BIT ĆE OVO LUDI SUSRET / Ovako je Hrvatska do sada prolazila protiv Španjolske, danas će igrati svoju desetu međusobnu utakmicu

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Posljednji put hrvatska i španjolska vrsta su igrale u osmini finala EP-a 2021., a Španjolska je u ludoj utakmici pobijedila 5:3 nakon produžetaka

18.6.2023.
9:51
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Španjolske odigrat će danas u Rotterdamu svoju desetu međusobnu utakmicu, ovaj put za naslov u Ligi nacija. Španjolska zasad vodi s 5:3 u pobjedama, dok je jedan susret završio bez pobjednika. Prve četiri utakmice su bile prijateljske, a sljedećih pet službene. Gledajući samo službene oglede, Španjolska je upisala tri, a Hrvatska dvije pobjede.

Prvi španjolsko-hrvatski ogled odigran je u ožujku 1994. u Valenciji, gdje je Hrvatska pobijedila 2:0 golovima Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Španjolci do te utakmice nisu bili poraženi u 20 utakmica na svom terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNAJU ONI PROTIV KOGA IGRAJU /

Španjolci biranim riječima o Hrvatima: 'Nogometna povijest promijenila se Dalićevim dolaskom'

Image
ZNAJU ONI PROTIV KOGA IGRAJU /

Španjolci biranim riječima o Hrvatima: 'Nogometna povijest promijenila se Dalićevim dolaskom'

Šuker zabio prvi gol na stadionu u Sevilli

Pet godina poslije uslijedio je novi prijateljski susret u Sevilli, a Hrvatska je uveličala proslavu otvaranja Olimpijskog stadiona u glavnom gradu Andaluzije. Domaćin je pobijedio 3:1, a prvi gol na novom stadionu zabio je Davor Šuker u devetoj minuti. Strijelci za domaćine bili su Vicente Engonga (34.), Fernando Hiero (48.- 11 m) i Daniel Garcia (84.).

Treći susret, ponovo prijateljski, uslijedio je u veljači 2000. u Splitu, a sve je završilo bez golova. Posljednju prijateljsku utakmicu ove dvije reprezentacije su odigrale u Ženevi u lipnju 2006., a španjolska vrsta je pobijedila 2:1. Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u vodstvo u 14. minuti, a rezultat su preokrenuli Pernia (62.) i Torres (90+2.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska bolja u prvoj službenoj utakmici

Prvi pravi natjecateljski dvoboj uslijedio je 2012. godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, a Španjolska je slavila 1:0 golom Jesusa Navasa u 88. minuti. Hrvatska se nakon tog poraza vratila kući, dok su Španjolci stigli do finala i u borbi za zlato deklasirali Italiju, obranivši naslov prvaka osvojen četiri godine ranije na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Hrvatska je uzvratila Španjolcima na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj ostvarivši pobjedu u skupini 2:1. Španjolska je povela golom Alvara Morate (7.), no Hrvatska je okrenula rezultat golovima Nikole Kalinića (45.) i Ivana Perišića (87.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težak poraz u Ligi nacija

Uslijedila su dva susreta u Ligi nacija. U rujnu 2018. Španjolska je deklasirala Hrvatsku 6:0, što je najteži poraz hrvatske reprezentacije u povijesti. Golove za španjolsku vrstu zabili su Saul Niguez (24.), Marco Asensio (33.), Lovre Kalinić (35.-ag), Rodrigo (49.), Sergio Ramos (57.) i Isco (70.).

U uzvratu u studenom u Zagrebu Hrvatska je pobijedila 3:2, a gol za pobjedu zabio je Tin Jedvaj u trećoj minuti sudačke nadoknade. Bio je to njegov drugi gol na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put hrvatska i španjolska vrsta su igrale u osmini finala EP-a 2021., a Španjolska je u ludoj utakmici pobijedila 5:3 nakon produžetaka. Hrvatska je povela, Španjolska je uzvratila s tri gola u nizu, da bi Dalićevi odabranici golovima u 85. i 90+2. minuti uspjeli izboriti produžetak. U dodatnih pola sata Španjolska je zabila dva gola za konačnih 5:3.

Inače, Hrvatska je bila uspješna u produžecima u šest od sedam slučajeva, a jedini put kada Vatreni nisu slavili je upravo kada su igrali protiv Španjolske na Euru 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo