NOVA VRSTA 'DOPINGA' POHARALA NOGOMETNE SVLAČIONICE: / Francuzi su protiv Hrvatske imali pomoć sumnjivog proizvoda?

Image

Ne treba se sada zanositi idejom da će Francuzima oduzeti naslov i dati ga Hrvatskoj

23.9.2019.
18:36
VOYO logo

Žvakaća guma koju je patentirala američka vojska našla se pod povećalom nakon što je otkriveno da su je koristili nogometaši PSG-a uoči utakmice s Real Mdridom.

Radi se o proizvodu bez šećera koji je obogaćen B vitaminom i u sebi sadrži 50 miligrama kofeina. Nogometaši ih konzumiraju malo prije početka utakmice jer je za apsorpciju stimulansa iz žvakaće, koji aktiviraju živčani sustav i smanjuju osjećaj umora, potrebno samo pet minuta. Što je puno manje nego pola sata koliko treba za apsorpciju kofeina iz kave ili energetskog napitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se službeno ne smatra dopingom ta je žvakaća guma pod nadzorom Svjetske antidopinške agencija (WADA).

120 paketa

Ono što je posebno zanimljivo za hrvatsku javnost je to što je francuska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji imala zalihu od 120 paketa, piše Teller Report. Pretpostavlja se i da su ih koristili i uoči finala SP-a, a potvrđeno je i su je Francuzi konzumirali na EP-u 2016. Ideja za konzumaciju proizvoda, koji se može pronaći u slobodnoj prodaji, navodno je predložio BlaiseMatuidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

France's forward Antoine Griezmann (L) shakes hands with Croatia's coach Zlatko Dalicat the end of the Russia 2018 World Cup final football match between France and Croatia at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 15, 2018. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

"Nisam siguran koliko su te žvakaće gume učinkovite. One su na raspolaganju igračima, na stolu su u sredini svlačionice zajedno s ostalom energetski bogatom hranom kao što su orašasti plodovi. Može ih uzeti tko želi, nitko ne tjera igrače da ih uzmu", rekao je liječnik francuske reprezentacije Franck Le Gall.

S obzirom da se ova žvakaća opet našla pod povećalom javnosti Svjetska antidopinška agencija namjerava sve temeljito provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo