Nogometašicu optužili da je muško: Tražili su da se skinem pred svima

Genoveva Anomna jedna je od najboljih afričkih nogometašica. S reprezentacijom Ekvatorijalne Gvineje bila je kontinentalna prvakinja i sudjelovala na Svjetskom prvenstvu.

14.1.2015.
17:14
VOYO logo

Anomna je 2008. postigla pogodak koji je Ekvatorijalnoj Gvineji donio naslov afričkog prvaka. No, umjesto da se prepusti slavlju, za ovu je 27-godišnjakinju to bio početak noćne more. Suparničke su je ekipe optužile da je muškarac, a Afrička nogometna federacija (CAF) je to odlučila provjeriti na najokrutniji način.

"Tražili su me da se skinem do gola pred dužnosnicima CAF-a i kompletnom reprezentacijom. Bila sam uzrujana, moral mi je pao, plakala sam. Bilo je to totalno ponižavajuće, ali s vremenom sam preboljela", ispričala je Anomna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to, međutim, bio kraj drame za sjajnu napadačicu, danas članicu njemačkog Potsdama. Dvije godine kasnije, na novom izdanju Afričkog prvenstva, ponovno su stigle slične optužbe, ovaj put iz reprezentacija Nigerije, Južne Afrike i Gane. Osim Anomne, još su dvije djevojke stavljene pod sumnju.

//www.youtube.com/embed/C8XX-LuGuqo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate samo imati fizički kontakt s njima na terenu da budete sigurni da se radi o muškarcima", bez imalo ograde je poručila ganska nogometašica Diana Amkomah.

Anomna se ponovno morala braniti, a do današnjeg dana najviše žali zbog činjenice što joj je omogućeno da medicinskim testovima dokaže da je žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadala sam se da će me nazvati i reći mi da me vode u bolnicu na testiranja, ali to se nikad nije dogodilo. Preostali mi je da se sama branim i da ponavljam da nisam muškarac", zaključila je Genoveva.

Inače, najpoznatiji je ovakav slučaj bio onaj južnoafričke atletičarke Caster Semenye. Nakon što je 2009. postala svjetska prvakinja na 800 metara pojavile su se optužbe da je muškarac. Otvorena je i istraga, ali rezultati testiranja nikad nisu objavljeni, a Semenya se i danas natje��e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo