NIKAD TEŽA BORBA ZA NASLOV SVJETSKOG KLUPSKOG PRVAKA: / Bayern se uz tonu problema pošteno namučio protiv autsajdera

Image

Njemačkom sastavu je to drugi naslov na klupskom SP-u nakon što je prvu titulu osvojio 2013. protiv Raja Casablance

11.2.2021.
21:28
VOYO logo

Nogometaši njemačkog bundesligaša Bayerna pobjednici su klupskog svjetskog prvenstva koje je održano u Kataru nakon što su u finalnom susretu pobijedili meksički Tigres sa 1-0. Pogodak odluke zabio je Benjamin Pavard u 59. minuti.

Njemačkom sastavu je to drugi naslov na klupskom SP-u nakon što je prvu titulu osvojio 2013. protiv Raja Casablance. Dodajmo i kako je to Bayernu povijesni šesti trofej unutar godine dana nakon što su osvojili njemačko prvenstvo, Kup i Superkup, Ligu prvaka i europski Superkup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksikancima može biti utjeha što su u prvom nastupu na SP-u stigli do finala postavši prvi klub iz CONCACAF-a kojem je to uspjelo. Europski prvak je bio izraziti favoriti protiv meksičkog sastava, no Bavarci su teže nego što se očekivalo stigli do pobjede.

Bayern je u polufinalu pobijedio Al Ahly sa 2-0, dok je Tigres na putu do finala morao igrati dvije utakmice, u četvrtfinalu je porazio korejski Ulsan sa 2-1, a u polufinalu brazilski Palmeiras sa 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo veliko uzbuđenje na utakmici vidjeli smo u 18. minuti kada je Kimmich zabio pogodak udarcem s više od 20 metara. Međutim, nakon pregledavanja VAR snimke utvrđeno je kako je Lewandowski, koji se nalazio u zaleđu, smetao vrataru.

VAR je presudio i u 60. minuti, ovoga puta u korist Bayerna. Pavard je zabio pogodak, no sudac je označio zaleđe Lewandowskog. VAR soba je ipak poništila odluku linijskog suca i njemačka momčad je povela. Sve je moglo biti gotovo u 81. minuti, no udarac Tolissoa je završio u okviru gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bayern's players celebrate their win in the FIFA Club World Cup final football match between Germany's Bayern Munich vs Mexico's UANL Tigres at the Education City Stadium in the Qatari city of Ar-Rayyan on February 11, 2021.,Image: 590400400, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Korona ih pokosila uoči turnira

Europski prvak je u finalu bio bez Thomasa Muellera koji je zaražen koronavirusom. Prema navodima njemačkih medija, Mueller je bio pozitivan na testiranju nakon treninga u srijedu te je odmah izoliran od ostatka momčadi.

Uoči puta u Katar još dva igrača Bayerna, Leon Goretzka i Javi Martinez, bili su pozitivni na testiranju na koronavirus te su ostali u samoizolaciji u Njemačkoj. Utakmicu je propustio i Bayernov branič Jerome Boateng koji se u srijedu vratio u Njemačku zbog smrti svoje bivše djevojke. Boateng (34) i 25-godišnja Kasie Lenhardt prekinuli su prije desetak dana, a dnevnik Bild navodi da je manekenka pronađena mrtva u utorak u svom domu u Berlinu, a navodno se radi o samoubojstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bayern Munich's Austrian defender David Alaba (L) marks Tigres' forward Andre-Pierre Gignac during the FIFA Club World Cup final football match between Germany's Bayern Munich vs Mexico's UANL Tigres at the Education City Stadium in the Qatari city of Ar-Rayyan on February 11, 2021.,Image: 590381423, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Real i dalje najjači

Klupska svjetska prvenstva igraju se od 2000. godine kada je prvo natjecanje održao u Brazilu, a slavio je Corinthians. U razdoblju od 2001. do 2004. godine natjecanja su bila otkazana, a ponovno su pokrenuta 2005. godine i od tada se održavaju svake godine u prosincu. Prošle godine zbog epidemije nije bilo završnog turnira, već je pomaknut na veljaču.

Osim Brazila, dosadašnji su domaćini prvenstva bili Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko i ove godine Katar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2013. godine je počeo neprekinuti niz trijumfa europskih prvaka na svjetskim klupskim prvenstvima, a započeo ga je upravo Bayern. Od tada su pobjednički trofej podizali još četiri puta nogometaši Real Madrida, a po jednom Barcelona i Liverpool, te ove godine ponovo Bayern.

Dodajmo kako se prvo klupsko SP 2000. igralo paralelno s Interkontinentalnim kupom, natjecanjem koje su zajednički organizirale europska (UEFA) i južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) i koje se igralo od 1960. godine između pobjednika Kupa prvaka (Liga prvaka) i Copa Libertadores.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji Interkontinentalni kup je odigran 2004. godine, a od iduće godine to je natjecanje spojeno s FIFA-inim klupskim prvenstvom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo