PAD DINAMOVOG CARSTVA I USPON ŠAMPIONSKE RIJEKE: / Godina na izmaku ostat će upisana u povijest HNL-a

Image
Foto: PIXSELL

Godina na izmaku u hrvatskom nogometu pamtit će se po završetku jedanaestogodišnje dominacije Dinama i jesenskom ustoličenju na pijadestal HNL-a Rijeke.

31.12.2016.
9:45
PIXSELL
VOYO logo

Rijeka je polusezonu 2016./2017. završila kao prvoplasirana momčad HNL-a i tako po prvi puta u svojoj povijesti osvojila titulu jesenskog prvaka sa šest bodova više od drugoplasiranog Dinama.

No, više od razlike u bodovima upada u oči podatak da Rijeka u jesenskom dijelu sezone nije izgubila niti jednu utakmicu. Skor im je 16 pobjeda i 4 neodlučena ishoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠAMPIONSKA RIJEKA U DRUŠTVU REALA: Izabranici Matjaža Keka obaraju rekorde i izluđuju dinamovce

Rijeka u društvu Reala

Samo su Rijeka i Real Madrid europske momčadi neporažene u tekućoj sezoni. Uz to, Rijeka je uzela jesenski naslov s najviše bodova u povijesti Hrvatske nogometne lige (52). Nitko nikad nije osvojio toliko bodova na polovici prvenstva.

Image

Dobro, tijekom povijesti sustav natjecanja bio je drugačiji, na zimsku stanku se odlazilo nakon manjeg broja odigranih kola, ali opet, 52 osvojena boda u vlasništvu je izabranika Matjaža Keka. No, kako je do toga došlo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo sebi napravio "medvjeđu" uslugu

Naime, Dinamo je proteklog ljeta sam sebi napravio "medvjeđu" uslugu prodavši skoro sve kvalitetno što je trčalo po maksimirskom travnjaku. Nakon što se Zdravko Mamić povukao s mjesta izvršnog predsjednika Dinama i postao samo "savjetnik" u klubu, poslije bratove ostavke i Zoran Mamić odlučio je otići iz Maksimira.

Umjesto njega, na mjesto trenera prve momčadi Modrih došla je legenda zagrebačkog nogometa i kluba iz Maksimirske 128 Zlatko Cico Kranjčar. I suočio se s odlascima igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tolika rasprodaja igrača nakon Mamićeve ere u klubu iznenadila je mnoge

Tolika rasprodaja igrača nakon Mamićeve ere u klubu iznenadila je mnoge. Ako se uzme u obzir Mamićeva politiku prodaje igrača za dobre novce, to možda i nije iznenađenje.

Naime, odlascima Pjace (Juventus 23 milijuna eura), Roga (Napoli 13,5 milijuna eura plus bonusi čime se transfer popeo na 18 milijuna eura), Brekala (Wolfsburg, 6 milijuna eura), Taravela (Gent, milijun eura) i Eduarda (Chelsea), Dinamo je zaradio blizu 50 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostao "samo" na Soudaniju, Schildenfeldu, Machadu, Ćoriću, Fernandesu i - klincima!

I Rijeka je prodavala, ali i pametno kupovala

I Rijeka je prodavala, ali za razliku od Dinama koji je doveo Jonasa (nije se baš iskazao) i pametno kupovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako brojke nisu egzaktne budući da iznosi transfera spadaju u domenu poslovne tajne, odlaskom Romana Bezjaka u redove bundesligaša Darmstadta prihod Rijeke od transfera u ljetnom prijelaznom roku premašio je brojku od 11 milijuna eura.

Image

Franko Andrijašević

Budući da je Rijeka još nešto dobila kroz bonuse iz transfera Ivana Močinića u Rapid i da do kraja sezone na račun riječkog prvoligaša treba sjesti još dva milijuna eura na račun transfera Marina Tomasova u Al Nassr kod Zorana Mamića, odnosno da je u transfer Marka Leškovića u Dinamo bio uključen Franko Andrijašević što se kasnije pokazalo kao pun pogodak, 2016. godina bila je iznimno uspješna po pitanju izlaznih transfera i kupljenih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali taj Franko...

Inače, 2016. godina bila je upravo nevjerojatna za Franka. Ukupno je odigrao 24 utakmice, što u dresu Lokomotive, što u dresu Rijeke, upisavši sjajnih 14 golova uz četiri asistencije.

Kako je praktički u svim susretima u kojima je nastupio, sudjelovao u barem jednom pogotku svoje momčadi, Andrijašević je ove godine i statistički jedan od najubojitijih veznjaka u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ovakav igrač kliznuo kroz ruke struci Hajduka i Dinama? Nitko ne zna. O ovom maksimirskom grijehu najbolje svjedoči izjava i konačno priznanje Tomislava Svetine na Skupštini kluba koja je bila održana 21. prosinca ove godine, a na kojoj je kazao kako je, gledajući iz trenutne prespektive, Franko njihova greška.

Uistinu je nevjerojatno kako je jedan takav igrač, koji je tijekom svojih prvih pet pravih prvoligaških sezona u 142 utakmice u svim natjecanjima postigao čak 47 golova, kliznuo kroz ruke struci Hajduka i Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o brojkama kakve nisu imali brojni napadači i koje ga već sada svrstavaju na osmo mjesto najboljih strijelaca HNL-a posljednje desetljeće, iza Vugrineca, Krstanovića, Kramarića, Čopa, Sharbinija, Ibričića i Sammira.

Dinamovo uspješno ljeto, ali...

Podatak da je čak sedam od deset najvećih transfera u klupskoj povijesti ostvareno u proteklih više od osam mjeseci godine na izmaku vrijedan je pažnje i pokazatelj kako se može zaraditi i pojačati, ali u tome ne smije se biti vođen neutaživom željom za zaradom. Što je u Maksimirskoj 128 već ustaljeni oblik kad su u pitanju transferi igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako bilo, ljeto je za Dinamo bilo rekordno i uspješno. Rekordno u zaradi, uspješno zbog plasmana u Ligu prvaka.

Zlatka Kranjčara sreća je pomazila i klub je uveo u najelitnije klupsko nogometno natjecanje. "Božica Fortuna" je, pak, Rijeci okrenula leđa kad je u pitanju Europa i Bijeli s Kantride koji svoje utakmice igraju na neosvojivoj tvrđavi zvanoj Rujevica nisu uspijeli izboriti Europu, čime su se mogli u potpunosti orijentirati na HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamov 'crni rujan'

Nakon ulaska u Ligu prvaka, u Maksimirskoj 128 kao da se sve srušilo. "Crni rujan" u kojem je Dinamo doživio poraze od Osijeka na svom terenu (1-0), debakl na Rujevici od Rijeke 5-2 i porazi u Ligi prvaka od Lyona na otvaranju (2-0) i Juventusa u 2. kolu skupine H (4-0) dao je naslutiti da na bordu zvanom Dinamo nešto opako ne štima.

Image

Brod se pokušao ispraviti na pravi put otkazom Kranjčaru i dovođenjem Mamićevog miljenika Ivajla Peteva koji u eri svog mandata nije uspio puno toga napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim forsiranja klupske filozofije davanja šansi mladim nogometašima koji su hrabro iznijeli teret i upisali se u negativne stranice spomenutog natjecanja kao najgora momčad u povijesti Lige prvaka.

No, ti hrabri klinci ipak nisu mogli u jesenskom dijelu sezone parirati Rijeci koja je na krilima najboljeg igrača HNL-a za 2016. godinu Franka Andrijaševića beskompromisno pomela ligašku konkurenciju i definitivno dala pečat kraju Dinamove dominacije u prvenstvu, a sebi priskrbila naziv šampionska Rijeka koja je na dobrom putu da ispiše nove stranice povijesti hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo