Revolucionarna ideja za spas hrvatskog sporta: Svima u jednom gradu, isto ime!

Zanimljiva ideja za spas hrvatskog sporta došla je ovih dana iz Slavonskog Broda, točnije iz Nogometnog kluba Marsonije.

15.4.2013.
8:24
VOYO logo

Novi direktor NK Marsonije, a ujedno i vođa navijača, Gabrijel Princip, podržava uvođenje zakona kojim bi se po ulasku Hrvatske u EU zabranilo financiranje profesionalnih sportskih klubova od strane države, županija i gradova.

Princip kaže da svoj stav ne bi promijenio ni u slučaju da Marsonia jednog dana opet uđe u prvu ligu i samim time postane profesionalni klub. Potpora koju Brođani dobivaju Grada i Županije toliko je mizerna da su, kaže, ionako prisiljeni tražiti privatne sponzore, a poanta priče je u sposobnosti klupskog menadžmenta da privuče sponzore i privatne investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On kaže kako bi se naši klubovi trebali ugledati na, primjerice, minhenski Bayern, koji sada ulazi i u košarku.

"Rješenje je da se svi najbolji klubovi u jednom gradu u svim sportovima zovu istim imenom. Na taj bi se način dobila koncentracija kvalitete na osnovu koje bi sve male sredine mogle živjeti od prodaje igrača. Marsonia je uvijek je bila rasadnik dobrih i kvalitetnih igrača. Zašto bi sad nama dolazila neka druga osoba ili agencija i uzimala nam novac?", pita se Princip i dodaje kako rješenje leži u kvalitetnom ustroju kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No već i u samom Brodu postoje i drugačije želje. Sportski direktor košarkaškog prvoligaša Đure Đakovića Ivo Kardum, pak, tvrdi kako bi Zakon o sportu po ulasku u EU trebalo doraditi i vidjeti na koji se način u toj situaciji klubovi mogu financirati, kako ne bi otišli u stečaj ili likvidaciju. Đaković nije profesionalni nego amaterski klub koji funkcionira kao udruga građana i trenutno, čak i da hoće, ne može napraviti pretvorbu u dioničko ili trgovačko društvo.

"Naš se klub financira iz sponzorskih ugovora i lokalne samouprave. Tvrtka Đuro Đaković ne može biti naš vlasnik, oni su kroz ugovor koji su potpisali s klubom preuzeli obvezu da budu naš generalni sponzor. Ako ova verzija zakona u neizmijenjenom obliku stupi na snagu 1. srpnja, hrvatski će sport puno izgubiti", kaže Kardum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo