NIŠTA VIŠE NE BI BILO ISTO: / Španjolski sport bi mogao doživjeti veliki udarac

Image
Foto: AFP

Na regionalnim izborima u Kataloniji, pobjedu su odnijele separatističke stranke, koje namjeravaju da u roku od 18 mjeseci proglase nezavisnost ove španjolske pokrajine.

28.9.2015.
9:25
AFP
VOYO logo

Još prije nekoliko dana čelnici La Lige upozorili su da, u slučaju da se Katalonija odcijepi od Španjolske što će, ruku na srce, biti jako teško jer službeni Madrid će napraviti sve da do toga ne dođe, Barcelona neće moći igrati u najvišem rangu španjolskog nogometa.

"Španjolski zakon o sportu vrlo je jasan. Jedini ne-španjolski natjecateljski klubovi dolaze iz Andore. To znači da, ukoliko se Katalonija odvoji od Španjolske, kao što su nacionalisti obećali da će učiniti ako pobjede na nedjeljnim izborima, Primera bi bila bez katalonskih klubova", izjavio je predsjednik La Lige Javier Tebas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Nitko ne može niti zamisliti takav scenarij

No, Tebas je prije tri dana isto tako dao do znanja...

"Primera je ništa bez Barcelone. Ne mogu isto gledati ligu sa i bez Barcelone. Mislim da se takvo što neće dogoditi jer će Katalonija i dalje nastaviti bio dio Španjolske. I ostale Španjolce će se valjda isto tako nešta pitati valjda o nezavisnosti Katalonije. Ovo je liga svih Španjolaca"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Barcelonu, tu je i još jedan klub iz Barcelone, Espanol. I on bi poput svog velikog gradskog "brata" izletio iz La Lige u slučaju neovisnosti Katalonije. No, ima tu još košarkaških, rukometnih i drugih sportskih kolektiva koji više ne bi bili dio sportske Španjolske.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

No, zaista je nezamislivo da Barcelona sljedeće sezone ne igra u Primeri. Zamislite da u Primeri više ne gledamo Messija, Rakitića, Iniestu, Mascherana, Suareza, Neymara i druge velike zvijezde europsog nogometa. Ako bi se to dogodilo, bio bi to ogroman udarac za španjolski isport općenito. Milijuni eura i sportski ponos Španjolske bili bi bačeni u vjetar, u blato. Barcelona je jedan od najprepoznatijih brendova španjolskog sporta i Španjolske općenito i gubitak takve sportske institucije bio bi ravan gubitku pokrajine Katalonije. Jer, nogometni klub Barcelona i jest-Katalonija!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠOK U KATALONIJI: /

Ozlijedio se Lionel Messi!

Image
ŠOK U KATALONIJI: /

Ozlijedio se Lionel Messi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo