ANDREJ KRAMARIĆ ZA NET.HR: / 'Nisam imao priliku pokazati u reprezentaciji ovo što radim u Njemačkoj. To na neki način i nije moja krivica'

Image

Razgovarali smo s Andrejom Kramarićem nakon pogotka Bayernu

31.1.2021.
17:09
VOYO logo

Sjajni reprezentativac Hrvatske Andrej Kramarić nastavlja oduševljavati njemačku, ali i hrvatsku nogometnu javnost. U subotu je i u 19. kolu Bundeslige nastavio svoju golgetersku seriju i zabio Bayernu iz Munchena, odnosno velikom Manuelu Neueru. Sad je na pet golova u tri posljednja odigrana dvoboja u prvenstvu za Hoffenhaim ovog mjeseca...

Image

Hoffenheim's Croatian forward Andrej Kramaric celebrates scoring the first goal for his team during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich v TSG 1899 Hoffenheim in Munich, southern Germany on January 30, 2021.,Image: 587303574, License: Rights-managed, Restrictions: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO, Model Release: no

KRAMARIĆ PROGOVORIO O TRANSFERU U BAYERN, MANDŽUKIĆU, DINAMU…: ‘Volio bih otići u jedan takav klub’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRAMARIĆ PROGOVORIO O TRANSFERU U BAYERN, MANDŽUKIĆU, DINAMU...: /

'Volio bih otići u jedan takav klub'

Image
KRAMARIĆ PROGOVORIO O TRANSFERU U BAYERN, MANDŽUKIĆU, DINAMU...: /

'Volio bih otići u jedan takav klub'

Nakon dvije uzastopne utakmice u kojima je Koelnu i Herthi zabio po dva gola i sa 74 gola u prvenstvu, te postao Hrvat s najviše postignutih golova u Bundesligi (za dva pogotka prestigao legendarnog Ivicu Olića), Krama je ovog puta zatresao mrežu jednom pri rezultatu 2:0 za Bavarce, u gostujućem 4:1 porazu.

ANDREJ KRAMARIĆ ZA NET.HR: ‘Dinamo je bio moj klub, ali Rijeka mi je dala više. Možda je vrijeme za promjene’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je na odličnih 18 golova u svim natjecanjima za Hoffenhaim (ukupno na 75 ligaških), od toga ih u prvenstvu u ovoj sezoni ima 12. Javio nam se Andrej Kramarić iz Njemačke u nedjelju poslijepodne i samo za Net.hr podijelio dojmove svoje još jedne sjajne sezone kao i zanimanja Bayerna za njega, a osvrnuo se i na svoju toliko, od strane navijača i medija osporavanu ulogu i učinkovitost u reprezentaciji, odnosno poziciju na kojoj (ne)igra.

'Sretan sam što me zdravlje služi'

NER.HR: Andrej, što ima tako dobro u vašim nogama i ove sezone u dresu Hoffenhaima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Teško mi je sad nešto posebno izdvojiti. Sretan sam i zadovoljan što sam u ovakvoj formi. Moram kazati da sam sretan što me donekle zdravlje služi, što je svakom sportašu najbitnije. Jer, u protivnom ne bi bio u mogućnosti postizati ovakve rezultate, golove, imati ovakvu statistiku... Moram isto tako kazati kako bi mi sezona možda bila još i bolja da me nije spriječila ta korona koja mi se dogodila nažalost nakon reprezentacije, pa nisam bio u mogućnosti odigrati više utakmica za Hoffenhaim. Nema tu tajni, jednostavno sam nastavio što sam radio praktički od prvog dana od kad sam došao u Bundesligu. Uživam u Njemačkoj, sve mi se poklopilo na najbolji mogući način. Nadam se da će to još dugo trajati.

NET.HR: Neki stručnjaci, među njima i slavni Lothar Matthäus, rekli su da ste igrač upravo za Bayern. Stalno vas povezuju s bavarskim gigantom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Naravno da ti gode takve poveznice, kad vas povezuju s najvećim njemačkim klubom i jednim od najvećih klubova svijeta. Kad ti jedna takva osoba kao Lothar Matthäus kaže da vrijediš za Bayern, to su onda velike riječi i veliko priznanje. To ti daje dodatnu motivaciju da budeš još bolji i da probaš postići još bolje rezultate. Godi godi, kako ne...

NET.HR: Jeste li zadovoljni trenutno 12. mjestom Hoffenhaima u Bundesligi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Naravno da neću reći da sam zadovoljan jer nisam. No, isto tako znam da to može puno bolje izgledati nego što trenutno izgleda, onako kao što je to bilo prijašnjih godina. Nažalost, dogodilo se nekoliko ozljeda u momčadi gdje prvotimci nisu bili u stanju igrati. Mi nemamo širinu i takvu kvalitetu poput nekih većih klubova. Jasno da u takvim okolnostima je i naša kvaliteta igre na terenu pala, što se jako dobro vidi i na tablici. Donekle se polako vraćamo, možda bi mogli sad mogli početi bolje igrati. Ali opet, jedna do dva igrača nedostajat će nam praktički do kraja sezone. No, što je, tu je. Moramo to tako sve prihvatiti, naravno da u tom segmentu nisam najsretniji, volio bi da igramo puno bolje, da kreiramo puno više prema naprijed. Jasno, to bi davalo onda i puno više mogućnosti i meni onda za još više golova.

NET.HR: Trenutno ste 20. na listi strijelaca među stranim igračima u Bundesligi svih vremena, ali kad se pogleda prosjek koliko vam je minuta trebalo za jedan pogodak, opako bode u oči podatak iz hrvatskih medija da ste sad četvrti stranac u povijesti elitnog njemačkog nogometnog natjecanja. Ispred vas su samo Robert Lewandowski sa 259 golova, Pierre Emerick Aubameyang u dresu Borussije sa 98 golova, te Roy Makaay koji je zabio 78 pogodaka kad je nastupao za Bayern, naravno svi imaju manje minuta prosječno za gol. Ukupno ste prema Transfermarktu zabili 88 golova u Njemačkoj u svim natjecanjima, od kad ste došli na posudbu iz Leicestera u sezoni 2015./2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Frankfurt's German defender Martin Hinteregger (L) fights for the ball with Hoffenheim's Croatian forward Andrej Kramaric during the German first division Bundesliga football match between Eintracht Frankfurt and TSG 1899 Hoffenheim in Frankfurt am Main, western Germany, on October 3, 2020.,Image: 561322058, License: Rights-managed, Restrictions: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO, Model Release: no

'Moja statistika jako puno govori o meni što sam napravio dosad u Njemačkoj'

KRAMARIĆ: Kad čujem takva neka imena u takvoj statistici, nogometaše koji se nalaze u bundesligaškoj povijesti poput najboljeg Lewandowskog i jednog Makaayja, moram vam biti iskren i priznati da to zvuči nerealno i nestvarno. Teško mi je u takvo što uopće i povjerovati. To priznanje, statistika, kako god, jako puno govori o meni što sam napravio dosad ovdje. Začuđujuće i nestvarno.

NET.HR: Definitivno, o tome sanjaš kad si mali, to je ono nešto čemu stremiš kad postaješ nogometaš, kad prolaziš kroz mlađe selekcije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Jasno da je. O takvim stvarima baš sanjaš kao klinac. Igrat u manjem klubu, zabijati velikim klubovima, igrati za najbolji klub i zabijati najvažnije golove u najvažnijim trenucima. To su snovi, moji snovi koji mi se sad ostvaruju. Lijepo je to u svakom slučaju.

NET:HR: Dojam je nakon svega da ste prerasli Hoffenhaim, kako je došlo vrijeme za odlazak u neki veći klub?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: To me zadnjih godina non stop ispituju. Svi se nekako čude što radim još u Hoffenhaimu. No, želim reći onima koji ne znaju kako je Hoffenhaim TOP klub, a ne super klub, samo što se ne zove Borussia Dortmund ili Bayern i nema možda kvantitetu navijača kao spomenuti ili neki drugi, ali Hoffenhaim kao Hoffenhaim je stvarno izvanredan klub. Iz tog razloga sam tu već skoro 5 godina. Naravno da je tu bilo poveznica i priča za neke transfere. Pogotovo sad za vrijeme posljednjeg prijelaznog roka kad su me povezivali s Bayernom. Nažalost, to se možda i nije realiziralo. No, kad se priča o takvim klubovima, naravno da bi bilo normalno za svakog igrača za svako dijete koje sanja o takvim klubovima, da razmišlja otići u takvu jednu nogometnu sredinu.

NE.HR: Pisalo se o zainteresiranosti Bayerna za vas. Sad kad ste ovo rekli, znači bilo je tu istine. Nisu u pitanju spekulacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Ma bilo je tu kontakta, ali to se događalo zadnja dva-tri dana prijelaznog roka. No, situacija s koronom i time što je Hoffenhaim kao klub tražio previše odštete, čime je meni automatski bilo jasno da će tu biti teško nešto napraviti, kumovali su tome da na kraju nisam otišao put Munchena. Bayern isto nije htio trošiti, zapravo su samo potrošili na Sanea, njega su prvenstveno ciljali. Nažalost, korona čini svoje u današnjem svijetu, utječe na sve, tako da se iz financijskih razloga neke stvari nisu dogodile, realizirale.

NET.HR: Nekako kad vas ovako slušamo, kao da vam je žao što niste postali igrač Bayerna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Ma nije, dokle god ja igram, dokle god zabijam, obaram rekorde, u svakom slučaju ne žalim. Treniram, igram, veselim se, trudim se biti što bolji, što više davati na terenu, što više zabijati. Neka bude tako još dugo vremena.

'Statistika u reprezentaciji je mogla i trebala biti puno bolja'

NET.HR: Od svih golova koje ste zabili, koji vam je najdraži?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Au, ne znam točno, ali kad već moram izdvojiti, onda bi to bilo 4 gola Borussiji u Dortmundu, kao i dva gola Bayernu.

NET.HR: Pamtite li prvi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Pamtim, dogodilo se to 2016., početak godine, prva utakmica Juliana Nagelsmanna protiv Werdera iz Bremena u Bremenu.

NET.HR: Sve pamtite, zabijate, tko zna, možda vam se na ljeto osmjehne neki transfer u veći klub...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Vidjet ćemo, vidjet ćemo kako će se to sve odviti. Ima još vremena do tada.

Image

MOSCOW, RUSSIA - JULY 13, 2018: Head coach Zlatko Dalic and Ivan Rakitic, goalkeeper Lovre Kalinic, Milan Badelj, Andrej Kramaric and Filip Bradaric (L-R background) of the Croatian men's national football team during a training session ahead of the 2018 FIFA World Cup final match against France, at Luzhniki Stadium. Mikhail Japaridze/TASS,Image: 377740465, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

NET.HR: Ne možemo vas ne pitati i o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Kako gledate na nastupe u Ligi nacija, svojom igrom i ulogom u momčadi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Kad o tome pričamo, onda moram biti potpuno iskren i kazati da to može biti puno bolje, s obzirom što nisam do sad bio nekako standardan, nisam imao priliku pokazati u dresu Hrvatske ono što je zapravo Andrej Kramarić u Bundesligi. No, kazao bih isto tako da to na neki način i nije moja krivica. Jer, često se događalo da sam igrao na drugim pozicijama, a jasno da kad igrač ne igra na svojoj poziciji, da ne može najviše profitirati. Jasno je i to da sam ja s reprezentacijom napravio velike stvari, da neke stvari nikad neću zaboraviti poput Ukrajine i golove koji su nas zapravo odveli prema Rusiji, finale SP-a... Stvarno, to su bile bajne priče. Ali sad, u svakom slučaju ono što sam htio kazati je da znam da mogu i, naravno, uz pomoć da kažem drugih ljudi, statistika u reprezentaciji je možda mogla i trebala biti puno bolja.

NET.HR: Koja vama pozicija u principu najviše odgovara, što točno igrate u Hoffenhaimu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: U Hoffenhaimu sam ja praktički neki ofenzivni vezni. Znači, ne igram špicu, ono što sam u nekim trenucima možda igrao u reprezentaciji ili krilo, desetka sam ili ofenzivna osmica bio dosad u Bundesligi sa tzv. slobodnim kretanjima. Ali, jasno da su se ispred mene nalazili, tj nalaze se onda ili jedan klasični napadač koji fiksira obrambene igrače, i onda tu tražim prostor među linijama, odnosno tamo gdje se oslobađa prostor.

'Zlatko Dalić sve zna, pričali smo'

NET.HR: Znači, i u reprezentaciji bi ste htjeli igrati na poziciji koja vam najviše odgovara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAMARIĆ: Naravno, svaki igrač bi volio igrati na svojoj poziciji.

NET.HR: Jeste o tome konkretnije razgovarali s izbornikom Zlatkom Dalićem, što on na to kaže?

KRAMARIĆ: Ma jesmo, već je to odavno tema. Mislim, sad pričamo o reprezentaciji, dugo već nije bilo reprezentativno okupljanje, malo mi je glupo pričati sad o reprezentaciji. No, Zlatko Dalić sve zna, pričali smo. Mislim da je i on svjestan i da zna iz mojih riječi što, ajmo reći meni najbolje odgovara. Ali na kraju, on je trener, on odlučuje.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo