riječ predsjednika UEFA-e / 'Političari neka dođu na utakmice i budu na primjerenom mjestu, ali medalje neće dijeliti'

Image
Foto: Novice in obvestila

Upravlja europskom nogometnom vladom, najvećom sportskom organizacijom svijeta s 5,7 milijardi eura godišnjeg prihoda. Moćniji je od mnogih europskih političara, a odlučuje 'samo' o nogometu

7.12.2018.
15:24
Novice in obvestila
VOYO logo

Nogomet je religija, samo što mi mijenjamo bogove svakih deset godina, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin tijekom razgovora u kojemu je otkrio mnoštvo intrigantnih informacija. Gostujući, naime, na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, s kojim ga povezuje stariji brat i također pravnik Rok Čeferin koji ondje radi kao vanjski suradnik, odgovarao je na pitanja novinara Suzane Lovec i Blaža Petkoviča te studenata. Komentirao je između ostalog pohode političara na nogometne utakmice s ciljem promocije. Spomenuto je i ponašanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Čeferin se nije htio spuštati na razinu debatiranja o temi ulazaka u svlačionice.

"Nemam ništa protiv političara na nogometnim utakmicama, neka dođu. Dobro je što su na utakmicama na primjerenom mjestu, u loži, i da sve ide prema protokolu. Međutim, za razliku od FIFA-e, dok sam ja u UEFA-i neću dozvoliti da političari dijele medalje i pehare. Ne želim dozvoliti da političari budu u središtu pozornosti s nogometašima koji su na podiju. Svaka politička promocija u takvoj situaciji nije primjerena", kazao je predsjednik UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Političari zloupotrebljavaju nogomet'

Kada gostuje pri nekom nacionalnom nogometnom savezu, da bi se dobili politički bodovi, državnom vrhu je uvijek ključno da se sastane i s njima. "Svi sastanci su isti. Ja upitam političara hoće li pomoći, dati novac nogometnom savezu. Uvijek odgovaraju da hoće. Za primjer, srbijanski predsjednik najavljuje kandidaturu za SP 2030., zajedno s još tri države, ali je istina da on kao i ni drugi političari ne može kandidirati za organizaciju velikih natjecanja. To zloupotrebljavaju u političke svrhe. Slična aktualna situacija je u Španjolskoj. Kada te države ne dobiju prvenstvo onda birači trebaju upitati političare gdje je prvenstvo."

Image
Foto: Novice in obvestila

Predavanje Aleksandera Čeferina

Studente je zanimala povezanost nogometa i nacionalizma, a kao primjer naveli su nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku Vatrenih nakon ruskog srebra. "Činjenica je da su nogometaši uzori. Na taj način to nisu. Hrvati su specifični, patriotizam ih vodi do usjeha, a onda taj patriotizam brzo počinju mijenjati za nacionalizam, što je velika pogreška. Sjećamo se incidenta Josipa Šimunića, koji je zbog skandiranja pozdrava 'Za dom spremni' morao završiti karijeru. U takvim slučajevima se brzo reagira, ali činjenica je da bi neki morali biti svjesniji da su uzori mladim ljudima i zbog toga ne bi smjeli potpirivati takve ideologije. Ali žar i ponos igranja za reprezentaciju su dobri. Je li Luki Modriću potrebno igrati za reprezentaciju, ili Mariju Mandžukiću? Nije, ali igraju i ponosni su na to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neće biti balkanske lige, u košarci je uništila domaće lige'

Čeferin je ponovio stav da UEFA ne bi podržala formiranje balkanske lige. "Zbog sigurnosti ne mogu danas zamisliti da igraju Dinamo - Crvena Zvezda, ili Hajduk - Crvena Zvezda. Ovo je oduvijek agresivan prostor. Jugoslavenske lige se sjećamo kao moćne i zato, zbog nostalgije, neki traže novo formiranje takve lige, ali dok sam ja predsjednik UEFA-e budućnost međunarodnih utakmica nije u regionalnim ligama."

Nogomet nije košarka, osvrnuo se na ABA ligu, odnosno regionalnu ligu koja je u tom sportu zaživjela, ali i uništila domaća prvenstva, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnuo je stvaranje superlige za 16 ili 24 najmoćnija kluba. "O tome nismo razgovarali. Klubovi su potpisali pravno obvezujuću izjavu da idu dalje s UEFA-om. Neće osnivati vlastitu superligu", kazao je. Njegova je politika zato više međunarodnih utakmica za klubove iz manjih država. Zbog toga je prije nekoliko dana osnovana Europska liga 2, koja će zaživjeti od 2021. godine.

Jasan je u tomu politička strategija Čeferina. Malim državama daje više prilika, zauzvrat ima veće šanse za njihove glasove kada se bude odlučivalo o predsjedniku UEFA-e. Pita se ipak svih 55 država članica, ne samo nekoliko najmoćnijih. Po novi mandat sasvim sigurno ide, za sada nema niti jednog protukandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Novice in obvestila

Predavanje Aleksandera Čeferina

'Francuski DJ je bedak'

Pohvalio se ulaganjima u razvoj ženskog nogometa. Europska prvenstva za žene, naime, UEFA-i donose gubitak od oko 25 milijuna eura, muška su zato u plusu impresivnih 670 milijuna eura.

Incident na dodjeli Zlatne lopte, koji je prouzrokovao Martin Solveig prilikom dodjele nagrade nogometašici Adi Hegerberg, jasno je iskomunicirao. "Taj čovjek je bedak, ne zna se ponašati. Mislim da do kraja karijere više neće voditi niti jednu svečanost. Lijepa kazna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Adriano je zaradio 30 milijuna, danas živi u siromaštvu'

Šokirao ga je, ističe, podatak da 80 posto profesionalnih nogometaša bankrotira u životu poslije nogometa. "Brazilski Ronaldo mi je nedavno rekao da je Adriano potpuno propao, da je na cesti. A u karijeri je zaradio 30, 40 milijuna eura."

Image
Foto: Novice in obvestila

Predavanje Aleksandera Čeferina

'VAR populistički uveden, kod nas će biti jasnija pravila'

Od osmine finala Lige prvaka VAR će zaživjeti u europskom nogometu. Čeferin najavljuje egzaktna pravila kako bi se spriječile pogreške poput one na Svjetskom prvenstvu tijekom utakmice Švicarske i Srbije. "Nije se znalo tko je glavni sudac, onaj na terenu ili onaj u sobi. Sudac na toj utakmici uopće nije pregledao snimku. Mi ćemo u siječnju izići s jasnim pravilima. Problem VAR-a je što je bio populistički uveden, nitko nije znao kako se upotrebljava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućoj sezoni VAR bi mogao i u Europsku ligu, a nakon toga u nacionalna prvenstva, za što Čeferin najavljuje financijsku pomoć UEFA-e.

'Finale Lige prvaka u Kini ne mogu isključiti'

Ne skriva da je oduševljen kineskim napretkom. Iako se o tome nije razgovaralo, ne može isključiti mogućnost da se jednog dana finale Lige prvaka igra u Kini ili New Yorku. Sponzorske pritiske glede toga nije htio komentirati, već je rekao da je europski nogomet ujedno globalni nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki europski klubovi traže jednog dobrog Kineza koji će moći igrati jake utakmice. Kada bi to postigli imali bi novih 1,4 milijardi potencijalnih navijača. Pitao sam predsjednika Barcelone prije koju godinu zašto Rafa Marquez još uvijek igra. On je kratko odgovorio - 80 milijuna Meksikanaca. A Kinezi nezaustavljivo dolaze, ispred nas su u svemu, zaključio je Slovenac.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo