OPET JE ZABIO: / Lewandowski nadmašio Šukera i odveo Poljsku na Euro

Image
Foto: AFP, JANEK SKARZYNSKI

Aktualni svjetski nogometni prvaci Nijemci izborili su plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine nakon što su u susretu posljednjeg kola D skupine u Leipzigu pobijedili Gruziju s 2:1.

11.10.2015.
22:58
AFP, JANEK SKARZYNSKI
VOYO logo

Plasman na EP osigurala je i Poljska koja je u izravnom sudaru za drugo mjesto u Varšavi pred 57.000 gledatelja pobijedila Irsku s 2:1. Irci su na koncu treći i igrat će u dodatnim kvalifikacijama.

Njemačka se mučila protiv Gruzije

Njemačka je teškom mukom stigla do pobjede i prvog mjesta u skupini. Elf je u prvom poluvremenu uputio 16 udaraca prema vratima Nukrija Revišvilija, no nije uspio probiti gruzijski bunker. Prvi pogodak vidjeli smo u 50. minuti kada je Thomas Müller realizirao kazneni udarac. No, tri minuta kasnije Gruzija je izjednačila golom Jabe Kankave. Ipak, senzaciju je spriječio Max Kruse golom u 79. minuti za pobjedu svjetskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska je u Varšavi identičnim rezultatom pobijedila Irsku. Poljska i Irska su posljednje kolo dočekale bodovno izjednačene (18), uz podatak kako je prvi susret u Dublinu završio 1:1. To je značilo da rezultati 0:0 i 1:1 donose Poljacima drugo mjesto, a 2:2 i svaki drugi remi s više golova gura Irsku na drugo mjesto. Domaćin je poveo u 13. minuti sjajnim pogotkom Gregorza Krychowiaka sa 25 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gibraltar negativni rekorder

Tri minute kasnije izjednačio je Jon Walters iz jedanaesterca, a u posljednjim minutama prvog dijela Robert Lewandowski je doveo Poljsku u novo vodstvo. Bio je to njegov 13. pogodak u kvalifikacijama čime je izjednačio rekord Davida Healyja iz kvalifikacija za EP 2008. Ujedno je prestigao našeg Davora Šukera koji je u kvalifikacijama za EP 1996. postigao 12 golova. Fantastičnom napadaču Bayerna ovo je 15. pogodak u posljednjih šest nastupa za klub i reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu bez rezultatske važnosti Škotska je pobijedila Gibraltar 6:0. Gibraltar je tako svoje prve kvalifikacije završio s deset poraza 56 primljenih golova čime je srušio rekord San Marina (53).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je na koncu osvojila prvo mjesto u skupini s 22 boda, Poljska je osvojila bod manje, a Irska 18 bodova. Škotska ima 15, Gruzija devet, dok je na začelju Gibraltar bez bodova.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo