PROCURILI EKSKLUZIVNI DOKUMENTI KOJI ĆE IMATI OGROMNE POSLJEDICE: / Otkriveni tajni poslovi Uefe i najvećih klubova

Image
Foto: AFP

Njemački medijski gigant Spiegel objavio je ogromnu količinu tajnih dokumenata

2.11.2018.
19:17
AFP
VOYO logo

Njemački medijski gigant, Spiegel, objavio je ogromnu količinu tajnih dokumenata, poznatijima pod nazivom "Football leaks". Nakon što je njemačka tiskovina prije par mjeseci objavila priču o optužbi za silovanje protiv Cristiana Ronalda (koja je također sadržavala tajne dokumente), nastavljaju otkrivati najveće tajne mračne strane nogometnog svijeta.

Riječ je o 70 milijuna dokumenata, što bi Football Leaks činilo najvećim propustom u povijesti sportskog novinarstva. Između ostalog, kako prenosi The Black Sea, Uefa, na čelu sa tadašnjim dužnosnikom (a sadašnjim predsjednikom Fife) Giannijem Infantinom, Uefa je gledala kroz prste najvećim europskim klubovima (prije svega – PSG-u i Manchester Cityju) te im omogučavala da varaju prilikom provjera financijskih nepravilnosti u poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Uefa je od 2010. uvela tzv. Financijski Fair Play, program koji je trebao obuzdati podivljalu potrošnju najvećih klubova i ograničiti financijske malverzacije. Po pravilima FFP-a, svi klubovi su smjeli trošiti samo količinu novaca koju su legalnim putem i zaradili (TV ugovori, sponzorstva, prodaja igrača, ulaznice, dresovi i sl.), uz minimalan prozor za nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Football Leaks, PSG i Manchester City, dva europska giganta u vlasništvu bogatih kraljevskih obitelji Abu Dabija i Katra, primali su ilegalna primanja od svojih vlasnika u vidu "sponzorskih ugovora", što je Uefa tolerirala. S druge strane, europska krovna nogometna organizacija je agresivno napadala siromašnije klubove sa istoka Europe (uglavnom Rumunjske i Turske), ne bi li kompenzirala.

Opširnije možete pročitati OVDJE i OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo