PRIČA O VATRENOJ BRONCI DOBILA NASTAVAK: / 'Ne dam svoje brončano odličje, zaslužio sam i dvije medalje bdijući nad Ćirom'

Image
Foto: AFP

Bivši predsjednik HNS-a imao je što za reći po pitanju brončane medalje koja se našla na aukciji

23.11.2018.
9:01
AFP
VOYO logo

Nakon što se saznalo da brončanu medalju iz Francuske 1998., jednu od njih trideset koliko ih je Fifa dodijelila hrvatskim nogometašima, a koju je njemačka aukcijska kuća Agon SportsWorld ponudila na platformi The Saleroom, nitko od hrvatskih igrača ili dužnosnika nije stavio na aukciju stigle su i prve reakcije.

Image
OTKRIVENO TKO PRODAJE BRONČANU MEDALJU VATRENIH: /

'Autentičnost je potvrdio najveći svjetski ekspert!'

Image
OTKRIVENO TKO PRODAJE BRONČANU MEDALJU VATRENIH: /

'Autentičnost je potvrdio najveći svjetski ekspert!'

Dokaz je to da taj oglas nije ni djelo Branka Mikše, čovjeka koji je 1998. godine bio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predvodio je hrvatsku nacionalnu vrstu u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je medalja doma, spremljena, nije ukradena, nisam je prodao, niti ću je prodavati! Vidim da su se o toj temi ovih dana ispisali “romani”, no previše je vremena prošlo da bih se sad sjetio tko je sve i po kakvom kriteriju dobio odličje. Ne znam ni koliko smo ukupno medalja dobili, iako taj popis sigurno negdje postoji, ali ovako napamet to ne mogu znati. Ako je u stožeru bilo 50 ljudi, a podijeljeno je, recimo, 30 kolajni, jasno je da je nije mogao svatko dobiti i postojali su uobičajeni kriteriji na osnovi kojih su se medalje dijelile, rekao je Mikša za SN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojao je kriterij

Nekadašnji kondicijski trener reprezentacije, Luka Radman, jedan od članova stručnog stožera, kaže da on nije dobio medalju, ali da su ju možda dobili vozač i zaštitar.

"Ne znam kako bih vam odgovorio na to... Ne bih želio polemizirati s Radmanom, koji je sigurno dao svoj doprinos tom uspjehu, ali sigurno je postojao kriterij po kojem su medalje dijeljene. Previše je godina iza nas da bih se sjećao svake potankosti. Znam samo da sam ja svoju kolajnu itekako zaslužio, doma je, neću je prodati, a nisam je baš voljan ni dati u ruke Luki Radmanu!" rekao je u svom stilu Mikša pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer, moje su zasluge za tu broncu opipljive, budući da sam se morao mjesecima prije SP-a danonoćno baviti Ćirom Blaževićem kao “direktorom proizvodnje” i najboljim trenerom! A to nije bilo lako, svi znamo kakav je Ćiro, pa si nekaj razmišljam da sam možda u Francuskoj zaslužio dobiti čak i dvije medalje. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je vremenski odmak

Povuklo se i pitanje zašto se o tome priča tek sada, nakon 20 godina, zašto se odmah nije javio onaj koji nije dobio medalju.

"Zašto odmah u Francuskoj nije postavio pitanje o medalji? Odmah se trebao pobuniti, možda je onda pogreška, ako je postojala, mogla biti i ispravljena! A ne sad, 20 godina kasnije... Ne znam, teško je bilo što komentirati s ove vremenske udaljenosti, ponavljam da cijenim svačiji doprinos i svačiju struku, ali sigurno su postojali neki kriteriji prilikom dodjele odličja, nisu te medalje bacane u zrak, pa tko je uhvati - njegova je, k’o svadbeni buket! A vidio sam i ideju da se rade replike medalja!? To je smiješno, kakve replike, pa onda bi medalju mogao svatko imati.", kazao je Mikša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo