrdi da će sve ispričati i USKOK-u.

Sudac koji je u karijeri odsudio više od 60 međunarodnih utakmica, prije godinu dana se vratio iz španjolskog zatvora, u kojemu je završio zbog šverca sedam kilograma heroina s kojim je 'pao' 2005. godine na francusko-španjolskoj granici. Tvrdi da su sa sucima radili baš svi, od županijske do prve lige...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo se nadam da opet neću završiti u zatvoru, iako sam svjestan da sam radio nečasna djela. Prije nisam imao hrabrosti progovoriti. Da sam sve to ispričao onda kad sam sudio, morao bih se maknuti, a lijepo mi je bilo kao sucu. Mogu ja i u Remetinec ako je to nekome u interesu. Nisam prije išao u USKOK jer tko bi meni vjerovao? Bio sam u zatvoru", otvorio je Jedvaj dušu Sportskim novostima.

U razgovoru je priznao kako je kao pomoćni sudac brzo napredovao jer nikada nije išao protiv vodećih ljudi, a iznio je i šokantan podatak da u njegovo vrijeme kada su bila 24 glavna i 32 pomoćna suca, samo su dva bila poštena i nisu primala mito – Edo Trivković i Slavko Čulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi klubovi su namještali. Baš svi, od županijske do prve hrvatske nogometne lige. Uvijek se znalo koji klub koje godine treba gurati, tko mora biti pri vrhu tko pri dnu. One koji su trebali biti 'gore' nisi smio ošteti niti za milimetar, tu i tamo si pomogao. Prvo sam sudio s Goranom Marićem, prvo me gurao on. Kasnije s Edom Trivkovićem, ali tu nije bilo nikakve muljaže", tvrdi Jedvaj.

Jedvaj je govorio i o tome kako je Zagreb osigurao naslov prvaka protiv Dinama 2:1 kada je on bio pomoćnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su se smijali, jer su znali što se događa. Glavni sudac je bio Goran Marić, a ja Mihaelu Mikiću nisam dao da prijeđe centar. Dinamo je želio igrati pošteno, ali nije mogao", izjavio je i prisjetio se kako je bila dogovorena utakmica Varteksa i Hajduka (2:4) kada su Splićani osigurali naslov prvaka, a on je za to dobio pet tisuća maraka.

Prisjetio se i susreta s Igorom Štimcem (Rijeka – Hajduk) kada ga je bivši Vatreni ošamario. Prijavio ga je delegatu, ali je zatim spasio Štimca tako što je promijenio iskaz, i to nakon pritiska Stjepana Djedovića i Gorana Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu njih dvojica spašavali Štimca ili mene, nego najvjerojatnije novac koji su trebali dobiti od toga prvenstva."

Nakon toga se, tvrdi, sastao sa Štimcem, ali nije od njega uzeo novac za promjenu iskaza, nego je tražio da mu pomogne dobiti obećanih 25 tisuća njemačkih maraka od Hajduka koji mu je to navodno dugovao za suđenja na njihovim utakmicama u tri sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li ijedno prvenstvo regularno od osamostaljenja Hrvatske, Jedvaj je bio brutalno iskren.

"Mogu govoriti samo kada sam ja sudio. Odgovor je – nije! Nema šanse! Djedović, Širić, Marić i nešto manje Sinovčić su vodili sudačku politiku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetio se Jedvaj i kada je Rijeka izgubila prvenstvo pošto nije pobijedila Osijek na Kantridi 1999. (1:1), a naslov je otišao u Maksimir.

"Da sam ja sudio Rijeka bi bila prvak. Poslije sam čuo da smo trebali suditi Trivković, Novosel i ja, ali stavili su sigurnije igrače", zaključio je Jedvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svake utakmice nazivali su klubovi. Ako odbiješ ponudu, odmah se sumnja na tebe da si uzeo od drugog. Naravno da ti odmah kažu da ćeš dobiti nagradu. S tim da nikada nisam unaprijed uzeo novac ni od koga. Niti sam radio bilo kakve prljave radnje."

Kako to mislite da nije bilo prljavih radnji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam lukav, dogovorio sam se s jednima i s drugima. I 'mahao' sam najpoštenije što znam. Uvijek je netko bio zadovoljan. Uzmeš od onog tko je zadovoljan, jednostavno. Onom drugom kažeš 'nisam mogao ništa napraviti'. Kad su bile krađe u pitanju, naročito u kvalifikacijama za plasman u druge ili prve lige, onda je lova bila veća, ali tu nisam sudjelovao", kaže Jedvaj.

Više o temi: specijal-201102150360004-Hrvatski nogometni savez Više o temi: specijal-201102150360004-Skandali i strasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo