NEMOGUĆA MISIJA ZA BILO KOGA: / Carlo Ancelotti objasnio kako zaustaviti velikog Lionela Messija

Image
Foto: AFP, PIERRE-PHILIPPE MARCOU
14.3.2016.
11:56
AFP, PIERRE-PHILIPPE MARCOU
VOYO logo

Ancelotti je objasnio svoje metode zaustavljanja Messija, nogometaša koji zadaje glavobolje svim trenerima protiv čijih klubova igra u datom trenutku. Ancelotti je, sjedeći na klupi Real Madrida i PSG-a, više puta na svojoj koži osjetio svu nogometnu genijalnost Argentinca koji svojim "svemirskim" potezima oduševljava nogometni svijet.

"Mogu kao trener dati nekoliko smjernica kako zaustaviti Messija. Samo ga markirati vrlo je teško. Onaj igrač koji bi ga markirao mora igrati obranu na iznimno visokom nivou. Stoga je nekako najbolje limitirati Messija na način da se suzi prostor između njihovih linija i na taj način onemogućiti da Messi dobije loptu i odmaknuti ga od pozicija na kojima je najopasniji", objašnjava Ancelotti čije riječi prenosi španjolski As.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Zatvoriti sredinu travnjaka

Kako bi takav obrambeni pristisak na Messiju urodio plodom, momčad mora Barceloni odgovoriti sjajnom obranom na sredini travnjaka, na dijelu terena gdje su Katalonci i najjači.

"Jednostavno im morate oduzeti slobodu u tom veznom redu, morate ih onemogućiti da igraju svoju pas igru, da što manje dodaju. Čineći to, reduciraš Messija da prima loptu i tako kreira prilike za Barcelonu. Svakoj momčadi za takvo što treba maksimalno jedinstvo u igri", dodao je Ancelotti i istaknuo Messijeve igračke navike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obrambeni igrači moraju zatvarati prostor gdje se Messi ubacuje'

"Svi znamo da Messi jako voli stvarati prostor u igri za sebe ubacujući se i sa krila. Stoga, obrambeni igrači moraju zatvarati prostor gdje se on ubacuje i preusmjeravati ga što dalje od centra. Jer, on kad dobije loptu na sredini igrališta i približi se s njom šesnaestercu, onda je najopasniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iako ima teoriju kako zaustaviti Messija, Ancelotti i sam ističe kako njegov koncept nije sigurna formula za limitiranje Argentinca.

"I kad bi učinio sve to, Barcelona ti svejedno može uzrokovati probleme u igri. Katalonci imaju više oružja u svojoj momčadi. Ako svu svoju pažnju usredotočiš na Messija, riskiraš situaciju u kojoj se netko drugi može istaknuti i dovesti te u probleme. Moj zaključak je taj da kad Messi igra svojom punom snagom, nemoguće ga je zaustaviti. Uz dužno poštovanje prema svim trenerima, taktikama i obrambenim strategijama, Messi posjeduje takvu nadarenost da teško možeš predvidjeti njegove poteze. Tako da ga je nemoguće staviti pod punu kontrolu", zaključio je na kraju Ancelotti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo