POSTOJI VELIKI PROBLEM S KOVAČEM: / Znate li zašto ne može pronaći posao i zašto mu prijeti dosta mračna sudbina?

Image
Foto: Profimedia

Stavit ćemo stvari u kontekst i na kraju će vam biti jasnije zašto Kovač danas teško pronalazi posao

18.12.2019.
13:49
Profimedia
VOYO logo

Što će sada biti s Nikom Kovačem? Hrvatski trener i bivši izbornik aktualnih svjetskih doprvaka, prije mjesec dana je ostao bez posla u minhenskom Bayernu i to na odveć ružan i pomalo nepošten način. Od tada, Kovač je na tržištu i povezivao se s brojnim europskim velikanima koji prolaze rezultatsku krizu, ali na koncu je Kovač ostao samo na tome, na spekulacijama.

Tražen je, ali...

Pa dobro, gdje je problem? Tražila ga je Hertha, dakle klub ne tako jakog renomea u Bundesligi, tražio ga je Everton, klub s katastrofalnom sportskom politikom i klub s vjerojatno najviše potpisanih promašaja u posljednjih desetak godina engleskog nogometa... Tražio ga je i Arsenal, koji nije u takvoj krizi identiteta kao Everton, ali nije niti daleko, za što se prije svega može kriviti loše vodstvo kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I? Gdje je zapelo? Pa vjerojatno podosta toga ima veze s Bayernom, zapravo ima sve veze s Bayernom. Da, Kovač nije vodio tamo neki patuljasti klub sredine ljestvice, niti se borio za opstanak, vodio je najjači i najtrofejniji njemački klub, a prema njemačkim kriterijima nije ostvario zadane ciljeve i na koncu je vrlo ružno otjeran. Lijepo je u životopisu vidjeti minhenskog diva za poslodavca, ali u Kovačevu slučaju to možda neće tako dobro proći.

Stavit ćemo stvari u kontekst i na kraju će vam, vjerujte, biti jasnije zašto Kovač danas teško pronalazi posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Bayern Munich's Croatian headcoach Niko Kovac looks on ahead of the UEFA Champions League Group B football match between Tottenham Hotspur and Bayern Munich at the Tottenham Hotspur Stadium in north London, on October 1, 2019., Image: 474598563, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line:

Za sve je kriv Bayern

Naime, cirkus oko Kovačeva otkaza počeo je otprilike onog trenutka kada je došao u Bayern. Zvuči suludo, ali baš je tako bilo. Od prvog dana dolaska u Bayern imao je maćehinski tretman i to takav da bi većina njegovih kolega lijepo spakirala kofere i za kojih mjesec napustila klub.

Kovač je napravio čudo s dotadašnjom kantom za napucavanje u Bundesligi, Eintrachtom, osvojivši Kup i izborivši Europa ligu. Istovremeno, Bayern je proživljavao veliku rezultatsku krizu, tražio se novi trener, ali tada je doista bilo malo dostupnih i slobodnih trenera pa su se Bavarci odlučili uzeti Kovača, inače njihova bivšeg igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pomanjkanja trenerskog iskustva i nedostatka velikih trofeja u karijeri, Kovač je prihvaćen uz vrlo visoku dozu skepse. Nijemcima je sve, ali baš sve smetalo kod Kovača pa su ga čak najavili kao privremenog trenera dok ne dođe netko bolji. Prvo su mu spočitavali, pazite sada ovo, da zašto vodi igrače na vožnju biciklom, zatim su ga nagazili nakon prvih kikseva, a Bayernu i njegovim navijačima kiks je čak i ako pobijedite, ali s nedovoljnom gol-razlikom. Remi ili poraz ravan je debaklu. Na prste jedne ruke možemo nabrojiti pohvale na račun Nike Kovača u njegovoj prvoj sezoni. Stalno se pisalo o crnim rupama, o svađama u svlačionici o njegovim izjavama nakon utakmice koje su svi tumačili kako su htjeli. Kovač im je na kraju uzvratio osvojivši duplu krunu, ali niti to nije bilo dovoljno.

Image
Foto: Profimedia

GELSENKIRCHEN, Aug. 25, 2019 Munich's head coach Niko Kovac reacts during the Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and FC Schalke 04 in Gelsenkirchen, Germany, Aug. 24, 2019. (Photo by Joachim BywaletzXinhua), Image: 467129819, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Sabotaža

Kovač je od prvog dana svog mandata imao trojicu šefova, i to ne bilo kakvih, Karl-Heinz Rummenigge i Uli Hoeness poznati su po tome da ne daju disati trenerima i da im se konstantno miješaju u posao. Ta miješali su se Pepu Guardioli i Carlu Ancelottiju pa kako ne bi onda i Kovaču. Od toga da su nakon gotovo svakog kiksa silazili u svlačionicu i čitali bukvicu Kovaču i igračima pa do toga da su držali govore pred kompletnim klubom u kojem su prozivali trenera i igrače za lošu igru, ali malo više trenera nego igrače. Sve u svemu, baš su bili šefovi za poželjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranu sada s njima dvojicom, koji su direktni krivci za lošu igru Bayerna i činjenicu da Kovač nije mogao disati od prve do zadnje minute svog mandata, ali tu je i takozvana spona između Uprave i trenera, sportski direktor koji je i inzistirao na dovođenju Kovača. Hasan Salihamidžić, pokazalo se na kraju, zapravo nije bio nikakva tampon zona koja će štititi Kovača i igrače od pritiska Uprave i navijača. Upravo suprotno, Salihamidžić je radio isto što i njegovi šefovi, samo ponešto suptilnije. Redovito je u javnim istupima kritzirao igru Bayerna kao i selekciju igrača, a svoj je primarni posao, akvizicije novih igrača, odradio vrlo površno i loše.

Image
Foto: Profiemdia

12.12.2018, Football UEFA Champions League 2018/2019, , 6. match day, Ajax Amsterdam - FC Bayern Muenchen, in Johan Cruijff Arena Amsterdam. Trainer Niko Kovac (Bayern Muenchen)

***DFL and DFB regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video.*** *** Local Caption *** Â' pixathlon

//PIXATHLON_pixa017416/Credit:C Muller /M.i.S./PIXATHLO/SIPA/1812141053, Image: 402730454, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: C Muller /M.i.S./PIXATHLO / Sipa Press / Profimedia

Ubili ga mediji

Očekivalo se od Kovača da dominira u Bundesligi, Ligi prvaka, Kupu pa čak vjerojatno i u prijateljskim utakmicama jer, eto, to je ipak Bayern. Nadalje, osim toga što su ga šefovi polako stiskali uza zid, u isto vrijeme Kovač se morao hrvati i s medijima i s klupskim legendama, a Bog zna da ih ima kao piljevine, kao i s vlastitim igračima. Kada bismo sada išli pobrojavati tko je sve i što izgovorio protiv Kovača samo u posljednjih pola godine trebao bi nam novi članak. Iz dana u dan su ili legende, ili novinari, ili njegovi igrači kritizirali njegov rad i to otvoreno, bez zadrške, čak i s podsmijehom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljen je za pad forme, okrivljen za ozljede igrača koji su nastradali zbog nedostatka zamjena, okrivljen za neefikasnost kod pojačanja, okrivljen jer ne forsira domaće igrače, premda su ovi odavno dali svoje… Okrivljen je na kraju bio za sve, a realno nitko se nije zapitao je li zaista samo Kovač kriv za ovo? Ne, nije, krivo je bilo vodstvo kluba, no, to nažalost nitko ne vidi i njegovi novi poslodavci se neće baviti takvim pitanjima već samo činjenicom da je iz Bayerna potjeran uz podosta ružne komentare kako bivših igrača, navijača pa čak je bilo i opaski bivših mu nadređenih. A tek mediji... Mediji još dandanas izvlače kojekakve detaljčiće kojima bi dodatno omalovažili Kovačev rad u Bayernu.

Image
Foto: Profimedia

(FILES) In this file photo taken on October 05, 2019 Bayern Munich's Croatian headcoach Niko Kovac reacts during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich vs TSG 1899 Hoffenheim in Munich, southern Germany. Bayern Munich's Croatian head coach Niko Kovac says Bayern Munich need to prove their shock defeat to Hoffenheim was only a Champions League hangover in their bid to reclaim top spot in their Bundesliga match against Augsburg on October 19, 2019., Image: 477547823, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH STORY BY RYLAND JAMES, Model Release: no, Credit line: Christof STACHE / AFP / Profimedia

Zašto ne može naći posao?

E sada, postaje li vam jasnije zašto Kovač ne može pronaći posao? Zamislite to na svojem primjeru, ako možete dakako. Aktualni poslodavac vam uruči otkaz iako ste odradili ove godine najbolji posao u firmi. Uz to, kolege i podređeni, ako ih imate, vam stalno nešto podmeću, prvi nadređeni cijelo vrijeme radi protiv vas, a šefovi vam svako malo prigovaraju da ništa ne valjate, a istovremeno vam ne daju alat kojim bi iz vas izvukli maksimum. Zamislite to, pa onda na to još dodajte dio u kojem cijela Europa svakoga dana gleda što vi radite i što svi oni misle i govore o vama i to na portalima, novinama, televiziju, radiju, te da vi ne smijete apsolutno ništa reći u svoju obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovaču se baš to dogodilo i sada će, kako imamo prilike vidjeti, imati gadnih problema s pronalaskom posla. Engleze apsolutno ne zanima pozadina priče, niti činjenica da je radio dobar posao, oni će stvari sagledati površno i uglavnom izvlačiti iz konteksta. Njihova medijska industrija deset je puta gora od one njemačke, njihovi klubovi imaju većinom puno zaribanije predsjednike nego što ih ima Bayern. Što znači, ako se Kovač mučio sa šefovima, medijima i vlastitim igračima u Münchenu, kako li će mu onda biti s ovima u Arsenalu, Evertonu, Watfordu ili gdje već?

Image
Foto: Profimedia

Bayern Munich's Croatian headcoach Niko Kovac is pictured prior to the German first division Bundesliga football match between Eintracht Frankfurt and FC Bayern Munich on November 2, 2019 in Frankfurt am Main, western Germany., Image: 480727778, License: Rights-managed, Restrictions: Germany OUT / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO, Model Release: no, Credit line: Uwe Anspach / AFP / Profimedia

Teški dani

Engleskim klubovima, ali da se ne lažemo i ostalim europskim velikanima, Kovač očito nema dovoljno jak renome i baš svi će gledati samo na to kako se nije mogao nositi s poslodavcima, medijima i vlastitim igračima, ali ne i kontekst. Posao u Evertonu uzeo mu je Carlo Ancelotti, posao u Arsenalu Mikel Arteta, dosadašnji pomoćnik Pepa Guardiole i bivši Topnik...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Kovač je izvisio i trenutačno će morati čekati da se neko trenersko mjesto oslobodi kako bi nastavio svoj put u vrhunskom nogometu. Da, Hrvatu bi odlazak u veliki klub, odnosno bilo koji veći klub iz "lige pet" vjerojatno bio spasonosan za renome, ali čini se da će taj dio biti nešto teže izvediv. Kovač bi si lako mogao pucati u nogu kada bi odabrao klub slabijeg renomea, a opet mogao bi se i načekati posla u velikom klubu jer su među slobodnim trenerima trenutačno, recimo, Max Allegri i Mauricio Pohettino, dakle malo mu je prejaka konkurencija.

Čini se kako slijede teški dani za Niku Kovača, a opet čini nam se sve više kako mu je posao u Bayernu možda bila i najveća pogreška u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo