NEVJEROJATNA STATISTIKA: / Hrvatska je pred rekordom, a ovakav penal nikad nije obranjen na utakmicama svjetskih prvenstava

Image
Foto: AFP

BBC je objavio zanimljivu analizu o jedanaestercima

10.7.2018.
10:35
AFP
VOYO logo

Nakon nevjerojatne drame u susretima protiv Danske i Rusije, može li se dogoditi da Hrvatska i treći put mora tražiti sreću za prolaz udarcima s 11 metara?

U povijesti svjetskih prvenstava nikada se nije dogodilo da neka ekipa tri susreta u nizu izvodi jedanaesterce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim 'Vatrenih' dvije uzastopne pobjede udacima s 'kreča' ostvarila je još jedino Argentina na SP-u 1990. godine. Diego Maradona i društvo su u četvrtfinalu pobijedili Jugoslaviju (3-2), a u polufinalu Italiju (4-3), da bi u finalu izgubili od Njemačke 0-1.

Od 240 penala, njih 170 u mreži

BBC je objavio zanimljivu analizu o jedanaestercima na dosadašnjim svjetskim prvenstvima. Od 240 penala, 170 je uspješno izvedeno. Vratari su imali 49 obrana, 12 udaraca je završilo u okviru gola, a ostalo pored ili preko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje mjesto za gađati gol je desni ili lijevi gornji kut. Takvih jedanaesteraca je bilo 15 i golmani nisu zaustavili niti jedan, a čak 90 posto uspješnosti imaju udarci poluvisoko ili visoko u neku od golmanovih strana.

Image
Foto: AFP

Croatia's midfielder Ivan Rakitic (R) scores his penalty past Russia's goalkeeper Igor Akinfeev during the Russia 2018 World Cup quarter-final football match between Russia and Croatia at the Fisht Stadium in Sochi on July 7, 2018. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Nijemci su 'kraljevi' izvođenja jedanaesteraca. Na svjetskim prvenstvima su četiri puta izvodili kaznene udarce i svaki put prošli dalje (1982., 1986., 1990., 2006.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, polako im prijete 'Vatreni'. Od reprezentacija koje su barem dva puta izvodile kaznene udarce u povijesti svjetskih prvenstava samo još Hrvatska ima 100-postotni učinak - dva od dva.

Englezi prekinuli crnu seriju

Do ovog SP-a najgori su bili Englezi. Gordi Albion je do Rusije izgubio sve tri utakmice u kojima su izvodili jedanaesterce - 1990. godine u Italiji, 1998. u Francuskoj i 2006. u Njemačkoj. U Italiji su ispali u polufinalu od Njemačke, u Francuskoj od Argentine u osmini finala, a u Njemačkoj od Portugala u četvrtfinalu. Crnu seriju su prekinuli na ovom prvenstvu u četvrtfinalu protiv Kolumbije. Niti na europskim prvenstima nemaju ništa bolji skor. Četiri puta su pucali penale, a tri puta ispali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše puta jedanaesterce su izvodili Argentinci, pet puta, pri čemu su četiri puta bili uspješni. Jedino su izgubili od Njemačke 2006.

Brazil ima skor 3-1, Italija 1-3, Španjolska 1-3...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo