'NEMA TUČNJAVE, HRVATI SU NAM PRIJATELJI, PROŠLI SU ISTO KAO I MI': / Domovinski rat i zbivanja posljednjih godina u Ukrajini jako su slični

Image
Foto: PIXSELL/AFP

I dok postoji strah od nereda na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP u Rusiji 2018.

23.3.2017.
22:31
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Oko 2000 ukrajinskih navijača prisustvovat će susretu na Maksimiru između Hrvatske i Ukrajine. No, ovog puta prisutnost velikog broja protivničkih navijača neće predstavljati problem domaćinu, odnosno Boysi neće biti nabrijani i spremni za obračune na ulicama Zagreba kako bi "obranili" svog teritorij.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

NEMA OPUŠTANJA: Čačić ništa ne prepušta slučaju, pogledajte kako je vodio večernji trening

Image

NEMA OPUŠTANJA: Čačić ništa ne prepušta slučaju, pogledajte kako je vodio večernji trening

Policija se muči s domaćim huliganima

Manji broj Ukrajinaca još je od srijede u glavnom hrvatskom gradu i vrijeme provodi uživajući u Zagrebu bez straha od napada BBB-ovaca, a policija više se mući s "najavama" o neredima, nego oko mogućeg sukoba Hrvata i Ukrajinaca na ulicama Zagreba.

Image

Inače, ukrajinski huligani nisu nimalo bezlazleni. I kod njih se dogovaraju "tzv. livade" (dogovorene tučnjave s jednakim brojem ljudi bez oružja) po uzoru na njihove velike rivale Ruse, a vole se potući i s "rekvizitima" na ulici. Ukrajinski huligani aktivni su u većini slučajeva gdje god se pojave i ima ih dosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovog puta za njih je na red došlo neko sasvim drugačije gostovanje kod renomiranog navijačkog protivnika.

Hrvatska-prijateljska zemlja

Prijateljsko! Za njih je Hrvatska prijateljska zemlja jer se Hrvati bore kao dobrovoljci na ukrajinskoj strani u ukrajinsko-ruskom sukobu, a rat za "slobodnu Ukrajinu" podsjeća na domovinski rat u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Uoči utakmice, ukrajinski navijači na društvenim mrežama objavili su zanimljiv post i poziv. Tamošnji ultrasi ističu kako su postigli dogovor s hrvatskim navijačima o međusobnom nenapadanju te pozvali sve ukrajinske navijače na 'normalno ponašanje u Zagrebu'.

Veliki broj hrvatskih dobrovoljaca došli braniti Ukrajinu

U objavi koju su 'potpisali' navijači Dinama K, Dnjipra, CSKA-a, Metalista, Chernomoretsa te Karpatya iz Liva stoji kako 'postoji veliki broj hrvatskih dobrovoljaca koji su došli braniti Ukrajinu, što se mora poštovati' te kako će u uzvratnom susretu (9. 10. 2017.) 'učiniti sve da hrvatske navijače lijepo ugoste'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U očekivanju utakmice kvalifikacija reprezentacija Hrvatske i Ukrajine želimo sve koji će se uputiti u Zagreb obavijestiti o dogovoru s navijačima hrvatskih klubova o nenapadanju. Inicijativa je došla s naše strane, a hrvatski navijači su je prihvatili i podržali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat na Balkanu 90-ih godina i zbivanja posljednjih godina u Ukrajini jako su slični. Mi i Hrvati imamo puno toga zajedničkoga, važnijih stvari od supkulturnih konfrontacija. Treba spomenuti i dobrovoljce iz Hrvatske koji se sada bore na istoku Ukrajine. Apeliramo na sve naše navijače da se u Zagrebu s poštovanjem odnose prema građanima i navijačima na stadionu i izvan njega. Nemojte stvarati sukobe i izbjegavajte provokativne situacije. Neka borbe bude samo na travnjaku - između naše i hrvatske reprezentacije. S naše strane možemo obećati da ćemo tijekom uzvratne utakmice u Ukrajini dati sve od sebe da hrvatski fanovi kao naši gosti osjete pozitivno ozračje i da sve prođe bez izgreda", stoji u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, ANATOLII STEPANOV

Dodajmo kako su i uz post stavili sliku kontrolnog tornja u Donjecku koji razoren neodoljivo podsjeća na vukovarski vodotoranj. Utakmica Hrvatske i Ukrajine na Maksimiru u petak imat će neviđene mjere sigurnosti. Navijači će morati proći tri kontrolna pregleda. Policija će oko Maksimira napraviti krug u koji neće moći ući nitko tko nema ulaznicu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo