PROVUKAO SE ISPOD SVIH RADARA: / Tko je 'wonderkid' kojeg je Kovač doveo za kikiriki, a možda će mu biti ključni igrač?

Image
Foto: Profimedia

Riječ je o 'wonderkidu' koji je do sada rušio nekoliko rekorda u BMG-u

19.8.2019.
14:38
Profimedia
VOYO logo

Njemački nogometni prvak Bayern iz Muenchena, koji vodi bivši hrvatski izbornik Niko Kovač, u nedjelju je angažirao francuskog mladog reprezentativca Michaela Cuisancea, dosadašnjeg člana Borussije iz Moenchengladbacha, s kojim je potpisao ugovor do 2024. godine.

Cuisance je član francuske reprezentacije do 20 godina, a u sezoni 2017/18. izabran je za najboljeg igrača sastava iz Moenchengladbacha, a vrijednost transfera se procjenjuje na 10 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cuisance je treći francuski igrač koji je stigao u Bayern ovoga ljeta, nakon braniča Lucasa Hernandeza i Benjamina Pavarda. No, za one koji ne prate BMG, glavno je pitanje tko je i što može Cuisance? Odgovori bi vas mogli iznenaditi.

Bio hit pa pao u drugi plan

Naime, riječ je o 'wonderkidu' koji je do sada rušio nekoliko rekorda u BMG-u. Sa samo 18 godina u prvoj sezoni za BMG postao je najmlađi igrač tog kluba koji je zaigrao u Bundesligi. Ovaj rođeni Strasburžanin kratko je igrao u lokalnom klubu i brzo se transferirao u Nancy gdje ga je još brže skautirao i pokupio Monchengladbach. Cuisance je vrlo kratko igrao za mladu momčad BMG-a i odmah je zbog iznimnog talenta prebačen u A momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što treba dalje reći jest činjenica da je Cuisance proglašen igračem sezone od svojih navijača i to u prvoj sezoni. Nastupio je u 24 utakmice, a tek je devet puta igrao od prve minute i svejedno je kao 18-godišnjak proglašen najboljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisao je dva gola i dvije asistencije u debitantskoj sezoni i onda je sve krenulo nizbrdo.

U narednoj sezoni Cuisance je marginaliziran. Nastupio je u svega 13 utakmica i samo je jednu utakmicu započeo od prve minute, onu protiv Nurnberga u 16. kolu. Nije bio ozlijeđen niti nespreman, samo je utakmice gledao s klupe i to u sezoni kada je BMG završio na visokom petom mjestu. Bez obzira na sve, Cuisance je zaradio poziv u U-21 reprezentaciju i bio je dio momčadi na Svjetskom prvenstvu za mlade. Mladić je zabio za reprezentaciju dva puta i jednom je asistirao. Spomenimo i kako je Cuisance dio reprezentacije od U-16 selekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je zaista igrač?

Da je riječ o izvanserijskom igraču svjedoče i uspredbe s Mesutom Ozilom, iako su nespretne jer Ozil je klasična 'desetka', a Cuisance igra dublje i više operira kao box-to-box veznjak, ali s izraženim napadačkim i distributerskim sposobnostima. Cuisance ima ubojitu ljevicu i to ne samo šuterski već je sposoban dodavati precizne kratke i duge lopte što ga čini sjajnim orkestratorom. Ima odličan pregled igre i osjećaj za prostor. Uz sve to, Cuisance je sklon driblinzima i minijaturama i time zna stvarati prostor igračima.

Cuisance je uvršten među deset najvrijednijih igrača rođenih 1999. godine, a na tom su popisu recimo i svjetski popularni 'wonderkidi' Gianluigi Donnaruma, Kai Havertz i Arne Maier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pun pogodak za Bayern

Usudit ćemo se na kraju i reći ovako. Kovač je za deset milijuna eura, za 'kikiriki', doveo možda i najveće pojačanje ove sezone, a ne zaboravimo da su stigli Lucas Hernandez, Benjamin Pavard, Coutinho i Perišić. Kovaču nedostaje baš ovakav profil igrača, vrckavi veznjak koji igra u oba smjera, ali opet je orjentiraniji prema naprijed i progirava suigrače, posebice krila. Savršeno pojačanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo