Neredi, ali i politički skandal: 'Ja sam američki državljanin i ništa mi ne možete'

Neredi u Beogradu na utakmici Srbija-Albanija i dalje su tema dana, ne samo u regiji, već i šire. Utakmica je u 42.

15.10.2014.
11:38
VOYO logo

Srpski mediji navode kako je brat albanskog premijera Edija Rame, Orfi Rama, uhićen zbog sumnje kako je upravo on iz VIP lože daljinskim upravljačem navodio bespilotnu letjelicu koja je na stadion Partizana donijela zastavu 'velike Albanije', a koja je kumovala neredima. Iako je kasnije na Facebooku objavljeno da su to učinili navijači FC Shkupi iz Makedonije - Šverceri, to još uvijek nije potvrđeno, pa je još uvijek prvoosumnjičeni Orfi Rama.

Da podsjetimo još jednom na cijelu "kronologiju ludila" u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta sporna letjelica, koja se pred kraj prvog poluvremena pojavila iznad stadiona Partizana, puštena je s obližnje pravoslavne crkve u Humskoj ulici, a nosila je zastavu na kojoj je bila nacrtana zemljopisna karta "Velike Albanije" u granicama Srbije. Na vrhu zastave pisalo je '28.11.1912'. To je dan kada je Ismailj Ćemali, zajedno sa nekoliko istomišljenika proglasio "Deklaraciju o nezavisnosti Albanije".

//www.youtube.com/embed/uDs5mwNRY7U

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Ćemalija, na zastavi je bio i portret Ise Boljetinca, vođe albanskog gerilskog pokreta, prvo protiv Turaka 1910, a potom i protiv Srbije. Boljenitac i Ćemali, zajedno sa natpisom "Autohtoni" (urođenici, domoroci), te datumom proglašenja nezavisnosti, bili su pravi "šamar" srpskim navijačima na sradionu Partizana koji su poludili kada su vidjeli zastavu u njihovom hramu nogometa.

Kada se letjelica spustila bliže travnjaku, reprezentativac Srbije Stefan Mitrović ju je uhvatio, s namjerom da ju skine. Tada su mu je prišlo nekoliko igrača Albanije koji su započeli sukob i naguravanje na travnjaku. Naguravanje se brzo pretvorilo u otvoreni sukob u kojem su se koristile i šake. Neki domaći navijači utrčali su na travnjak te napali Albance dok su ovi bježali prema tunelu. Navodno su Albanci napadnuti i u službenim prostorijama stadiona, odnosno u tunelu prema svlačionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentativci Srbije pokušavali su zaštititi albanske nogometaše i zaustaviti nerede. Ali, nisu u tome uspjeli.

Iako je UEFA izričito naglasila kako se utakmica mora nastaviti, Albanci su nakon pedesetominutnog prekida odlučili ostati u svlačionici. Kako su i sami kazali novinarima nakon prekinute utakmice, tom potezu, odnosno odluci, kumovalo je loše psihičko i fizičko stanje albanskih igrača koje su uzrokovali neredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, delegacija Albanije tražila je od organizatora utakmice i Uefe da se tribine Partizanova stadiona isprazne u potpunosti te kako je to jedini uvjet da se susret nastavi, ali takav se scenarij ipak nije dogodio. U međuvremenu došlo do tučnjave između srbijanskih navijača i policije. Neredi su smireni uz pomoć suzavca, a dio tribine bio je ispražnjen.

"Svi ste vidjeli što se dogodilo, izvijestit ću kolege o tome. Ne želim govoriti o tome tko je kriv, to će učiniti kontrolna i disciplinski odbor Uefe. Okolnosti su bile takve da se utakmica nije mogla nastaviti", rekao je delegat utakmice, Harry Been.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus nereda s travnjaka preselio se u ložu gdje je nakon utakmice policija uhitila Olsija Ramu, brata albanskog premijera Edija Rame. Kod Rame (45) je navodno nađen i daljinski upravljač kojim je upravljao bespilotnom letjelicom koja je nosila zastavu, tvrde barem tako srpski mediji. Ubrzo su svi oslobođeni, a Olsi Rama je, navodno, prilikom privođenja pokazao američku putovnicu i, kako prenosi Blic, izjavio:

//www.youtube.com/embed/jAANiHquxXI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam američki državljanin i ništa mi ne možete".

Albanski mediji potvrdili su da je Rama, s još trojicom Albanaca, uhićen u Beogradu, ali da je ubrzo ukrcan u vozilo i prebačen na aerodrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neredi iz Beograda proširili su se na Beč, gdje je došlo do incidenata. Naime, grupa Albanaca okupila se u 16. bečkom okrugu u kojem se nalazi više ugostiteljskih lokala čiji su vlasnici i gosti Srbi te gađala jedan lokal flašama i pirotehničkim sredstvima. Veće nerede spriječila je austrijska policija. Tada su se okupili Srbi. Njih 200 htjelo je uzvratiti Albancima, ali tada su ih spriječili austrijski specijalci koji su posebno pozvani u pomoć od strane austrijske policije.

//www.youtube.com/embed/oQ0cxHDrL74

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napeto je bilo i u Tirani, gdje su albanski navijači opkolili srpsku ambasadu. Albanska policija živim je zidom zaustavila navijače u namjeri da uđu u veleposlanstvo Srbije.

Navijači Albanije okupili su se i u više gradova na Kosovu i u Tetovu, prenose albanski mediji. Nekoliko stotina Albanaca slavilo je na ulicama Tetova, dok su tisuće Albanaca u centru Prištine gledale prijenos utakmice, a zatim nastavili slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj utakmici i unaprijed je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagirati Europska unija i UEFA, jer da je netko iz Srbije razvio zastavu "Velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji je trebao biti gost. Sve to stavlja političku dimenziju na cijeli događaj i ovo je politička provokacija", izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Istovremeno, albanski premijer Edi Rama oglasio se na Twitteru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosni na crveno-crne dok je bilo nogometa u igri i šansama, na žalost po susjede koji su ostavili loš utisak organizacije priredbe".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo