PODIGLA SE BURA / Navijač hrvatskog kluba u Australiji dobio doživotni izgon sa stadiona zbog fašističkog pokliča: Očekuje se još kazni

Image

Sydney United 58 je nosio ime Croatia Sydney sve dok australske vlasti nisu naložile da se svi nacionalni predznaci izbace iz imena nogometnih klubova. Usprkos tomu, klub je ostao blizak hrvatskoj zajednici

5.10.2022.
11:42
VOYO logo

Sydney United 58 ostvario je povijesni uspjeh australskog nogometa nakon što je postao prvi drugoligaš u povijesti koji je došao do finala Kupa. Iako je poražen u finalu od Macarthura, Sydney United ili nekadašnja Croatia Sydney, klub hrvatske zajednice ostat će zapisan u knjigama australskog nogometa.

Ipak, jedan incident je narušio ovaj lijepi doseg i uzburkao strasti u Australiji. Naime, tijekom utakmice brojni navijači hrvatskog kluba su vikali 'Za dom spremni' prateći to uzdignutom desnom rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je pokrenuta nakon utakmice. Guardian donosi informaciju da je jedan od navijača dobio doživotnu zabranu odlaska na australske stadione te da istraga i dalje traje te da će vjerojatno biti još ovakvih kazni nakon što proces identifikacije bude završen.

'Očekujemo još kazni'

"Slavlje jedne odlične i uzbudljive nogometne utakmice pokvareno je djelovanjem grupe od nekoliko ljudi koji ne predstavljaju vrijednosti naše nogometne zajednice", kazao je direktor a ANS-a James Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovo djelovanje je uvredljivo i bolno za članove našeg nogometa", dodao je.

Image
SVE JE SPREMNO /

Hrvatski klub u Australiji iščekuje najveću utakmicu u svojoj povijesti, podrška stiže iz cijelog svijeta

Image
SVE JE SPREMNO /

Hrvatski klub u Australiji iščekuje najveću utakmicu u svojoj povijesti, podrška stiže iz cijelog svijeta

Oglasio se i Darren Bark, predstavnik australskih Židova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snimke na društvenim mrežama pokazuju da je u tome sudjelovalo mnogo navijača. Iščekujemo nove rigorozne kazne za prekršitelje od strane Australskog saveza. Ovakvo ponašanje nije samo uvredljivo za židovsku zajednicu i domorodačko stanovništvo već i za sve Australce", istaknuo je.

Sydney United 58 je nosio ime Croatia Sydney sve dok australske vlasti nisu naložile da se svi nacionalni predznaci izbace iz imena nogometnih klubova. Usprkos tomu, klub je ostao blizak hrvatskoj zajednici, a tijekom svog pohoda na finale Kupa je sjajnim partijama protiv favoriziranih protivnika pokupio simpatije nogometne javnosti no ovaj slučaj je to sada zasjenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo