SNIMILI GA NOVINARI NA TAJNOM ZADATKU: / Novi engleski izbornik u središtu velikog skandala

Image
Foto: AFP, OLI SCARFF

Iako je tek nešto više od dva mjeseca na mjestu izbornika engleske reprezentacije, Sam Allardyce (61) je već upao u veliki skandal koji bi ga mogao skupo stajati.

27.9.2016.
8:38
AFP, OLI SCARFF
VOYO logo

Novinari otočkog dnevnika Telegrapha na tajnom su zadatku snimili Allardycea kako s lažnim poduzetnicima s Dalekog istoka dogovara honorar od 400.000 funti za savjete kako izbjeći pravila prilikom transfera igrača. U Telegraphu imaju snimku sastanka koji je održan u kolovozu i na kojoj se čuje kako engleski izbornik objašnjava kako se može zaobići zabrana 'vlasništva treće strane'. Engleski nogometni savez (FA) je najavio otvaranje istrage i od spomenutog dnevnog lista tražio snimke na uvid.

Ismijavao prethodnika

'Vlasništva treće strane' nad igračima FA je ukinuo 2008. godine. Radi se o slučajevima u kojima razne tvrtke drže udio u ekonomskim pravima na igrače što je bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini opisao kao oblik 'ropstva', a FIFA je takvu praksu zabranila u svibnju prošle godine. Tijekom sastanka s lažnim poduzetnicima Allardyce je rekao kako nije problem zaobići zabranu i da poznaje agente koji to stalno rade. Istaknuo je i kako je 2014. u West Ham doveo ekvadorskog napadača Ennera Valenciju unatoč tome što je dijelom bio 'u vlasništvu' treće strane. Angažman vrijedan 400.000 funti u teoriji bi mogao predstavljati sukob interesa ukoliko bi izbornik primao novac od tvrtke čiji bi klijenti nogometaši kod njega imali bolji tretman i lakše ulazili u reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je govorio o tome kako izbjeći pravila koja je uveo njegov poslodavac FA, Allardyce se kompromitirao i ismijavanjem svoga prethodnika Roya Hodgsona kojeg je nazivao 'Woy', sprdajući se tako s njegovom nemogućnošću izgovora glasa 'r'. Obnovu Wembleyja je opisao glupom, a za bivšeg izbornikovog pomoćnika Garyja Nevillea je rekao da je imao loš utjecaj u reprezentaciji i da mu je Hodgson trebao reći da sjedne i zašuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će zanimljivo vidjeti kako će na sve spomenuto reagirati FA, a cijeli skandal dolazi u vrlo lošem trenutku jer Allardyce u nedjelju objavljuje imena za predstojeće kvalifikacijske dvoboje protiv Malte i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo