NIJEMCIMA UKRALI WUNDERKINDA / Operacija njegova dolaska bila je kao scena iz špijunskog trilera: 'Uvijek sam razmišljao zaigrati za Hrvatsku'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL - U-19 Hrvatska: Ilustracija

Jakov Šuver iz Stuttgarta zaigrat će za U-19 Hrvatsku. Riječ je o jednom od najvećih potencijala u Njemačkoj u svom godištu. Tepaju mu da je 'wunderkind'

2.11.2021.
15:05
Matija Habljak/PIXSELL - U-19 Hrvatska: Ilustracija
VOYO logo

"Kapetan Njemačke ostavio je Elf i odabrao hrvatsku reprezentaciju. Vatreni tako dobivaju novog stopera, 18-godišnji Jakov Šuver (2003. godište) iz Stuttgarta, u Karlovcu će se premijerno predstaviti u našem dresu pod vodstvom Josipa Šimunića u juniorskoj (U-19) reprezentaciji na kvalifikacijskom turniru na Europsko prvenstvo na kojem su od 10. do 16. studenoga protivnici Gibraltar, Armenija i Škotska", javljaju Sportske novosti.

Veliki je to uspjeh HNS-a, koji je Elfu "ukrao iz svlačionice“ talentiranog mladića i još više pojačao taj balon talentiranih mladih hrvatskih reprezentativaca, iz kojeg se crpe igrači i za A selekciju. Radi se o ofenzivcu, krilnom igraču kojem je najbolja uloga lijevo krilo, iako se dobro snalazi i na desnom, a riječ je o jednom od najvećih potencijala u Njemačkoj u svom godištu. Tepaju mu da je “wunderkind"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PEH ZA IZBORNIKA /

Veliki udarac za Dalića uoči ključnih kvalifikacijskih utakmica za SP. Ozlijedio mu se jedan od važnijih igrača

Image
PEH ZA IZBORNIKA /

Veliki udarac za Dalića uoči ključnih kvalifikacijskih utakmica za SP. Ozlijedio mu se jedan od važnijih igrača

Nastavlja se trend

Nastavlja se tako trend dovođenja igrača iz Njemačke nakon što je Zlatko Dalić u novije doba u A vrstu uvrstio Josipa Stanišića i Luku Sučića, a Šimunić je sad pozvao njih 4 četvoricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put hrvatski dres odjenut će tako Jakov Šuver, stoper druge ekipe Stuttgarta koji s njome igra u Regionalnoj ligi. Tu su već poznata imena Franjo Ivanović iz Augsburga i Gabrijel Vidović iz Bayerna, a posebna priča je Noah Phil Pesch iz Bayera iz Leverkusena.

Pesch je rođen 18. svibnja 2005. i bit će prvi šesnaestogodišnjak koji će zaigrati za U-19 reprezentaciju Hrvatske u kvalifikacijama. Već je neko vrijeme u našem sustavu, imao je pet prijateljskih nastupa, no sada bi se trebao dogoditi i službeni. Ne priča hrvatski jezik a tata mu je Nijemac. Majka Klaudija je iz Murvica pokraj Zadra, a kažu da je Noah posebno vezan za djeda. Njezinog oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošao pripreme s prvom momčadi Leverkusena

O kakvu se talentu radi nešto govori podatak da je već ovog ljeta prošao pripreme s prvom ekipom Leverkusena i igrao tri prijateljske utakmice. To što ga još nisu uzeli u seniorsku momčad za prvenstvo samo je pitanje vremena, govori stručnjaci. U juniorskoj Bundesligi ima šest nastupa ove sezone, od toga četiri starta i tri zabijena gola.

"HNS je imao vrlo angažiran odnos prema njemu. Još kad je imao 15 godina zvali smo ga prvi put. I njega i dvije godine starijeg brata Leona Matu Pescha, koji je sada na pretpozivu. U lipnju ove godine, kad je bio u našem kampu u Svetom Martinu na Muri, pozvali smo i roditelje. Otac je bio vrlo zadovoljan pažnjom koju im posvećujemo", kazao je HNS-ov tajnik za mlađe kategorije Josip Tomaško za SN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moji roditelji nikad nisu pravili neki pritisak na mene'

"Uvijek sam razmišljao zaigrati za Hrvatsku, sad sam konačno odlučio to i napraviti, obući hrvatski dres", odgovorio je Šuver u prvom javnom nastupu za hrvatske medije.

"Moji roditelji nikad nisu pravili neki pritisak na mene. Vazda sam imao slobodu da sam donosim odluke, tako je bilo i kod izbora da igram za Hrvatsku. Roditelji su iz sela Donji Kladari kraj Modriče, ali u Stuttgartu žive još od 1993. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijel Lučić, HNS-ov ključni čovjek za Njemačku koji godinama volonterski veže nogometaše koji su "naše gore list“ i njihove roditelje, te ih usmjerava prema "kockastom“ dresu, i tajnik mlađih kategorija HNS-a Josip Tomaško još jednom mogu nazdraviti šampanjcem. Radili su na Šuveru tijekom godina…

Jakove, gledaj gdje ti srce kuca'

"Više puta sam mu govorio: 'Jakove, gledaj gdje ti srce kuca, kod nas ti je mjesto'. Dugo je vagao, da bi me jednog dana nazvao i kazao: 'OK, tu sam, spreman sam, želim igrati za Hrvatsku', otkrio Lučić za SN koji piše kako je operacija njegova dolaska pod okrilje HNS-a bila je kao scena iz špijunskog trilera...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je igrao službene utakmice za Njemačku morali smo dobiti odobrenje FIFA-e. Prvo smo poslali zahtjev DFB-u da nam dostavi papir na kojem se vidi koje je sve susrete igrao za njih, što je jedan od FIFA-nih uvjeta. Nisu se baš žurili, mogu ih razumjeti. No, kad smo trebali kompletnu dokumentaciju poslati u Zürich, iskrsnuo je problem. Hrvatska putovnica mu je istekla, a novu nije izvadio. Ekspresno smo dogovorili da u Zagreb doleti avionom, u zračnoj luci čekao ga je automobil, dovezli smo ga izravno u MUP u Petrinjsku u ured gdje mu je napravljena putovnica za petnaest minuta. Bio je impresioniran tom akcijom, koja se odvila početkom listopada. Isti dan poslali smo sve FIFA-i, koja je jako brzo riješila predmet i eto Jakov će ovaj mjesec debitirati za Hrvatsku", ispričao je Tomaško.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo