Više nije ni prvoligaš / Nećete vjerovati tko je osvojio prvi Hrvatski kup: Nije Dinamo, a nije ni Hajduk ili Rijeka!

Image
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Inače, zanimljiva je činjenica da su jedino Rijeka i Dinamo uspjeli osvojiti kup u uzastopnim godinama.

27.5.2022.
9:40
Miroslav Lelas/Pixsell
VOYO logo

Nogometaši Hajduka u Splitu su pred 30 tisuća ljudi svladali Rijeku s rezultatom od 3:1 i time osvojili Hrvatski kup. Veliki je to uspjeh za Hajduk, koji je čekao na trofej još od 2013. godine kada su također osvojili kup.

I dok će se proslava u Splitu sigurno spojiti i s vikendom, mi posežemo malo dalje u prošlost. Točnije, prije 30 godina kada je odigrano prvo finale kupa - igrali su Dinamo, odnosno HAŠK Građanski i Inker Zaprešić. Uspješnija je bila momčad iz Zaprešića, koju je predvodio trener Ilija Lončarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Kući sam i guštam' /

Postoji li ponuda zbog koje bi Livaja napustio Hajduk? Kaže: 'Mislim da ne može nijedna'

Image
'Kući sam i guštam' /

Postoji li ponuda zbog koje bi Livaja napustio Hajduk? Kaže: 'Mislim da ne može nijedna'

Tada su za Inker igrali hrvatski reprezentativci kao što su Ivan Cvjetković, Krunoslav Jurčić i Zvonimir Soldo. Nažalost, samo pet godina kasnije Inker se našao u 2. HNL ligi, a već 1999. godine u 3. HNL.

Tko je sve slavio?

Izuzev Intera, hrvatski kup osvojilo je još četiri hrvatskih klubova. Nije teško pogađati, radi se o velikoj četvorki - Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek. Hajduk je prvi od svojih sedam kupova osvojio 1993. godine, zatim Dinamo pa ponovno Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je uslijedila trogodišnja dominacija Modrih koju je prekinuo Osijek s prvim i jedinim kupom 1999. godine. Hajduk je osvojio treći kup 2000. godine, a Dinamo je započeo novo tisućljeće s dva uzastopna kupa.

Inače, zanimljiva je činjenica da su jedino Rijeka i Dinamo uspjeli osvojiti kup u uzastopnim godinama. Dinamo je to radio više puta, posljednji put 2015. i 2016. godine. Pošlo im je za rukom i 2011. i 2012., pa i tri vezana kupa od 2007. do 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je također više puta uzastopno osvojila hrvatski kup. Prvi je put to bilo 2005. i 2006. godine, a drugi put 2019. i 2020. godine. Rijeka ukupno ima šest titula hrvatskog kupa, a sinoć su u direktnom okršaju s Hajdukom izgubili priliku da se podignu iznad splitskog kluba na vječnoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo