NA DANAŠNJI DAN / Prije četiri godine Dinamo je upisao jednu od najvećih pobjeda u povijesti, a Oršić postao besmrtan

Image

U sezoni 2019./2020. Dinamo je pod vodstvom Nenada Bjelice izborio igranje u skupini Lige prvaka

18.9.2023.
18:39
VOYO logo

U sezoni 2019./2020. Dinamo je pod vodstvom Nenada Bjelice izborio igranje u skupini Lige prvaka, a tamo ga je ždrijeb spojio s Manchester Cityjem, Atalantom i Šahtarom. Plavi su na kraju skupinu završili posljednji s čak pet bodova te su bili u igri za prolazak do posljednjeg kola.

Image
PALA JE ODLUKA /

Bivši trener Dinama nakon velikog derbija otpisao legendu: Poznato što je presudilo

Image
PALA JE ODLUKA /

Bivši trener Dinama nakon velikog derbija otpisao legendu: Poznato što je presudilo

Iako su mnogi mislili da će se hrvatski predstavnik u najelitnijem klupskom natjecanju mučiti sa svim svojim protivnicima, odmah u prvom kolu dokazali su svima da to nikako nije tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atalanta nije znala što ih je snašlo

Dinamo je tada na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Hrvatski prvak, koji se u najjače europsko natjecanje vratio nakon tri godine, poveo je u 11. minuti kada je Marin Leovac zabio nakon sjajnog ubačaja Petra Stojanovića.

Image

Mislav Oršić je 20 minuta kasnije majstorski pogodio sa 16 metara za 2:0, a krajem prvog dijela Oršić je zabio i svoj drugi gol nakon ubačaja Stojanovića i povratne lopte Arijana Ademija, da bi u 68. minuti isti igrač hat-trickom postavio konačan rezultat i zlatnim slovima upisao svoje ime u povijest kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Dinamo je razbijanjem talijanskog kluba prekinuo niz od 11 poraza u grupnoj fazi Lige prvaka, a budući da je u drugom susretu City slavio protiv Šahtara 3:0, Plavi su tjedan dana proveli kao vodeća momčad skupine.

U idućem kolu Dinamo je hrabro 'pao' na Etihadu gdje su do 66. minute imali 0-0, ali su do kraja utakmice Građani uspjeli zabiti dva gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećem kolu Dinamo je gostovao u Ukrajini, Šahtar je poveo, ali su Plavi uspjeli preokrenuti rezultat preko Danija Olma i Oršića. Vodstvo nažalost nisu uspjeli održati jer je Šahtar izjednačio te su se s gostovanja vratili s bodom, ali dojam je bio da su mogli uzeti i sva tri.

Da su u tom trenutku kvalitetnija momčad od Ukrajinaca dokazali su u četvrtom kolu kada su na Maksimiru u 89. minuti imali 3-1 i gotovo pa osigurano treće mjesto i toliko željenu europsku zimu. Za Dinamo su zabijali Petković, Ivanušec i Ademi, ali su se gosti u dramatičnom raspletu vratili u sudačkoj nadoknadi i 'ukrali' Dinamu dva vrijedna boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petkom kolu Atalanta se u Italiji osvetila za 'demoliranje' na Maksimiru s laganom 2-0 pobjedom, ali je Dinamo i dalje bio u igri za prolaz. Manchester City je bio sigurno s 11 bodova, Atalanta je zauzimala drugo mjesto sa sedam bodova, Dinamo je bio treći s 5, a Šahtar posljednji s 3.

Drama u posljednjem kolu

U šestom i posljednjem kolu skupine na Maksimir je u goste stigao lider skupine. Kada je Olmo doveo Dinamo u vodstvo za erupciju na Maksimiru, europska zima nije nikad bila bliža. Međutim, do kraja utakmice Englezi su četiri puta zatresli mrežu Dominika Livakovića za uvjerljivu pobjedu. No, nitko i onako nije previše očekivao od hrvatskog predstavnika protiv engleskog prvoligaša. Bitnija je bila ona utakmica u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Šahtar je išao u goste Atalanti i svaki rezultat osim pobjede Ukrajinaca Dinamo je vodio u Europsku ligu budući da bi natjecanje završili na trećem mjestu. Međutim, Šahtar je duboko u sudačkoj nadoknadi zabio za minimalnu 2-1 pobjedu te tako ugasio Dinamove snove o prezimljavanju u Europi te sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo