PREOKRET NA POMOLU

ODLUKA KOJU NITKO NIJE OČEKIVAO: FIFA više ne želi dodjeljivati Zlatnu loptu?!

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) mogla bi odustati od dodjele Zlatne lopte, prestižne nagrade najboljem igraču svijeta.

Zlatna lopta dijeli se od 1956. godine, ali je sve do 2010. organizacija bila u rukama magazina France Football. Posljednjih su godina FIFA i spomenuti časopis zajednički dodjeljivali nagradu, osim novinara, pravo glasa su dobili i izbornici i kapetani svih svjetskih reprezentacija, a priznanje je službeno dobilo naziv FIFA Zlatna lopta.

Samo Messi i Ronaldo

No, kako navodi Marca, ugovor dviju strana istječe ove godine, a pregovori o nastavku suradnje su zasad neuspješni. Glavni razlog navodno leži u želji novog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina da krovna svjetska nogometna organizacija ima svoju ekskluzivnu nagradu, kao što je imala od 1991. do 2009. godine. Dođe li do raskola, za vjerovati je da će dodjelu Zlatne lopte ponovno samostalno preuzeti France Football i da ćemo opet imati dvije godišnje nagrade.

Zanimljivo, otkad Zlatnu loptu zajednički organiziraju FIFA i France Football, priznanje su osvajala samo dvojica nogometaša – Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Svi su ostali bili u sporednim ulogama. I za ovu je godinu veliki favorit Ronaldo koji se popeo na europski tron i s Real Madridom i s reprezentacijom Portugala.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr