SENZACIJA ZA POVIJEST: / Čudesni Wales razbio belgijske zvijezde i odjurio u polufinale Eura!

Image
Foto: AFP, PAUL ELLIS

Nogometna reprezentacija Walesa kreirala je veliko iznenađenje izborivši plasman u polufinale Europskog prvenstva u Francuskoj nakon što je u četvrtfinalu slavila protiv Belgije 3-1.

1.7.2016.
13:45
AFP, PAUL ELLIS
VOYO logo

SASTAVI

WALES - BELGIJA 3:1

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - N. Taylor, Allen, Ledley, Ramsey, Gunter - Robson-Kanu, Bale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J Lukaku - Nainggolan, Witsel - Carrasco, De Bruyne, Hazard - R Lukaku.

Belgija je bolje otvorila utakmicu, povela u 13. minuti, no Wales je u nastavku susreta u potpunosti okrenuo rezultat postigavši tri gola za senzacionalan, povijesni uspjeh. Velšani su u Francuskoj na svom premijernom nastupu na europskim prvenstvima, dok su na svjetskima nastupili samo jednom i to 1958. godine. Igrali su i tada u četvrtfinalu i upisali 0:1 poraz od Brazila. Strijelac je bio Pele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija bolje otvorila

Veliki je favorit uoči utakmice bila Belgija i samo otvaranje igrača Marca Wilmotsa to je i potvrđivalo. Poveli su u 13. minuti sjajnim pogotkom Radje Nainggolana koji je sa nekih 25-30 metara pogodio rašlje velškog gola. Bio je to njegov drugi pogodak na ovom prvenstvu nakon što je sa 20-tak metara zabio i Šveđanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je izjednačio Wales u 31. minuti golom kapetana Ashleyja Williamsa nakon ubačaja Aarona Ramseya iz kuta, a potpuni preokret zbio se u 55. minuti kada je Hal Robson-Kanu zabio za 2-1. Napadač koji je na Euro došao bez kluba genijalno se oslobodio čak trojice belgijskih igrača jednim potezom i sjajnim udarcem, nakon Ramseyjeva dodavanja, svladao Thibauta Courtoisa. Sve dvojbe oko pitanja putnika među posljednja četiri riješio je Sam Vokes pogodivši glavom u 86. minuti za 3-1.

Belgija je do sada dva puta stigla do polufinala Europskog prvenstva 1972. kao domaćin, potom i 1980. godine kada su u Italiji igrali i finale. Poraženi su od Zapadne Njemačke 1:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Portugala u srijedu

Wales će u polufinalu igrati protiv Portugala 6. srpnja u Lyonu.

Preostala dva četvrtfinalna ogleda na rasporedu su ovoga vikenda. U subotu se u Bordeauxu sastaju Italija i Njemačka, a u nedjelju u Saint Denisu igrat će Francuska i Island.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


90+3 minuta: KRAJ! Senzacionalni Wales je izborio polufinale u kojem će igrati protiv Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90. minuta: Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade utakmice, a onda će početi veliko slavlje Velšana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86. minuta: GOOOOOOOL! Wales vodi 3:1. Samo šest minuta nakon što je Vokes ušao na travnjak, ušao je i na listu strijelaca. Novo ubacivanje s desne strane, ovaj puta zaslužan je bio Gunter, Vokes sjajno glavom pretvara u erupciju oduševljenja velške reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80. minuta: Na klupi je i strijelac Robson-Kanu. Ušao je Vokes. Desetak minuta dijeli Wales od povijesnog plasmana u polufinale Eura.

78. minuta: Promjena u redovima Walesa: Ladley na klupu, King u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75. minuta: Žuti karton za Ramseyja zbog igranja rukom. Ostane li rezultat ovakav propustit će polufinalni susret u kojem čeka portugalska reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74. minuta: U sjajnoj je prilici bila Belgija za izjednačenje rezultata preko Fellainija. Njegov udarac glavom prolazi pokraj vratnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

65. minuta: Hal Robson-Kanu pucao je tijekom Eura tri puta prema vratima suparničkim momčadi i pritom se dvaput upisao među strijelce. Asistent Ramsey prvi je na ovom Euru koji je na istoj utakmici dodavanjima sudjelovao kod dva pogotka,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59. minuta: Zbog grubog prekršaja na Baleu javno je opomenut Fellaini.

55. minuta: GOOOOOOOL! Sjajan je gol postigao Robson-Kanu varkom se oslobodivši trojice igrača kojima je bio okružen i s jedanaest metara zabija za prednost Walesa 2:1. Golu je prethodila sjajna duga lopta s centra koju je Ramsey proslijedio do domišljatog strijelca uistinu sjajnog gola. Neki su odmah povukli paralelu s Cruyffom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

50. minuta: Sjajan ulazak Hazarda u šesnaesterac. Sjurio se s lijeve strane i desnom nogom ciljao donji lijevi kut Hennesseyjeva gola. Lopta je prošla uz vratnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48. minuta: I započelo je ponovno šansom Belgije. Ubačaj Meuniera s desne strane Romelu Lukaku glavom šalje pokraj gola.

46. minuta: Započelo je drugo poluvrijeme. Marouane Fellaini zamijenio je Carrasca u postavi belgijske momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45. minuta: KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Jak je bio tempo prvog poluvremena utakmice u Lilleu i igračima će odmor sigurno koristiti. Obje reprezentacije mogu biti jednako zadovoljne ili nezadovoljne rezultatom, no treba naglasiti da su uvodne minute prošle u dominaciji Belgije dok je nastavak obilježila bolja igra Walesa. Bili su Velšani u prilici koju sekundu prije kraja prvog dijela na odmor otići i s prednošću no Courtois je bio siguran u zadnjoj akciji u uvodnih 45 minuta.

43. minuta: Novi udarac iz kuta za Walesa iz kojeg je stigla prijetnja po gol belgijske momčadi. Ponovno je najviši u skoku bio strijelac Williams, ovaj puta lopta nakon njegova udarca glavom odlazi iznag gola.

38. minuta: Malo su se smirila uzbuđenja u Lilleu, no treba spomenuti još jedan pokušaja Balea kojeg niti četvorica belgijskih nogometaša nisu spriječila da se okuša u šutu.

31. minuta: GOOOOOOOL! Rezultat je izjednačen nakon što je ubačaj iz kuta glavom pospremio kapetan Ashley Williams. Drugi mu je to gol u 64. nastupu za reprezentaciju Walesa koja nikada nije postigla gol četvrtfinalu velikog turnira. Ne pogađa često, ali očito je spreman za velike utakmice. Nije mu definitivno odmoglo niti to što je belgijska reprezentacija 'zaboravila' na njega.

26. minuta: Courtois spašava Belgiju. Ramsey je krasno proslijedio loptu do Taylor čiji je udarac bio dobar, a reakcija belgijskog vratara još bolja. Rezultat je i dalje 1:0 za Belgiju.

23. minuta: Igra se nakratko prebacila pred šesnaesterac Belgije, no prave prijetnje nije bilo. Ipak, platio je to Wales odmah novim, trećim žutim kartonom kojim je kažnjen Gunter zbog zaustavljanja kontranapada suparničke momčadi.

17. minuta: Malo toga ponudili su igrači Walesa u dosadašnjem dijelu igre. Preciznije, u desetoj minuti nakratko se ukazao Gareth Bale, a sve ostalo što treba zabilježiti žuti su kartoni Daviesa i sada Jamesa Chestera.

13. minuta: GOOOOOOL! I to kakav, definitivno kandidat za najljepši gol turnira! Strijelac je veznjak Radja Nainggolan koji se odvažio sam s velike udaljenosti, nekih 25-30 metara okušati sreću. Nebranjem je bio belgijski nogometaš, a njegov udarac razoran. Odsjelo je ispod grede, u gornjem desnom kutu Hennesseyjeva gola. Četvrta asistencija na turniru za Edena Hazarda.

7. minuta: Nevjerojatno je što se sada dogodilo pred golom Walesa. Čak tri udarca usmjerili su igrači Belgije prema vratima Hennesseyja, dva je puta lopta išla u okvir uz dobru reakciju golmana i obrane, treći, siloviti šut završio je iznad grede.Pucali su redom Carrasco, Meunier i Hazard.

5. minuta: Davies preoštro zaustavlja De Bruynea i od slovenskog suca Skomine dobiva žuti karton. Prođe li Wales neće igrati u polufinalu.

3. minuta: Belgija se postavila kao favorit ove utakmice i odmah preselila igru na dio terena na kojima se nalazi Hennesseyjev gol. Zasad ipak bez veće prilike na kišom natopljenom travnjaku.

1. minuta: Utakmica je započela!

20:58 Sve je spremno za početak utakmice. Himne su odsvirane, sastavi raspoređeni i čeka se prvi sudački zvižduk.

20:40 Mnoštvo je belgijskih navijača okupiralo ulice Lillea, francuskog grada petnaestak kilometara udaljenog od Belgije. Definitivno dominiraju brojem i za očekivati je da će belgijska reprezentaija imati glasniju podršku s tribina.

20:00 Ostalo je još sat vremena do početka četvrtfinalne utakmice koja će biti odigrana na stadionu Pierre-Mauroy. Potvrđeni su sastavi obiju momčadi, a dobra vijest stiže za navijače belgijske reprezentacije. Iako je njegov nastup bio pod znakom upitnika Eden Hazard istrčat će na travnjak stadiona nedaleko od Lillea od prve minute.

Wales, debitant na Euru našao se u prilici izboriti poluzavršnicu turnira na koji je otputovao bez nekih prevelikih ambicija, s namjerom i ciljem uživanja u nastupu na smotri najboljih reprezentacija "Starog kontinenta". Gareth Bale i društvo su kao prvoplasirana momčad skupine B i s osvojenih 6 bodova izborili osminu finala u kojem su iz natjecanja izbacili debitanta Sjevernu Irsku s 1-0. U pitanju je njihova najveća utakmica još od 1958. godine kada su na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, svom posljednjem velikom turniru, igrali četvrtfinale protiv moćnog Brazila i pali nakon pogotka Pelea.

Veliki izazov za Wales

Sad ih u četvrtfinalu čeka veliki izazov, najveći u dosadašnjem tijeku turnira - Belgija! Belgija spada u reprezentacije koje na ovom natjecanju mogu otići do samog kraja. Iako u natjecanju po skupinama i nisu baš oduševili igrom, Crveni vragovi probudili su se u osmini finala i s 4-0 torpedirali Mađarsku. Junak tog susreta bio je .

Image
HAZARD MAESTRALNOM PREDSTAVOM ODVEO BELGIJU U ČETVRTFINALE: /

Crveni vragovi potopili Mađarsku i poslali je kući

Image
HAZARD MAESTRALNOM PREDSTAVOM ODVEO BELGIJU U ČETVRTFINALE: /

Crveni vragovi potopili Mađarsku i poslali je kući

Hazard unatoč ozljedi vjerojatno igra protiv Walesa

Dobra vijest za Belgijce uoči ovog dvoboja je ta što će Hazard, unatoč ozljedi butnog mišića, vjerojatno ipak biti na raspolaganju izborniku Marcu Wilmotsu. Loša vijest za Belgijce su, pak, ozljede Jana Vertonghena (ligamenti zgloba), Tobyja Alderweirelda i jednog od najboljih igrača Belgije Kevina de Bruynea, ali Alderweireld i de Bruyne će nastupiti. Thomas Vermaelen je suspendiran zbog kartona, a u momčadi će ga zamijeniti Laurent Ciman, Jason Denayer ili Jordan Lukaku.

Sportska tragedija za Vertonghena

"Jan Vertonghen istegnuo je dva ligamenta zgloba na kraju treninga i njega smo izgubili. On je out do kraja turnira, bit će van travnjaka od šest do osam tjedana. Naravno da je to sportska tragedija, ali te stvari se događaju u nogometu. Zeznuta je situacija, ali imamo alternativi. Igrači su spremni uskočiti. To je jedinstvena prilika za njih. Što se tiče četvrtfinala protiv Walesa, mislim da moramo igrati kao do sad. Ulozi su sad drugačiji, ovo je borba za poluzavršnicu turnira", kazao je Marc Wilmots.

"Pokušati ćemo iskoristiti ovu priliku i plasirati se u polufinale. Ovo je za nas još jedan veliki test, ali i sjajna situacija za biti u njoj. Sad moramo i dalje raditi one stvari koje su nas i dovele u ovu situaciju", kazao je izbornik Walesa Chris Coleman.

Pobjednik ovoga dvoboja u polufinalu će na megdan Portugalu koji je sinoć u Marseilleu izbacio iz natjecanja Poljsku nakon lutrije jedanaesteraca.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo