Pogledajte kako će izgledati arhitektonsko čudo protiv kojeg se buni pola Zagreba!

Priča o kontroverznom kampu hrvatske nogometne reprezentacije dobila je i svoj konkretan izgled.

27.10.2014.
13:58
VOYO logo

Radi se, podsjetimo, o budućem kampu koji će prvenstveno biti namijenjen pripremama svih hrvatskih reprezentacija. Gradonačelnik Milan Bandić za taj je projekt HNS-u ustupio Svetice i tim potezom podijelio Zagreb. Naime, veliki je broj građana koristio Svetice za rekreaciju budući da su tamošnji atletski stadion i drugi kapaciteti bili otvoreni za javnost. No, stavljanjem pod okrilje HNS-a, takva privilegija nestaje što je izazvalo veliko nezadovoljstvo, a koristi od održanih prosvjeda, kao i u mnogim drugim slučajevima, nije bilo.

HNS je tako raspisao natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko-nogometni centar koji je provelo DAZ, a na natječaj je do roka za predaju natječajnih radova, 14. listopada 2014. godine, zaprimljeno deset radova. Ocjenjivački sud je većinom glasova odlučio prvu nagradu i novčani iznos od 144.000,00 kuna dodijeliti radu tvrtke PROARH u čijem su projektnom timu sudjelovali Davor Mateković, Tomislav Stojan, Vedrana Jančić, Jadranko Kereković, Vedran Pavličević, Mirna Malez, Ivor Pučar i Vito Boševski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo što je natječaj uspješno okončan. Vidjeli smo nekoliko odličnih rješenja, a ispred HNS-a mogu reći kako smo vrlo zadovoljni nagrađenim rješenjem. Iz projekta je jasno kako ćemo dobiti jedan vrhunski sportski kompleks, koji zadovoljava sve potrebe našeg Saveza, ali koji donosi novu vrijednost i našim atletičarima kao i građanima Zagreba koji će imati mogućnost korištenja raznih sadržaja", izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Ocjenjivački sud je uz usklađenost rada s uvjetima raspisa valorizirao i primjerenost prostornog koncepta, funkcionalne, estetske, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja, održivost energetskog rješenja te racionalnost i ekonomičnost izgradnje i održavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/98yiuh0gM30

"Veselimo se što ćemo, uz pomoć FIFA-e i UEFA-e, Zagrebu i Hrvatskoj osigurati vrhunsku novu sportsku infrastrukturu. Od prigodnog stadiona koji će moći koristiti naše mlade i ženske reprezentacije, kao i atletičari, preko nogometnih terena za razvoj naših mladih nogometaša do dodatnih sadržaja za građane za rekreaciju i odmor, Svetice će biti na ponos Gradu. HNS je spreman za početak radova, no moramo ispoštovati proceduru, pričekati sve dozvole i odluku Gradske skupštine", dodao je Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji na službenoj internetskoj stranici HNS-a, predviđa se izgradnja manjeg stadiona s nogometnim igralištem i atletskom stazom te natkrivenom tribinom koja će primati do 3.000 gledatelja, a uz središnji teren predviđena su još tri nogometna terena (dva s umjetnom i jedan s prirodnom travom).

Nezadovoljstvo dijela javnosti u HNS-u pokušavaju ublažiti informacijom da će 4000 kvadratnih metara duž zapadnog i južnog perimetra parcele bit će odvojeno za lokalnu zajednicu. Teren za mali nogomet, košarku, trim-staza, gimnastika na otvorenom, dječje igralište i zona relaksacije bit će otvoreni za javnost kada tereni nisu u profesionalnom pogonu, ističu iz HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar centra nalazit će se i konferencijski centar koji zadovoljava potrebe za trajnom edukacijom službenih osoba i trenera, a u okviru konferencijskog centra postoje brojne mogućnosti uključivanja lokalne zajednice u razne edukativne aktivnosti.

Arhitekti su u svoj koncept uključili element zelenila, svjesni blizine parka Maksimir, pa su objekti proviđeni unutarnjim dvorištima/trgovima koji pružaju prirodno osvjetljenje i ventilaciju te obogaćuju javni prostor korisnika. Brončano-zlatna patina kroz cijeli centar podsjeća, pak, na jedno od najvećih postignuća hrvatskog sporta, brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo