BOBANOVO KOLJENO / Obljetnica neodigrane utakmice na Maksimiru koja je za mnoge obilježila početak Domovinskog rata

Image
Foto: Screenshot: You Tube

Tog 13. svibnja 1990. godine gostujući navijači počeli su uništavati prvo Zagreb, a onda i maksimirski stadion, a tadašnja milicija ništa nije poduzimala

13.5.2024.
14:47
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Prije točno 34 godine na Maksimiru se trebala odigrati nogometna utakmica između Dinama i beogradskog kluba pod simbolom crvene zvijezde.

Image
32 GODINE OD NIKAD ODIGRANOG DERBIJA /

Zastrašujuće priznanje milicajca kojeg je Boban udario: 'Nagovarali su me da mu pucam u leđa, da ga ubijem'

Image
32 GODINE OD NIKAD ODIGRANOG DERBIJA /

Zastrašujuće priznanje milicajca kojeg je Boban udario: 'Nagovarali su me da mu pucam u leđa, da ga ubijem'

Tog 13. svibnja 1990. godine gostujući navijači počeli su uništavati prvo Zagreb, a onda i maksimirski stadion, a tadašnja milicija ništa nije poduzimala. Pendreke su na svojim leđima osjetili samo zagrebački navijači koji su se, eto, usudili nešto prigovoriti, a sve ono što se dalje događalo postalo je simbolom hrvatskog otpora i na neki način zapravo početkom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto manje od dva tjedna prije utakmice u Hrvatskoj su održani prvi višestranački izbori na kojima je pobijedio HDZ s Franjom Tuđmanom, a klub iz Srbije stigao je u Zagreb praćen velikim brojem navijača koji su došli uništavati simbol Zagreba i Hrvatske.

Delije su nakon demoliranja donje južne tribine, krenuli i prema običnim navijačima koji su bili smješteni na gornjem Jugu. U tadašnjoj delegaciji Crvene zvezde bio je Željko Ražnatović Arkan, koji će brzo nakon događaja na Maksimiru ubijati po Slavoniji, a mnogi navijači Dinama tribine su zamijenili rovovima gdje su neki i poginuli u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pištolj je bio napunjen, ali Refik nije htio pucati

Navijači sa sjeverne tribine u jednom su trenutku provalili na travnjak i krenuli prema Delijama. Tek tada se uključila režimska policija i brutalno krenula mlatiti hrvatske navijače. Tu nepravdu više nije mogao gledati ni tada golobradi Zvonimir Boban koji je u jednom trenutku udario milicajca.

Kasnije se doznalo da je Refik Ahmetović, milicajac kojeg je Boban udario tog dana, bio vrlo blizu da puca u Bobana jer su mu tako sugerirale njegove kolege. Pištolj je bio napunjen, no Ahmetović ipak nije htio otići toliko daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodigranu utakmicu prenijeli su i svi vodeći svjetski mediji, a CNN ju je uvrstio među pet utakmica koje su obilježile svjetsku povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kad će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je prije utakmice Dinama i Zvezde na izborima pobijedila stranka koja se zalagala za neovisnost. No događaji 13. svibnja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Europi nakon poraza nacista 1945. godine. Buduća Milanova zvijezda Zvonimir Boban udario je policajca koji je prije toga napao jednog od Dinamovih navijača", napisao je CNN.

Uoči 34. obljetnice oglasili su se i Bad Blue Boysi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povodom 34 godine od nikad odigrane utakmice protiv Crvene zvezde danas će prvi put nakon dugo vremena predstavnici kluba, bivši Dinamovi igrači i akteri te neodigrane utakmice i Bad Blue Boysi odati počast, položiti vijence i zapaliti svijeće na spomeniku posvećenom svim Dinamovim navijačima i Bad Blue Boysima koji su poslije te utakmice tribine zamijenili rovovima i svoje živote položili na oltar Domovine. Okupljanje je u 17.15 na stepenicama iza blagajni za prodaju ulaznica."

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo